Veilig reizen op Cuba in coronatijd

 • Reizen met eigen vervoer
 • Overnachten in kleinschalige casas
 • Reizen op maat, dus altijd aanpasbaar
 • Reisexpert ter plaatse die goed geïnformeerd is
 • Flexibele boekingsvoorwaarden

Deze blog gaat specifiek over veilig reizen in Cuba tijdens corona, maar we hebben ook een blog met meer algemene informatie over de veiligheid in Cuba

Veilig reizen Cuba tijdens corona

Cuba heeft de coronacrisis vanaf het begin goed aangepakt. Er wordt heel veel getest en ook het contactonderzoek is intensief. Mede daardoor is het aantal besmettingen relatief beperkt gebleven en werd de zorg niet overspoeld met patiënten met ernstige coronaklachten. Om te zorgen dat reizigers straks weer veilig naar Cuba kunnen reizen, hebben de Cubaanse overheid en de toerismesector samen een pakket met maatregelen opgesteld. Het verloop van de coronapandemie is moeilijk te voorspellen. Het kan daardoor zijn dat sommige informatie in dit blog niet meer up-to-date is. We proberen zoveel mogelijk de laatste informatie te delen. Onze lokale reisexperts is op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen.

Veilig reizen in Cuba tijdens corona

 • Normaal gesproken kun je op Cuba kiezen: reizen met het openbaar vervoer, eigen auto of privé-transfers. We adviseren je nu om te kiezen voor eigen vervoer. Bij voorkeur een huurauto, of anders voor privé-transfers. Alle vervoersmiddelen worden intensief schoongemaakt. Tijdens de transfers zijn zowel de chauffeurs als de passagiers verplicht een mondkapje te dragen.
 • Met Better Places verblijf je vooral in casas particulares. Deze accommodaties zijn altijd kleinschalig. De eigenaren van de casas zijn goed geïnformeerd over het zo veilig mogelijk maken van je verblijf. Zo houden jullie altijd afstand, desinfecteer je je handen en dragen jij en de medewerkers mondkapjes.
 • In hotels wordt de temperatuur van reizigers en medewerkers dagelijks gemeten. Medewerkers dragen mondkapjes. Er geldt een maximale capaciteit in hotelvoorzieningen als zwembaden en liften. Overal houden medewerkers anderhalve meter afstand. Er is 24-uurs klinisch-epidemiologische bewaking in het hotel, met artsen, verpleegkundigen en technici in hygiëne en epidemiologie.

Veiligheid in de horeca

 • In accommodaties en tijdens transfers en excursies worden vergaande hygiënemaatregelen genomen. Oppervlaktes als handgrepen, deurklinken, toiletten en filters van de airconditioning worden intensief en vaak schoongemaakt. 
 • Overal wordt zoveel mogelijk geventileerd en het gebruik van de airco beperkt. Denk aan open ramen in taxi’s en accommodaties. Dat zorgt voor verse lucht en dat vermindert risico’s op het gebied van corona. De casas particulares hebben meestal een patio, tuin, balkon of terras waar je gebruik van kunt maken. 
 • Eten doe je zoveel mogelijk buiten. Sowieso zitten de gasten in restaurants of in casas altijd op minimaal anderhalve meter afstand van elkaar.

Tijdens je rondreis Cuba verblijf je in kleinschalige casas particulares. Door het beperkte aantal kamers kun je makkelijker rekening houden met andere gasten of de casa eigenaren.

Veilig reizen op Cuba: wat kun je zelf doen?

De toerismesector neemt maatregelen, maar ook je eigen gedrag speelt ook een grote rol als het gaat om het voorkomen van corona. In Cuba gelden voor jou dezelfde basisregels als in Nederland:

 • Houd altijd 1,5 meter afstand
 • Was je handen zo vaak mogelijk
 • Geef mensen geen handen of knuffels
 • Vermijd drukte
 • Hoesten en niezen doe je in je elleboog
 • In steeds meer landen moet je een vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test laten zien voor je de grens over mag. Wij adviseren reizigers om alleen op reis te gaan wanneer ze volledig gevaccineerd zijn. Dat doe je niet alleen om jezelf te beschermen, maar ook in het belang van de lokale bewoners. Hier lees je wat je nog meer kan doen om veilig te reizen tijdens corona.

Aanvullende maatregelen

 • Houd het reisadvies van Cuba in de gaten. Het is handig om de Reisapp van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te downloaden. Dan ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws.
 • Sluit een annuleringsverzekering af. Dat is altijd belangrijk, zeker voor een dure reis, maar nu is het belangrijker dan ooit. Als je wilt annuleren met een geldige reden, dan kun je dat doen via deze verzekering. Natuurlijk is het ook van belang om voor een goede reisverzekering te zorgen.
 • Neem je eigen mondkapjes en desinfecterende handgel mee. Deze zaken zijn in Cuba heel moeilijk te verkrijgen, dus neem genoeg mee voor je hele reis.

Lokale maatregelen

 • Het lokale team staat altijd voor je klaar. Als je aankomt in Havana, ontvangt één van onze medewerkers je persoonlijk en vertelt hij of zij je alles over de voorschriften die op dat moment gelden. Veranderen die tijdens je reis? Dan informeren Yunior of je accommodatie je daar meteen over.  
 • Draag een mondkapje op de plekken waar dat voorgeschreven is en op plekken waar het drukker is of waar je geen afstand kunt houden. 
 • Volg alle lokale aanwijzingen op en houd je aan de actuele regels. Lees je goed in, zodat je weet waar je rekening mee moet houden. Let op: het kan zijn dat je voor aankomst op Cuba extra zaken moet regelen, zoals een gezondheidsverklaring. Onze reisexpert vertelt je precies wat er nodig is.
 • Heb je corona-achtige klachten? Vertel dat dan meteen aan Yunior, onze contactpersoon ter plaatse. Hij weet precies welke stappen je moet nemen. Blijf in elk geval binnen en wacht niet af: snel actie ondernemen is noodzakelijk. 

Plan jouw reis naar Cuba

Ben je op zoek naar een bijzondere Cuba rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Julio, de lokale Cuba specialist. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Julio.

Soepele boekingsvoorwaarden reis Cuba

We begrijpen goed dat je het spannend vindt om nu een reis te boeken. Daarom hanteert Better Places nu soepele boekingsvoorwaarden voor haar reizen.