Bij het plannen van hun rondreis door Peru laten Inge en Just zich niet gek maken door corona. “We hebben altijd gekeken naar wat er wèl kan, in plaats van wat er niet kan.” Na zes weken rondreizen kijkt het stel terug op een onvergetelijke reis. "We hebben ontzettend geluk gehad dat we juist nú naar Peru zijn gegaan. Er was bijna niemand bij Machu Picchu!" Benieuwd naar de reis van Inge en Just? Hier lees je hoe zij hun vakantie in Peru tijdens corona hebben ervaren.

Vakantie in Peru tijdens corona

Inge en Just hebben genoeg vrije dagen over om een lange reis te maken. Ze laten zich die kans niet afnemen door de pandemie. “We waren op zoek naar een land waar genoeg te zien is om zes weken te vullen en waar we als Nederlanders welkom zijn. Na een tijdje Googelen kwamen we Peru tegen als optie.” Het stel gaat in gesprek met lokale reisexperts Guido en Agnes. “We waren meteen enthousiast over hun voorstellen voor een mooie reis door het zuiden en het minder bekende noorden van Peru. Daar konden we ons makkelijk zes weken mee vermaken. Natuurlijk hebben we het ook over corona gehad, maar het onderwerp heeft voor mijn gevoel nooit op de voorgrond gestaan. We spraken juist over mogelijkheden in plaats van beperkingen. Dat vonden we heel fijn.”

Natuurlijk hebben we het ook over corona gehad, maar het onderwerp heeft voor mijn gevoel nooit op de voorgrond gestaan.

Eerste reizigers in het noorden

De Nederlanders zijn echte pioniers. “Voor Guido en Agnes waren we de eerste klanten die sinds de uitbraak van de pandemie naar het noorden van Peru reisden. Dat was wel even spannend. In het noorden zijn veel mensen ander werk gaan doen. We wisten dat we flexibel moesten zijn voor het geval een accommodatie of excursie toch gesloten bleek te zijn. Gelukkig viel het mee en konden we alles doen wat we hadden bedacht.” Als het stel al op reis is blijkt dat één hotel vanwege corona gesloten is. “Agnes heeft meteen een alternatief gezocht en in overleg onze route iets aangepast. Dat was perfect geregeld.”

Dubbele mondkapjes

Als Inge en Just in Peru zijn gelden er een paar maatregelen waar ze zich aan moeten houden. “We moesten overal een mondkapje op. Ook buiten.” Voor Inge is dat geen probleem: “ik werk in een ziekenhuis. Daar draag ik de hele dag een mondkapje.” Ook in de hotels gelden een paar regels. Just: “Bij binnenkomst moesten we onze handen én schoenen desinfecteren. Verder moesten we overal anderhalve meter afstand houden. De Peruanen doen niet zo moeilijk over de regels, waardoor er een heel ongedwongen sfeer hing. Daardoor voelde het voor ons nooit als een belemmering.” Het stel moet ook een beetje lachen om sommige regels. “Als je een museum bezoekt moet je twee mondkapjes over elkaar heen dragen. Alsof je dan dubbel beschermd bent. Nog gekker was de regel in het openbaar vervoer. Daar moest je over je dubbele mondkapje ook nog een faceshield dragen. Gelukkig werd die bizarre regel halverwege onze reis afgeschaft.”

Het gesprek van de dag

Hoewel de pandemie niet bepalend was voor hun reis, was corona wel het gesprek van de dag. Inge: “we hebben veel gesproken met gidsen en andere ondernemers over de situatie in Peru. Wat het voor hun betekent dat er al zo lang bijna geen toeristen komen. Het dagelijks leven van veel mensen is totaal veranderd. Kinderen gaan al twee jaar niet naar school. Kun je je dat voorstellen? Ze krijgen les via Whatsapp. Als ze geen smartphone of internet hebben, is dat dikke pech.” Het stel voelt zich extra welkom in Peru. “We kregen keer op keer te horen hoe blij de ondernemers zijn dat wij er waren. Sommige mensen hebben al zo lang geen werk. Onze komst betekent dat ze weer wat geld verdienen. Met onze mooie reis hebben we een steentje bijgedragen aan het leven van deze mensen. Dat voelt goed.”

Machu Picchu van het noorden

Terugkijkend op hun reis beseffen Inge en Just zich hoeveel geluk ze hebben gehad. “Wij hebben een foto van Machu Picchu zonder andere mensen erop. Dat is uniek. Maar ook op andere plekken kwamen we amper toeristen tegen. Vooral in het noorden hadden we het gevoel dat we de enige bezoekers waren.” Als we vragen wat het hoogtepunt van de reis was, is het voor het eerst stil aan de andere kant van de lijn. Just: “we hebben zoveel gezien en gedaan. We kunnen niet kiezen! Maar als ik iets moet noemen, dan zou ik zeggen: ga naar het noorden. Iedereen kent Machu Picchu, maar heb je ooit gehoord van Kuelap? Deze ruïne is minstens zo indrukwekkend als de beroemde Incastad, maar niemand lijkt het te kennen.”

Laat je niet tegenhouden

Inge en Just hebben een onvergetelijke reis gehad en gunnen het de lokale ondernemers dat er meer mensen naar Peru gaan. “Laat je niet tegenhouden door corona. Alles is supergoed geregeld. We hadden veel contact met Agnes, die op de hoogte is van de lokale regels. Als we haar een appje stuurden hadden we binnen tien minuten antwoord. Het is fijn om te weten dat er altijd iemand is die kan helpen als er iets misgaat. Vanwege de maatregelen moet je het al helemaal niet laten.” Wat betreft de foto's, die zijn net zo mooi – zo niet mooier – als voor de coronacrisis. “Bij het poseren mag je mondkapje wel even af. Daar doet niemand moeilijk over. Dus wij hebben prachtige foto's van Peru zonder mondkapjes én zonder andere toeristen. Wie kan dat nu zeggen?”

In veel landen moet je een vaccinatiebewijs en/of negatieve PCR-test laten zien voor je de grens over mag. Ook hanteren steeds meer landen een 2G beleid voor toegang tot winkels of horeca. Wij adviseren om alleen een reis te boeken wanneer je volledig gevaccineerd bent, inclusief een boosterprik. Dat doe je niet alleen om jezelf te beschermen, maar ook in het belang van de lokale bewoners. De richtlijnen omtrent corona wijzigen regelmatig, voor de laatste informatie verwijzen we je naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Belgische reizigers verwijzen wij naar de site van de Belgische overheid

Lees meer over reizen naar Peru

Wil je meer lezen over reizen naar Peru? Hier lees je over de mooiste bezienswaardigheden in Peru. Reisblogger Karlijn deelt haar tips en verhalen op haar blog Karlijn Travels

Plan jouw reis naar Peru

Ben je op zoek naar een bijzondere Peru rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Indie, Guido en Agnes, de reisexperts in Peru. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je reis is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Guido en Agnes.