Vegetarisch eten Myanmar

Vegetarisch eten in Myanmar is levenloos eten

Myanmar is nog niet ontdekt door het massatoerisme en dat betekent dat niet iedereen even goed Engels spreekt. Het kan dus zomaar gebeuren dat je in een restaurant terechtkomt waar ze zich geen raad weten met ‘vegetarian please’. Het concept vegetarisch is sowieso onbekend buiten de grote steden. Maar als je de magische woorden ‘ta ta lo’ uitspreekt gaat er een nieuwe wereld voor je open. Ta ta lo betekent iets van ‘levenloos’. Je vraagt dus letterlijk om eten met ingrediënten die levenloos zijn. De kans is groot dat er ook geen ei of andere zuivelproducten gebruikt worden. Handig voor veganisten

Vleugje India in de Birmese keuken

In de Birmese keuken vind je overal Indiase invloeden. En dat is goed nieuws voor vegetariërs. Zo kun je langs de weg groentesamosa’s krijgen en zijn er veel kruidige curry’s zonder vlees te bestellen die erg smaakvol zijn. Zelfs de beroemde dosa uit Zuid-India kom je tegen in veel lokale keukens. Alleen noemen ze de dunne pannenkoek met aardappelvulling hier ‘thosai’.

Wil je meer doen qua duurzaamheid? Met deze handige tips kun je plasticvrij reizen in Myanmar. 

Lekker vegetarisch eten in Myanmar: langs de weg

In Myanmar kom je de lekkerste vegetarische gerechten op verrassende plekken tegen. De wegrestaurants, waar lange afstandsbussen een stop maken, hebben een groot assortiment aan vegetarische gerechten. Je hoeft alleen maar plaats te nemen en ‘ta ta lo’ te zeggen en je krijgt een heel palet aan kleine, vegetarische gerechten met een flink bord rijst voorgeschoteld. Voor de prijs hoef je het in elk geval niet te laten. Langs de weg betaal je maximaal 2 euro per persoon voor een uitgebreide lunch. Maak je tijdens je rondreis een uitstapje naar een afgelegen regio en ga je eten bij een lokaal gezin? Ook daar hoef je je geen zorgen te maken over het diner. Als het gastgezin van te voren op de hoogte is, zul je verwend worden met de lekkerste, traditionele gerechten zonder vlees en vis. Geef dat dus wel van te voren even aan bij onze reisspecialist Nwai.

 

Salade van theeblaadjes

Een echte klassieker in Myanmar is de ‘tea leaf salad’. De salade wordt gemaakt van gefermenteerde theeblaadjes, gedroogde erwten, tomaten, pinda’s en heel veel knoflook. De theeblaadjes hebben een sterke smaak die doet denken aan blauwe kaas. Door de overige ingrediënten wordt het toch een frisse en knapperige maaltijd. Echt zo’n gerecht dat je blijft bestellen. Perfect voor vegetariërs én veganisten. Dit gerecht is ook leuk om tijdens je familierondreis te proberen. Het is niet voldoende voor een hoofdmaaltijd, maar dan bestel je er toch gewoon een lekker soepje bij. Daar is altijd wel een vegetarische variant van te vinden.

Bij de ecolodge in Inlemeer kun je een leuke kookworkshop volgen. Het is geen probleem om hier vegetarische gerechten te maken. 

Nog meer lekkers voor vegetariërs in Myanmar

Tussen alle vis- en vleesgerechten op de Birmese kaart staan gelukkig ook een paar vegetarische pareltjes. Als je weet wat je kunt eten is het een stuk makkelijker kiezen. Daarom zetten wij alvast een paar heerlijke, vegetarische gerechten in Myanmar voor je op een rij.

  • Shan noedels: vooral in de noordelijke Shan State worden de Shan noedels veel gegeten. De huisgemaakte noedels drijven in een smaakvol soepje met tomaten, knoflook, ui en pinda’s. Vraag wel om de ‘ta ta lo’ variant.
  • Mont Lin Ma Yar: de naam is een mond vol, maar de kleine hapjes zijn dat gelukkig niet. Mont Lin Ma Yar zijn een soort van poffertjes met hartige groentevulling die je veelal op straat kunt krijgen. Lekker!
  • Bein Mont: dit zijn dikke pannenkoeken gemaakt van rijstbloem en meestal gebakken met noten en zaden.
  • Mala Hin of Malar Curry: deze curry zit boordevol groente, zoals bonen, wortel, bladgroente en mais en wordt meestal geserveerd met tofu, noedels en een stevige saus op basis van pinda’s.
  • Salades: als ze ergens goed in zijn in Myanmar, dan is dat het maken van salades. Wortelsalade, tomaat en pindasalade, gembersalade, citroensalade; ze zijn allemaal even lekker.

Vegetarische restaurants in Myanmar

Vegetarisch eten in Myanmar is helemaal makkelijk in de meer toeristische plaatsen, zoals Yangon, Mandalay, Bagan en Inlemeer. Hier is het geen enkel probleem om restaurants te vinden met een groot aanbod aan vegetarische gerechten. In het Chinatown van Yangon vind je de beroemde ‘barbecuestreet’. Bij één van de vele kraampjes vul je een bakje met je favoriete ingrediënten. Die worden ter plekke voor je gebarbecued. Naast vlees en vis vind je er genoeg groenten en tofu op een stokje. Pansuriya in Yangon is een gezellig restaurant met veel keuze voor vegetarische, Birmese gerechten. Vegetarisch restaurant The Moon in Old Bagan én New Bagan serveert heerlijke lokale en westerse gerechten in hun prachtige tuin.

Meer inspiratie voor je reis naar Myanmar

Wil je meer lezen over Myanmar en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden in Myanmar of over de Myanmar reistips van Nwai. Reisbloggers Daisy en Patrick reizen de hele wereld over en hebben ook in Myanmar veel gezien. Lees meer over hun geweldige avonturen.

Beste reistijd Myanmar

De beste reistijd voor Myanmar is van november tot en met april, de droge tijd. Echter. ook in de overige maanden is een rondreis Myanmar prima mogelijk. Lees meer over de beste reistijd Myanmar.