Flija: Een authentiek gerecht

Het gerecht bestaat uit meerdere crêpe-achtige lagen die met room zijn geborsteld en worden geserveerd met zure room. Flija heeft heel eenvoudige ingrediënten nodig: bloem, water, boter, yoghurt en zout. De hoofdingrediënten (bloem, water en zout) worden door elkaar gemengd tot een homogeen pannenkoekenbeslag. Lagen van beslag worden gebakken met behulp van een saç, een bolvormig metalen deksel dat wordt gebruikt om te bakken. Het is niet glutenvrij, omdat het boter en tarwemeel bevat. Je kunt het eten met kaas, verse tomaten, komkommers of augurken. Kosovaren eten hun flija graag met tarator (tzatziki), en je zult zeker hetzelfde doen als je deze geweldige combinatie eenmaal hebt geprobeerd.

Een strijd om het recept

Een typische Balkan-kruiderij, waarvoor alle Balkanlanden vechten om wie het recept als eerste heeft gemaakt, kookt iedereen al decennia lang elk jaar in de vroege herfst verse 'ajvar'. Het werd na de Tweede Wereldoorlog een populair bijgerecht in Joegoslavië en is tegenwoordig populair in Zuidoost-Europa. Zelfgemaakte ajvar is gemaakt van geroosterde of gekookte paprika's. Ajvar kan worden geconsumeerd als broodbeleg of als bijgerecht bij andere (vegetarische) gerechten.

Wil je meer doen qua duurzaamheid? Met deze handige tips kun je plasticvrij reizen in Kosovo. 

De wijndelicatesse van Kosovo

De Dukagjini-regio is de wijnregio van Kosovo. Hier vind je de meeste wijngaarden van de lokale burgers die verschillende soorten wijn produceren. Het gunstige klimaat en de geografische ligging van Kosovo maken het een uitstekende bron van wijnproductie. Enkele van de meest bekende wijnen zijn: Theranda Wine, Stone Castle, Bodrumi i Vjeter, Sefa Wine en Illyrian Winery. Deze wijnsoorten zijn zeker het proeven waard en valt natuurlijk ook onder het vegetarisch voedsel in Kosovo!

SOUL bar, vegan & more

Dit leuke restaurantje biedt veganistisch eten en koffie en binnenkort starten ze met veganistische en glutenvrije zoetigheden. Dit zijn de favoriete gerechten:

- Vegan Burger: quinoa, zoete aardappel, paddenstoelen en andere ingrediënten zoals pompoenen, avocado's en microgroenten, maken de burger tot een zeer goede en zeer voedzame keuze.
- De Balanced Plate, een favoriet onder klanten. Veganistische pasta's, kikkererwten, rode bonen, champignons, ijsbergkool en volkoren mosterdsaus zijn een erg lekkere en gezonde combinatie.

Naast deze gerechten kun je bij deze bar genieten van zoetigheden die gekookt zijn met glutenvrij meel zoals pannenkoeken, tofu wrap, diverse smoothies, salades, havermout, verschillende tartines, bananenbrood, citroentaart en chocoladetaart.

Wist je dat je niet perse naar Kosovo hoeft te vliegen? Je kunt namelijk ook met de trein naar Kosovo wat op zich zelf al een avontuur is!

Vegetarisch eten in Kosovo: Green and Protein

In de hoofdstad Prihstina, gelegen in het hart van het stadscentrum, kun je de foodbar 'Green and Protein' vinden. Het is een echte aanrader voor mensen die gezond willen eten en gezond willen blijven. Green & Protein is een to-go en sit-in foodbar met een focus op het serveren van rauwe, gezonde en verse lokale gerechten. Hun rijke menu biedt veel gezonde vervangingen van fastfood, veganistische zoetigheden en een uitgebreide lijst met warme en koude dranken. Echt een aanrader om naar toe te gaan!

De welbekende börek

Dit lekkere en typische gerecht kun je letterlijk overal vinden in de Balkan. In Albanië wordt dit gerecht ook wel 'byrek' genoemd. In Kosovo en enkele andere regio's wordt de börek ook wel "pite" genoemd. Börek wordt traditioneel gemaakt met meerdere lagen deeg die met de hand dun zijn uitgerold. De meest voorkomende vullingen zijn: kaas (vooral gjizë, gezouten kwark), spinazie, brandnetels (bekend als byrek me hithra). 

Tijdens onze rondreizen door Kosovo maken we altijd gebruik van kleinschalige en duurzame hotels. Benieuwd waar je overnacht? Bekijk dan de hotels in Kosovo.

Je portie fruit in een sapje

Het zit al in de naam, maar Frutomania is een spektakel van fruit! Frutomania is een merknaam voor alle natuurlijke, versgeperste of gemengde smoothies. De smoothies zijn gemaakt van 100% versgeperst fruit en smaken allemaal geweldig. Ze smaken fris, geven je een energieboost en vullen nog goed ook. 

Een veganistische traktatie

Babaghanoush is een van de puurste en beste veganistische restaurants in Prishtina. De sfeer is gezellig en authentiek met een nostalgisch interieur en een heerlijk terras aan de voorzijde. We raden aan om de Meze Plate en Falafel Plate te proberen. Meze is het Albanese woord voor hapjes, meestal gebruikt bij een glas rakia of wijn. Babaghanoush biedt verschillende soorten gerechten en voorgerechten zoals babaghanoush (já, dit is een typisch vehetarisch gerecht in Kosovo), humus, rucola, linzengehaktbal en worteldip, gesneden en gebakken aardappelen; begeleid onder je favoriete drankje. Deze plaats staat bekend om zijn zeer kwalitatieve drank, dus het reserveren van een tafel is de beste traktatie die je voor jezelf kunt doen terwijl je in Prishtina bent.

Plan jouw reis naar Kosovo

Ben je op zoek naar een bijzondere Kosovo rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Uta, de reisexpert in Kosovo. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Uta.

Meer inspiratie voor je reis naar Kosovo

Wil je meer lezen over Kosovo en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden van Kosovo volgens Uta, onze lokale reisspecialist. Bekijk ook de prachtige voorbeeldreizen die we voor je klaar hebben liggen, zoals Peaks of the Balkans. Toch liever een ervaring lezen van een reiziger? Lees dan hier de blog van Yvonne van der Laan die zelf door de Balkan heeft gereisd. 

Beste reistijd Kosovo

De beste reistijd Kosovo is over het algemeen in de zomermaanden. Het kan hier dan erg warm en aangenaam zijn. Gedurende de winter zijn er niet veel actieve, winterse reizen beschikbaar, dus zoek dan naar een alternatief!