Als Margareths zoon Noud zes maanden in Colombia gaat studeren, weet ze meteen waar hun volgende vakantie naartoe gaat. “Ik wilde graag zien waar hij al die tijd woont.” Over corona maakt de Hollandse zich geen zorgen. “We zijn allemaal gevaccineerd. Bovendien heeft reisexpert Sigrid ons goed geïnformeerd over de situatie daar en konden we met een gerust hart op reis. Ik kan het echt iedereen aanraden. Het was onvergetelijk!” In dit artikel vertelt Margareth hoe zij haar vakantie naar Colombia tijdens corona heeft ervaren.

Thuis loop je ook risico op besmetting

Samen met haar man Gerard, dochter Lisanne en haar vriend Kevin, maakt Margareth een rondreis door Colombia. “We hadden onze reisplannen al besproken met Sigrid, maar toen Noud ons verzekerde dat het echt wel goed zit in Colombia hebben we meteen geboekt. Natuurlijk loop je een risico om daar besmet te raken. Maar dat geldt ook voor thuisblijven. Nu we gevaccineerd zijn, maak ik me minder zorgen over ziek worden.” Dochter Lisanne vult aan: “we hebben de vakantie expres ruim geboekt, zodat we wat extra vrije dagen hadden na terugkomst. Gewoon voor het geval er iemand corona kreeg. Gelukkig is dat niet gebeurt.”

Midden in de natuur, waar niemand anders was dan wij, hield onze gids zijn mondkapje nog op. Zo netjes houdt iedereen zich aan de regels.

In Colombia zeuren ze niet over de prik

Achteraf gezien voelde Margareth zich veiliger in Colombia dan thuis. “In Nederland is het overal druk. Anderhalve meter afstand houden is bijna onmogelijk. Bovendien hebben we nu een recordaantal besmettingen en zijn er veel mensen die zich niet laten vaccineren. In Colombia is dat heel anders. Daar zeuren ze niet over de prik en draagt iedereen gewoon een mondkapje als dat moet.” Het gezelschap ervaart nóg een groot voordeel ten opzichte van Nederland. “In Colombia leven de mensen buiten. Het is lekker weer en alle deuren en ramen staan altijd open. Zo lucht de boel lekker door.” Als je het Lisanne vraagt, grapt ze dat ze na deze reis waarschijnlijk gezonder is dan ervoor: "ik heb nog nooit zoveel fruit gegeten als in Colombia. We begonnen elke dag met fruitsappen en vruchten. Ze groeien gewoon aan de bomen om je heen, zo vers zijn ze."

Iedereen houdt zich aan de regels

Van de lokale maatregelen hebben Margareth en haar gezin weinig last. “In de taxi en in het hotel moet je een mondkapje op. En overal staan pompjes om je handen te desinfecteren. Maar verder hoefden we er zelf niet constant mee bezig te zijn.” De reiziger ziet dat de hotels het nodige doen om hun verblijf zo veilig mogelijk te maken. “De tafels in de restaurants stonden ver uit elkaar en er was geen ontbijtbuffet. Vanwege de hygiëne werd het eten aan tafel geserveerd.” Margareth moet lachen als ze denkt aan hun gids tijdens een jungletocht. “Midden in de natuur, waar niemand anders was dan wij, hield onze gids zijn mondkapje nog op. Zo netjes houdt iedereen zich aan de regels.”

Margareth en haar gezin namen uitgebreid de tijd voor hun rondreis door Colombia. Dat is slim. Zo heb je een betere ervaring en reis je een stuk duurzamer. Hier lees je meer over de voordelen van slow travel.

We hopen dat er meer toeristen gaan

Wat corona betreft heeft Margareth niks meer toe te voegen: “het is allemaal zo goed geregeld dat we amper gemerkt hebben dat we op reis waren tijdens een pandemie. Sigrid was vierentwintig uur per dag bereikbaar voor als we vragen hadden. Maar we hebben vooral zitten appen over hoe leuk we het hadden.” Daar kan de avonturier nog uren over kletsen. “Colombia is echt een geweldig land. De landschappen zijn zo indrukwekkend, de mensen enorm gastvrij en alles is zo gevarieerd. We waren helemaal zen op een tropisch eiland, maar genoten ook ontzettend van de drukke stad. We hopen vooral dat er meer toeristen naar Colombia gaan. Je ziet dat ze het nodig hebben en we gunnen het de Colombianen echt.”

In veel landen moet je een vaccinatiebewijs en/of negatieve PCR-test laten zien voor je de grens over mag. Ook hanteren steeds meer landen een 2G beleid voor toegang tot winkels of horeca. Wij adviseren om alleen een reis te boeken wanneer je volledig gevaccineerd bent, inclusief een boosterprik. Dat doe je niet alleen om jezelf te beschermen, maar ook in het belang van de lokale bewoners. De richtlijnen omtrent corona wijzigen regelmatig, voor de laatste informatie verwijzen we je naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Belgische reizigers verwijzen wij naar de site van de Belgische overheid

Meer lezen over Colombia

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor een rondreis door Colombia? Bekijk dan ook eens onze blogs over de mooiste stranden in Colombia of lees hoe leuk een fietstour met een lokale gids door Bogota is.

 

Plan jouw reis naar Colombia

Ben je op zoek naar een bijzondere Colombia rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Sigrid, de reisexpert in Colombia. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Sigrid.