Vegetarisch eten in Mongolië

  • Dierlijke eiwitten in de hoofdrol
  • Airag
  • Thee met zout
  • Vleesvrije tsuivan

Vegetarisch eten Mongolië: Dierlijke eiwitten in de hoofdrol

De Mongoolse keuken staat bekend om voeding met veel dierlijke eiwitten. Veel vlees, melk én ook veel vet. Vis wordt er praktisch niet gegeten. De winters zijn bar koud. Temperaturen van -30 overdag zijn geen uitzondering. Een veld met graan of lekkere groenten onderhouden is dus moeilijk, vandaar dat veel Mongolen leven op dierlijke eiwitten en weinig groeten eten. Want groenten zijn mede door het klimaat relatief duur. Daarbij eet de bevolking wel alle delen van dieren en dus ook vet. Wees dus niet verbaasd wanneer je in een noedelsoep ineens iets ondefinieerbaars wits ziet drijven, dit is waarschijnlijk vet. Niet echt iets waar je op zit te wachten als vegetariër of vegan.

Vegetarisch en vegan uit eten in Ulaanbaatar

Als vegetariër is het dus even aanpoten in Mongolië. Gelukkig kun je rustig wennen wanneer je reis start in Ulaanbaatar. De hoofdstad heeft namelijk door de jaren heen steeds meer plekken waar je als vegetariër én vegan kunt eten. Waarschijnlijk heb je al wel eens gehoord van de keten Loving Hut, opgericht door de Vietnamese schrijver en onderneemster Ching Hai. In Mongolië vind je verschillende vestigingen van dit geweldige compleet vegetarische en vegan restaurant. Ook vind je er restaurant Luna Blanca (vegan), Bosco Verde Italian Vegan Restaurant, Ananda Café en Lotus Café (vegetarisch). Ga vooral eens kijken bij Lotus Café en het gelijknamige guesthouse, hier werken de kinderen uit een weeshuis in Gachuurt/Ulaanbaatar opgericht door de Australische Didi Ananda Kalika. Wil je wel wat proeven van de Mongoolse keuken? Er zijn een aantal typisch Mongoolse gerechten of drankjes die geschikt zijn als vegetarisch eten Mongolië.

Better Places heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Wil je meer weten? Lees over onze B Corp certificering.

Airag

Wat dacht je van Airag? Airag is gefermenteerde, licht alcoholische merriemelk. Eh say what? Juist ja, melk van een paard. Het smaakt een beetje zurig en heeft een typische smaak. Buiten de stad zie je vaak mensen lopen met blauwe plastic flesjes met wit spul erin, dat is airag: de Mongoolse versie van alcohol. Wanneer je de mogelijkheid hebt, altijd even proeven!

Thee met zout

Je zit lekker bij iemand thuis. Buiten is het frisjes dus een opwarmertje kun je wel gebruiken. “Wil je een kopje thee”? vraagt de je host. Voordat je heftig knikt omdat je snakt naar wat warms: thee is even oppassen voor vegans. Mongolen drinken namelijk hun thee graag met melk én zout. Wel even wat anders dan dat we hier in Nederland gewend zijn.
Wanneer je op de steppe bent, wordt thee vaak vanuit een grote thermoskan geserveerd. De dop is vaak van kurk die soms een wat typische geur heeft. Wil je zeker weten dat je thee drinkt zonder melk (en zout), neem dan zelf theezakjes mee en vraag om gekookt water.

Op deze blog lees je over de onmisbare bezienswaardigheden in Mongolië.

Vegetarisch eten in Mongolië: Vleesvrije tsuivan

Gestoomde of gebakken noedels zijn ongekend populair in de Mongoolse keuken. Vaak zijn de noedels dik en voedzaam, een stuk dikker dan spaghetti. Noedels gecombineerd met rund- of schapenvlees en goulash is een gerecht dat tsuivan heet en je overal kunt eten. Inclusief het vet. In de vegetarische restaurants zijn er talloze vleesvrije varianten met noedels te vinden. Je mag Mongolië niet uit voordat je deze typische dikke noedels hebt gegeten.

Vegetarisch eten in Mongolië: Voorzorg voor je tripje naar de steppe

Wanneer je van plan bent om een aantal dagen op de steppe door te brengen, is het raadzaam om van te voren aan je gids te vragen of hij/zij kan doorgeven dat je vegetarisch eet. Anders is het een kwestie van iedere dag vlees en vet uit je soepje te vissen. Wat nog beter is: soms ga je voordat je op pad gaat inkopen doen in Ulaanbaatar. Zorg dan dat je veel blikjes tomaten en groentes inslaat, dan kun jij in ieder geval vegetarisch eten. En neem baby wipes mee, heel veel baby wipes. Douchen is vaak niet mogelijk wanneer je slaapt in de gers. Ondanks dat het eten bij de nomaden Mongolië voor vegetariërs en vegans buiten de hoofdstad een uitdaging kan zijn, is het land wonderschoon en écht de moeite waard. De uitgestrekte steppes en vriendelijke mensen maken het een reis om nooit te vergeten!

Plan jouw reis naar Mongolië

Ben je op zoek naar een bijzondere Mongolië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Shinee, de reisexpert in Mongolië. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Shinee.