Yvonne en Sander zouden eigenlijk naar Nieuw-Zeeland gaan, maar door de strenge maatregelen kon de reis niet doorgaan. “We hadden die vijf weken al vrij en konden dat met ons werk niet meer verplaatsen. Dus snel op zoek naar een alternatief.” Het werd Guatemala. “De mix van natuur, cultuur en relaxen op het strand in buurland Belize sprak ons heel erg aan. Bovendien zijn er daar weinig beperkingen door corona. Daar keken we erg naar uit!” In dit artikel delen Yvonne en Sander hoe zij hun vakantie naar Guatemala tijdens corona hebben ervaren.

Op vakantie naar Guatemala tijdens corona

Yvonne moet toegeven dat ze het best spannend vond om in deze tijd last-minute een reis te boeken. Helemaal omdat Guatemala op dat moment een oranje reisadvies krijgt. Gelukkig kan lokale reisexpert Petra haar geruststellen. “Ik ben heel georganiseerd en had van tevoren allemaal vragen opgeschreven. Waar verblijven we? Wat moeten we doen als we ter plekke corona krijgen? Petra kon al onze vragen beantwoorden. Bovendien tipte ze een verzekering die ook coronagerelateerde kosten dekt in een land met een oranje reisadvies. Om het land binnen te komen hoefden we alleen gevaccineerd te zijn. Na dat gesprek maakten we ons niet meer druk en hebben we samen met Petra een prachtige reis samengesteld.”

Met mondkapje, maar zonder helm

Twee weken voor vertrek doen Yvonne en Sander extra voorzichtig met sociale contacten. “In Nederland ging het plotseling heel hard met de besmettingen. Om te voorkomen dat we corona zouden krijgen hebben we het even extra rustig aan gedaan.” Als het stel goed en wel in Guatemala is merken ze weinig van de pandemie. “Het dagelijkse leven gaat gewoon door in Guatemala. We hielden wat meer afstand dan normaal en moesten overal een mondkapje op. Dat was soms een beetje vervelend, omdat het zo warm is. Maar iedereen doet het, dus dan doe je netjes mee. Je bent tenslotte te gast.” Yvonne moet lachen als ze eraan terugdenkt: “het was wel een beetje vreemd om een heel gezin mèt mondkapjes, maar zònder helm op een motor te zien zitten.”

We konden alles doen wat we hadden bedacht. Sommige excursies worden normaal in grotere groepen georganiseerd. Zelfs die gingen door, ook al waren we maar met z'n tweeën.

Weinig toeristen

De reizigers hebben geen moment het gevoel dat ze in hun plannen beperkt worden door de pandemie. “We konden alles doen wat we hadden bedacht. Sommige excursies worden normaal in grotere groepen georganiseerd. Zelfs die gingen door, ook al waren we maar met z'n tweeën.” Yvonne merkt dat de Guatemalteken blij zijn met hun komst. “Ze hebben de afgelopen anderhalf jaar zo weinig toeristen gehad, terwijl veel mensen daar afhankelijk van zijn. We werden overal met open armen ontvangen.” Er was één overnachting in een homestay die niet doorging. “De familie wilde liever nog geen gasten ontvangen. Dat is hun goed recht. Petra regelde een andere homestay, waar we het heerlijk hebben gehad.”

Unieke ervaring

Terugkijkend op hun reis naar Guatemala denkt Yvonne dat ze het niet beter hadden kunnen plannen. “Het hoogtepunt van onze reis was het beklimmen van de Acatenango vulkaan. Dat was heel pittig, maar zo mooi. Normaal doe je dat in groepen van zeker vijftien personen. Nu waren we met twee stellen. Verder niemand. Maar ook de populaire poelen van Semuc Champey waren nagenoeg leeg. Onze gids vertelde dat je de vijvers voor corona met tientallen andere toeristen moest delen. Nu waren we met z'n vieren.” De Hollandse raadt daarom iedereen aan om juist nu naar Guatemala te gaan. “Als straks alles weer open is, dan gaat iedereen tegelijk op vakantie. Dan wordt alles duurder en nóg drukker dan normaal. De ervaring die je nu kan hebben is echt uniek.”

Zorgeloos op reis naar Guatemala

Yvonne heeft nog één tip voor twijfelaars: “zorg dat je je goed voorbereid. Doordat reisexpert Petra in Guatemala woont kon ze al onze vragen beantwoorden. Dat nam alle zorgen weg, waardoor we ons helemaal konden focussen op de reis.” Het stel is nooit bang geweest om in Guatemala corona op te lopen. “Inmiddels weten we dat de besmettingen oplopen als de temperatuur daalt. In Guatemala is het warm en het leven speelt zich buiten af. Dat zie je terug in de besmettingscijfers van het land. Die zijn heel laag. Ik loop een groter risico om besmet te raken in de trein naar mijn werk dan op enig moment tijdens onze rondreis door Guatemala. Gewoon gaan dus!”

In veel landen moet je een vaccinatiebewijs en/of negatieve PCR-test laten zien voor je de grens over mag. Ook hanteren steeds meer landen een 2G beleid voor toegang tot winkels of horeca. Wij adviseren om alleen een reis te boeken wanneer je volledig gevaccineerd bent, inclusief een boosterprik. Dat doe je niet alleen om jezelf te beschermen, maar ook in het belang van de lokale bewoners. De richtlijnen omtrent corona wijzigen regelmatig, voor de laatste informatie verwijzen we je naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Belgische reizigers verwijzen wij naar de site van de Belgische overheid

Op vakantie naar Guatemala tijdens corona

Als je op reis gaat naar Guatemala tijdens corona, wil je natuurlijk graag weten wat je zelf kunt doen om je reis zo veilig mogelijk te laten verlopen. Wij delen tips voor veilig reizen tijdens corona

Plan jouw reis naar Guatemala

Ben je op zoek naar een bijzondere Guatemala rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Petra, de reisexpert in Guatemala. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Petra.