José en haar man Wiebe hebben Costa Rica al heel lang op hun bucketlist staan. Als hun dochter op Aruba gaat studeren, is dat de perfecte gelegenheid om een bezoekje aan het eiland te combineren met hun droomreis. En corona dan? “Costa Rica doet het een stuk beter dan Nederland, dus daar maakten we ons geen zorgen over.” In dit artikel vertelt José hoe zij haar vakantie naar Costa Rica tijdens corona heeft ervaren.

We gaan het gewoon doen

José en Wiebe zijn niet zomaar op het vliegtuig naar Midden-Amerika gestapt. “Als we gaan, dan moeten we in het najaar,” bedacht José. “Er was al voorspeld dat het aantal besmettingen in Nederland zou oplopen in de winter. Dat wilden we voor zijn.” Het stel twijfelt nog even als ze ontdekken dat hun reisverzekering niets vergoedt wanneer ze naar een land met code oranje reizen. “Costa Rica kreeg op dat moment een oranje reisadvies. We wilden niet het risico lopen dat we vast zouden zitten en zelf voor de extra kosten op moeten draaien.” Dan is er het goede nieuws dat hun reisverzekering voortaan ook coronagerelateerde kosten in zogenaamde oranje landen vergoedt. “Toen dachten we, oké we gaan het gewoon doen!”

Toen we zagen dat Costa Rica het virus beter onder controle heeft dan Nederland, hebben we de reis geboekt.

In Costa Rica gaat het beter dan in Nederland

Voordat ze hun reis boeken doet het stel uitgebreid onderzoek naar de situatie in Costa Rica. José: “alles staat op het internet. We lazen over de besmettingscijfers en de vaccinatiegraad en hielden dat een tijdje bij. We konden niet anders dan concluderen dat het heel goed ging in Costa Rica.” Over hun eigen gezondheid maken ze zich niet zo druk. “We zijn beiden gevaccineerd en mijn man heeft zelfs al corona gehad. Hij heeft als het ware de boosterprik al binnen. Het blijft een inschatting die je maakt. Durven we het aan of niet? Toen we zagen dat Costa Rica het virus beter onder controle heeft dan Nederland, hebben we de reis geboekt.”

Mondkapjes en handen wassen zonder gedoe

Samen met lokale reisexpert Miranda stellen ze hun droomreis samen. “Miranda kon veel vertellen over de coronasituatie in Costa Rica en wat dat zou betekenen voor onze reis. Ze legde uit dat je vooral in buitengebieden reist en de besmettingen juist in de steden zijn. Bovendien reis je individueel en heb je dus weinig te maken met andere mensen.” Eenmaal op bestemming ervaren José en Wiebe dat eigenlijk alles gewoon kan, maar met een kleine aanpassing. “We moesten overal een mondkapje dragen en steeds onze handen wassen. De Costa Ricanen zijn daar veel consequenter in dan wij in Nederland. Iedereen doet dat gewoon zonder te zeuren. Je wordt er vriendelijk op aangesproken als je het even vergeet. Geen gedoe.”

Wij voeren reizen uit naar landen waar wij welkom zijn en waar het aantal coronabesmettingen onder controle is. Ook als het land een oranje reisadvies krijgt. Omdat reisadviezen regelmatig veranderen, houden we precies bij welke landen een groen of geel reisadvies krijgen. 

Kijk eens over de grens

Dat de Costa Ricanen niet zo moeilijk doen over vaccineren en mondkapjes ervaart José als een hele verademing. “Geen eindeloze discussies, geen ruzies. Daardoor hoefden we er ook niet zoveel mee bezig te zijn.” Tijdens hun reis ervaren ze de maatregelen dan ook niet als een beperking. “Het personeel in de accommodaties respecteerde de anderhalve meter afstand. Ze heetten ons welkom met een vriendelijk knikje en hun hand op hun hart. Heel ontspannen.” De Nederlandse is onder de indruk van de solidariteit die ze ziet. “In Corcovado, ver van de gebaande paden af, hielpen de ondernemers elkaar door de crisis heen. Als er toeristen waren ging elke dag een ander restaurant open, zodat iedereen een beetje geld kon verdienen. Ik zou tegen Nederlanders willen zeggen; kijk eens over de grens heen hoe men het daar doet. Daar kunnen we nog wat van leren.”

De reisexpert staat altijd voor je klaar

Als José één ding moet noemen wat ze als vervelend heeft ervaren, dan is het de aanvraag van een medische verklaring die nodig is om te reizen. “Als je - zoals ik - digitaal niet zo handig bent, dan is dat echt een gedoe. Gelukkig kan mijn man goed overweg met computers.” In Costa Rica staat reisexpert Miranda 24 uur per dag klaar voor het stel. “Het geeft een heel fijn gevoel om te weten dat er iemand is die Nederlands én Spaans spreekt en je meteen kan helpen als er iets is. Dat gaat tegenwoordig zo makkelijk en snel, met Whatsapp.” Het stel heeft Miranda één keer echt nodig. “Toen we al in Costa Rica waren bleek dat we een PCR-test nodig hadden voor onze volgende bestemming: Aruba. Miranda heeft meteen geregeld dat we die test konden doen op een plek waar we toch al langskwamen. Geweldig!”

Twijfel je over reizen tijdens corona? Hier lees je nog meer ervaringen van klanten die tijdens COVID-19 met ons op reis zijn geweest.

Alles is goed geregeld in Costa Rica

Wat José betreft is reizen naar Costa Rica tijdens corona geen enkel probleem. “We zijn er drie weken geweest en hebben ons geen moment onveilig gevoeld. Je reist alleen met je eigen gezelschap en vooral in gebieden waar weinig mensen wonen en waar amper besmettingen zijn. Ja, je moet een mondkapje dragen en je handen desinfecteren, maar als dat het ergste is? Je krijgt ervoor terug dat het overal rustiger is. Ondernemers vertelden ons dat er normaal veel Amerikaanse toeristen zijn. Die waren nergens te bekennen. We hebben heel veel bewondering en waardering voor de Costa Ricanen gekregen. Alles is goed geregeld en mensen zijn vriendelijk en behulpzaam. Tja, we komen thuis met foto's waarop we mondkapjes dragen. Maar dat maakt de herinnering echt niet minder mooi!”

In veel landen moet je een vaccinatiebewijs en/of negatieve PCR-test laten zien voor je de grens over mag. Ook hanteren steeds meer landen een 2G beleid voor toegang tot winkels of horeca. Wij adviseren om alleen een reis te boeken wanneer je volledig gevaccineerd bent, inclusief een boosterprik. Dat doe je niet alleen om jezelf te beschermen, maar ook in het belang van de lokale bewoners. De richtlijnen omtrent corona wijzigen regelmatig, voor de laatste informatie verwijzen we je naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Belgische reizigers verwijzen wij naar de site van de Belgische overheid

Meer lezen over Costa Rica

Wil je meer inspiratie opdoen voor een rondreis door Costa Rica? Lees dan ook eens onze inspiratieblogs. Bijvoorbeeld deze, waarin we verklappen wat de mooiste stranden van Costa Rica zijn. Of dit artikel, over wandelen aan de voet van de Arenal Vulkaan.

Plan jouw reis naar Costa Rica

Ben je op zoek naar een bijzondere Costa Rica rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Miranda, de reisexpert in Costa Rica. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Miranda.