In 2020 werd haar droomreis naar Ecuador en de Galapagoseilanden geannuleerd vanwege corona. Dit jaar laat Gerda zich niet tegenhouden door het virus en gaat ze alsnog. “Met name het contact met lokale reisexpert Rene heeft me over de streep getrokken. Hij kon me vertellen hoe de situatie daar werkelijk is. Ik ben zo blij dat ik er geweest ben! Ik heb me nooit onveilig gevoeld. Het was de perfecte reis.” In dit artikel vertelt Gerda hoe zij haar vakantie in Ecuador tijdens corona heeft ervaren.

Op vakantie in Ecuador tijdens corona

Op de vraag of Gerda in een interview over haar reis wil vertellen twijfelt ze geen moment: “iedereen moet weten dat je gewoon veilig naar Ecuador kan reizen.” De nuchtere Hollandse laat zich niet snel gek maken door sensationele krantenkoppen. “Als je alleen de nieuwsberichten en het reisadvies van de Rijksoverheid leest, zou je denken dat het vreselijk onveilig is in Ecuador. Reisexpert Rene woont al jaren in het land en kon me heel goed vertellen hoe het is om daar te zijn tijdens de pandemie.” Gerda doet zelf ook onderzoek. “Ik hield de lokale overheidswebsites goed in de gaten en zag dat er als een malle gevaccineerd werd. Op een gegeven moment lag de vaccinatiegraad in Ecuador zelfs hoger dan in Nederland.”

Op de Galapagoseilanden kon ik op het laatste moment een boottour boeken die normaal maanden van tevoren al volgeboekt is.

Muurtekeningen met mondkapjes

Uit haar omgeving krijgt Gerda verbaasde reacties als ze vertelt dat ze zes weken naar Zuid-Amerika gaat. “Ze vroegen zich af of reizen naar Ecuador wel mag, aangezien het land op dat moment code oranje krijgt. Natuurlijk mag dat. Het is een advies, geen regel.” In Ecuador zelf vallen de maatregelen mee. “Je moet een mondkapje op. Ook buiten. Dat was even wennen. Maar verder is alles open. Bij binnenkomst in restaurants en musea wordt soms je temperatuur gemeten en mensen houden anderhalve meter afstand van elkaar.” Gerda merkt dat de Ecuadorianen veel geduldiger zijn dan de Nederlanders: “ze doen wat de regering zegt en werken samen om het virus onder controle te krijgen. Mensen stonden te springen om gevaccineerd te worden. Ik zag zelfs muurtekeningen met mondkapjes.”

Voordelen van reizen tijdens corona

Gerda heeft zich niet laten beperken door corona. “Ik heb alles kunnen doen wat ik wilde. Zelfs meer! Op de Galapagoseilanden kon ik op het laatste moment een boottour boeken die normaal maanden van tevoren al volgeboekt is.” De reiziger ervaart nog meer voordelen van reizen tijdens corona. “In Baños is het normaal erg druk bij de watervallen. Ik heb een foto met maar één andere toerist erop. Overal waar ik kwam hoorde ik dat het veel rustiger is dan normaal.” Gerda vindt het niet erg dat de mensen op haar vakantiefoto's mondkapjes dragen. “Over tien jaar kijk ik terug en denk ik 'oja, zo was het toen'. Trouwens, de dieren en de natuur hebben geen mondkapje op en daar kwam ik voor. Ik heb net mijn fotoboek af en kan je vertellen dat die heel mooi is geworden.”

Beter in Ecuador dan in Nederland

Aan twijfelaars wil Gerda zeggen: “baseer je niet alleen op het Nederlandse reisadvies, maar laat je adviseren door iemand die in het land zelf woont. De lokale reisexpert heeft er geen belang bij om je te laten komen als het eigenlijk geen goed idee is.” De Hollandse heeft zich geen moment onveilig gevoeld. “Reisexpert Rene stond vierentwintig uur per dag voor me klaar en hield de hele reis een vinger aan de pols. In Ecuador ben je vooral buiten, waar het risico op besmetting veel lager is. Bovendien heeft Ecuador net zoveel inwoners als Nederland, maar aanzienlijk minder besmettingen. Je kunt nu beter in Ecuador rondreizen dan hier Nederland zijn.”

In veel landen moet je een vaccinatiebewijs en/of negatieve PCR-test laten zien voor je de grens over mag. Ook hanteren steeds meer landen een 2G beleid voor toegang tot winkels of horeca. Wij adviseren om alleen een reis te boeken wanneer je volledig gevaccineerd bent, inclusief een boosterprik. Dat doe je niet alleen om jezelf te beschermen, maar ook in het belang van de lokale bewoners. De richtlijnen omtrent corona wijzigen regelmatig, voor de laatste informatie verwijzen we je naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Belgische reizigers verwijzen wij naar de site van de Belgische overheid

Meer lezen over Ecuador

Wil je meer inspiratie opdoen voor een rondreis door Ecuador? Onze lokale reisexpert deelt zijn beste tips voor activiteiten en bezienswaardigheden in Ecuador

Plan jouw reis naar Ecuador

Ben je op zoek naar een bijzondere Ecuador rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met René, de reisexpert in Ecuador. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij René.