Op vakantie naar Tanzania tijdens Corona? Melanie en haar man Abdelaziz twijfelen geen moment. “We hebben een reisvoorstel aangevraagd voor een last-minute vakantie en hebben heel snel de knoop doorgehakt.” Het stel heeft er alle vertrouwen in dat ze veilig door Tanzania kunnen reizen. Ondanks de pandemie. “Reisspecialisten Karin en Astrid hebben ons vooraf ontzettend goed geïnformeerd. Ze vertelden over de regels ter plekke en de maatregelen die we zelf moesten nemen. Ze hebben al onze vragen beantwoord. Dat gaf ons een goed gevoel.”

Alles is goed geregeld in Tanzania

Bij aankomst in Arusha moet het stel een sneltest doen, voordat ze het vliegveld mogen verlaten. “Je kan wel eens denken dat het in een Afrikaans land niet zo goed geregeld is als bij ons in Nederland. Maar daar is niets van waar. De test op het vliegveld verliep heel professioneel en vlot.” Ook tijdens de reis zijn Melanie en Abdelaziz blij verrast over de manier waarop de corona-maatregelen georganiseerd zijn. “Onze gids is gevaccineerd en heeft een test gedaan voor hij met ons op pad ging. We hadden onze eigen safariwagen die elke dag goed schoongemaakt werd. We kwamen eigenlijk nooit echt dichtbij andere mensen in de buurt.”

De Tanzanianen vertelden hoe zwaar de afgelopen maanden waren, maar ook hoe ontzettend blij ze zijn dat er weer toeristen komen.

Afstand en toch leren over het lokale leven

Tijdens hun safari slaapt het stel in kleinschalige accommodaties. Melanie: “de accommodaties waren altijd heel netjes en schoon. Tijdens het diner stonden de tafels ver genoeg uit elkaar om anderhalve meter afstand te kunnen houden. Als je wil kun je een praatje maken met andere reizigers. Maar als je dat niet prettig vindt, is afstand houden geen enkel probleem.” Of het stel het contact met de locals heeft gemist? “Onze gids heeft ons op een slimme manier toch een beetje kennis laten maken met het lokale leven. Hij heeft ons meegenomen naar een grote markt, waar we vanuit de auto konden zien hoe iedereen producten kocht en verkocht. Hij vertelde er van alles over. Echt geweldig. Maar ook als we een dorpje passeerden, dan wees hij dingen aan en vertelde over het leven van de Maasai.”

Reizen tijdens Corona heeft zo zijn voordelen

Wat Melanie betreft heeft reizen tijdens Corona zo zijn voordelen. “Het was overal een stuk rustiger dan normaal. Op een ochtend kreeg onze gids een melding dat er een groep leeuwen vlakbij onze accommodatie was. We zijn er meteen naartoe gereden. Het bleken twee mannetjes en een groep vrouwtjes die zich tegoed deden aan een buffel. Die hadden ze net gevangen. We stonden daar met maar twee auto's. Dat was echt een bijzondere ervaring. Na een half uur kwamen er nog een paar auto's bij. Ik denk zo'n acht in totaal. Onze gids vertelde dat er in normale tijden zeker vijfentwintig safariwagens op af zouden komen.”

Je hoort en leest regelmatig dat we moeten stoppen met vliegen als we het klimaat willen sparen. Maar wat betekent dat eigenlijk voor de mensen die afhankelijk zijn van het toerisme? Reisexperts Karin en Astrid houden rekening met zowel de negatieve als de positieve impact van reizen.

Bewoners zijn afhankelijk van het toerisme

Op vakantie naar Tanzania tijdens Corona heeft niet alleen voordelen voor Melanie en haar man. Zij ziet met eigen ogen hoe hard de lokale bevolking het toerisme nodig heeft. “Ik ben best geschrokken van de armoede in Tanzania. De bewoners zijn ontzettend afhankelijk van het toerisme. We hebben veel gesprekken gevoerd met het personeel in de accommodaties. Zij vertelden hoe zwaar de afgelopen maanden waren. Maar ook hoe ontzettend blij ze zijn dat er weer toeristen komen. Door daar naartoe te gaan hebben we direct bijgedragen aan het levensonderhoud van de Tanzanianen. Dat maakt de reis bijzonder.”

Coronaproof reizen in Tanzania  

Op de vraag wat Melanie twijfelaars zou meegeven, zegt ze vastberaden: “Ga! We hebben ons geen moment onveilig gevoeld. Corona gaat voorlopig nog niet weg, maar veilig reizen kan wel. Karin en Astrid stonden ons de hele reis bij en waren altijd bereikbaar via Whatsapp als we vragen hadden. Better Places werkt met gepassioneerde en professionele gidsen en accommodaties die er alles aan doen om je verblijf fijn en veilig te maken. Wij konden met een gerust gevoel op reis. We hebben veel gezien en geleerd en kijken terug op een onvergetelijke tijd in Tanzania.” 

Aangepaste maatregelen bij aankomst en vertrek

Melanie en haar man moesten bij aankomst op het vliegveld een sneltest laten doen. Inmiddels is dat niet meer nodig. Wel moet je bij aankomst in Tanzania een negatieve PCR-test laten zien, die je maximaal 96 uur voor vertrek hebt laten afnemen. Voor je reis van Tanzania terug naar Nederland moet je een coronabewijs hebben of een negatieve testuitslag kunnen overhandigen. Bij aankomst in Nederland hoef je niet in quarantaine. Inmiddels zijn alle mensen die werkzaam zijn in het toerisme in Tanzania gevaccineerd. Dat geldt ook voor het personeel in de accommodaties.

In veel landen moet je een vaccinatiebewijs en/of negatieve PCR-test laten zien voor je de grens over mag. Ook hanteren steeds meer landen een 2G beleid voor toegang tot winkels of horeca. Wij adviseren om alleen een reis te boeken wanneer je volledig gevaccineerd bent, inclusief een boosterprik. Dat doe je niet alleen om jezelf te beschermen, maar ook in het belang van de lokale bewoners. De richtlijnen omtrent corona wijzigen regelmatig, voor de laatste informatie verwijzen we je naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Belgische reizigers verwijzen wij naar de site van de Belgische overheid

Meer lezen over Tanzania

Heb je de smaak te pakken en wil je meer weten over reizen in Tanzania? Lees dan ook onze blogs met tips en inspiratie voor je volgende rondreis. Zo vertellen we je wat je allemaal mee moet nemen op safari. Handig! We vertellen over de Grote Migratie en we geven tips voor de beklimming van de Kilimanjaro.

Plan jouw reis naar Tanzania

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Tanzania? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Karin en Astrid, de reisexperts in Tanzania. Zij maken je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Karin en Astrid.