Smeltkroes van keukens

De Georgische keuken heeft invloeden uit de Perzische, Armeense en Europese keuken. Georgië heeft daardoor verschillende nationale toppers. En een aantal daarvan zijn dus vegetarisch of vegan, met een kleine kanttekening. Kaas is natuurlijk niet altijd vegetarisch, afhankelijk of er dierlijk stremsel is gebruikt. Wil je het zeker weten? Check dan altijd bij de eigenaar van het restaurant. Probeer in ieder geval al deze Georgische gerechten tijdens je reis en je zult verstelt staan van de vele vegetarische opties die dit land biedt! Vegetarisch eten in Georgië hoeft niet moeilijk te zijn!

Lobio (ლობიო)

Een soort stoofpotje met kidneybonen of andere bonen. Dat het lobio heet, is niet vreemd. Lobio betekent namelijk bonen in het Georgisch. Samen met ui, koriander en flink wat knoflook eet je dit gerecht vaak uit een kleipotje. Neem er een salade bij, want veel groenten zitten er niet in. Lobio serveren Georgiërs vaak met maisbrood (Mchadi). Proef eens de lobio van het restaurant Leila Café in Tbilisi! Lobio is meestal vegan en in ieder geval vegetarisch.

Adjapsandali Ragu (აჯაფსანდალი)

Gek op stoven zijn ze in Georgië. En de Adjapsandali Ragu is een aanrader. Ook wanneer je niet van aubergine houdt. Dit is serieus heerlijk. Gemaakt van aubergines, tomaten, ui, knoflook, koriander, aardappel, rode peper en kruiden. Om je lippen bij af te likken zo zacht is dit gerecht. Stiekem lijkt Adjapsandali Ragu wel beetje op een currygerecht. Is meestal vegan.

Vegetarisch eten Georgië: Puri (პური)

Puri betekent brood in het Georgisch en spreek je uit als poo-ree. Sta vroeg op en koop Puri bij éénvan de bakkertjes in de buurt. Vele Georgiërs doen namelijk hetzelfde. Overal zie je ze lopen met deze typisch gevormde broden gewikkeld in een papiertje. Dat kan een gewoon papiertje zijn maar ook de krant van gister. Luchtig, enigszins knapperig maar toch zacht, dit brood ga je waarschijnlijk iedere dag eten! Ze maken dit brood in een speciale oven. Een variant van de kleioven. Wanneer je het vriendelijk vraagt en het niet druk is, mag je soms even zelf proberen om een brood te bakken! Een puri kost tussen de 0,80 tot 1 lari afhankelijk van de bakkerij.

Khachapuri (ხაჭაპური)

Wanneer er zulk smaakvol brood is in Georgië, kun je natuurlijk verwachten dat er nóg meer gerechten zijn met brood. Zo’n gerecht is Khachapuri, oftewel brood met kaas, ui en kaas. Een goede vullende lunch en iedere regio in Georgië heeft zo zijn eigen variant. Zo is de Khachapuri in Svanetië met bosui net weer even anders dan die in Tbilisi. Khachapuri is vegetarisch.

Lobiani (ლობიანი)

Nog een broodvariant is lobiani. Brood gevuld met kidneybonen, soms doen ze er vlees in, dus check dit wel altijd van te voren. De standaard lobiani is altijd zonder vlees of vis. Handig om te weten voor vegans: voor het deeg wordt ei gebruikt.

Pkhali (ფხალი)

Je hebt verschillende soorten pkhali zoals van spinazie, bietjes, kool of een combinatie. Dit is een soort broodbeleg tijdens een borrel. Smaakvol en bijna altijd helemaal plantaardig. Heb je een notenallergie, pas dan even op. In de pkhali worden (vaak) walnoten gebruikt. Eet je een pkhali met spinazie dan weet je zeker dat je een gezond bommetje vitaminen, proteïne en mineralen binnenkrijgt! De meeste pkahli’s zijn vegan.

Typisch Georgische gerechten

Gek zijn ze erop. Aubergine. De aubergine wordt geroosterd in de oven en gevuld. Dan rollen ze het op en ter garnering worden er wat granaatappeltjes op gestrooid. Het heeft veel weg van baba ganoush, maar is toch anders. Zelfs buiten Georgië vind je dit gerecht terug op menukaarten, zoals in Kazachstan.

Gegrilde groenten

Op straat ruik je regelmatig de geur van een barbecue. Gelukkig snappen de Georgiërs heel goed dat ook groenten heerlijk smaken wanneer je ze grilt. Gegrilde groenten die je veelal tegenkomt zijn: courgette, aubergine, tomaten en uit. Vaak wordt er veel olie gebruikt, dus het is af en toe beetje vissen. Wanneer je hier ook een salade bij eet en puri heb je een heerlijke maaltijd.

Georgische wijn

Georgiërs zijn erg trots op hun wijn. In ieder restaurant staat er wel een wijn van eigen bodem op de kaart. De wijnen zijn vaak vol en zwaar. Houd je wel van een wijn met veel body? Proef dan zeker de Georgische wijn!

Bijzonder eetsouvenir

Heb je een bezoek aan Svanetië op de planning staan en wil je een leuk eetsouvenirtje meenemen? Koop dan Svanetian salt! Het zout heeft een specifieke smaak en het is het veel zouter dan ons tafelzout. Let dus op wanneer je het wilt gebruiken. Een snufje is vaak al voldoende voor een heerlijke verrassende smaak! Restauranttip in Tbilisi? Café Leila, mooie setting, vriendelijke bediening en -allerbelangrijkst- lekker eten! Geen zin in Georgisch eten? Ga dan naar Hummusbar. Een gezellig restaurant dat homemade pitabrood serveert met de lekkerste (hoe kan het ook) hummus van het land.

Meer tips voor vegetarisch eten Georgië? Of nog meer tips voor vegetarische restaurants in Tbilisi? Kijk op de blog van De Reizende Vegetariër.

Plan jouw reis naar Georgië

Ben je op zoek naar een bijzondere Georgië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Mari, de reisexpert Georgië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Mari. 

Duurzaam reizen Georgië

Reis je met Better Places naar Georgië, dan kun je erop rekenen dat je het land goed leert kennen. Contact met de locals staat de hele reis voorop. Je slaapt regelmatig in kleinschalige hotels of sfeervolle homestays, gerund door lokale gezinnen die je met open armen ontvangen. Je bezoekt kleine wijnboerderijen, leert alles over de lokale keuken en kunt zelfs meedoen aan kookworkshops. Zo geniet jij tijdens je Georgië-reis van unieke ervaringen en dankzij jouw bezoek hebben de Georgiërs een goede extra inkomstenbron. Een mooie manier van duurzaam reizen! Lees hier meer over duurzaam reizen in Georgië.