Do’s & don’ts voor je veiligheid in Myanmar

Myanmar staat bekend om haar vriendelijke en gastvrije bewoners, prachtige tempels, fascinerende cultuur en waanzinnige landschappen. Het land is nog niet ontdekt door het massatoerisme. Het ministerie van toerisme doet er alles aan om toeristen te informeren over duurzaam reizen en probeert de negatieve impact van toerisme zoveel mogelijk te voorkomen. Meteen bij aankomst op het vliegveld word je met posters en een boekje geïnformeerd over de ‘do’s & don’ts for tourists’. Handig, want veel gebruiken zijn heel anders dan wij gewend zijn.

Drinkwater en voedsel

Het kraanwater in Myanmar is niet veilig om te drinken. Maar gelukkig is het geen enkel probleem om gefilterd water te vinden om je flesje bij te vullen. In Myanmar wordt het doneren van water gezien als een goede daad. Dat betekent dat er overal op straat en bij de tempels tappunten staan om je flesje bij te vullen. Maak alleen gebruik van de grote, blauwe containers. Het gedoneerde water in de potten van aardewerk is niet betrouwbaar.
De hygiëne in sommige lokale restaurants in Myanmar is niet goed. Vermijd primitieve eettentjes die er vies en onverzorgd uitzien. Dat is vaak een teken dat de keuken er ook niet al te best aan toe is. Het eten in de betere restaurants en accommodaties in toeristische plaatsen is over het algemeen veilig. Let erop dat er geen ijsklontjes in je drankje zitten en dat het eten goed doorbakken is. Vraag bij verse sappen altijd of ze het zonder water klaarmaken.

Reisblogger Daisy maakte zich geen zorgen over haar veiligheid in Myanmar, maar twijfelde wel of ze moest gaan. Hier lees je over haar twijfel en waarom ze iedereen een reis naar Myanmar aanraadt.

Onveilige gebieden

Er zijn nog steeds regio’s in Myanmar die verboden zijn voor toeristen. Het gaat om het noorden en noordoosten en het noorden van de Rakhine staat. De meeste van deze regio’s zijn verboden toegang voor buitenlanders vanwege gewelddadige conflicten tussen etnische groepen en het Birmese leger. Ga niet naar de verboden gebieden.  Blijf op de hoogte van de verboden gebieden door reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen.

Slangen en apen

Slangenbeten eisen elk jaar honderden levens in Myanmar. De meeste slachtoffers zijn bewoners van afgelegen gebieden die niet snel genoeg bij een ziekenhuis kunnen komen. Maar het kan geen kwaad goed op te letten als je een wandeling maakt in de natuur. Blijf op het pad en let op waar je je voeten neerzet

Rondom sommige tempels, zoals die op Mount Popa en de Po Win Daung Caves, wemelt het van de apen. De lokale bevolking heeft de gewoonte de dieren te voeren, dus de aapjes zijn altijd op zoek naar iets lekkers. Neem vooral geen voedsel mee als je één van deze plekken bezoekt. Lok de aapjes niet uit en let goed op je spullen. De aapjes kunnen erg agressief zijn. Ben je toch gebeten? Ga dan zo snel mogelijk naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Naast tips over veiligheid in Myanmar, vertellen we je ook waarom reizen met de trein en bus een aanrader is. Reizen door Myanmar met het openbaar vervoer is namelijk erg leuk, ontspannend en avontuurlijk!

Veiligheid Myanmar: Criminaliteit en oplichting

Er staan hoge straffen op diefstal in Myanmar. Vooral als de locals iets stelen van toeristen. Het komt dan ook zelden voor dat toeristen beroofd worden van hun waardevolle spullen. Ook oplichtingspraktijken komen amper voor in vergelijking met andere landen in Azië. In de meer toeristische plaatsen, zoals Inlemeer en Bagan, kan het voorkomen dat gidsen en chauffeurs je zonder te vragen meenemen naar winkeltjes. Ze krijgen commissies als je iets koopt. In dat geval kun je vriendelijk duidelijk maken dat je daar geen behoefte aan hebt. In Yangon en Mandalay komt het voor dat locals zomaar een praatje met je komen maken om hun Engels te oefenen. Maar al snel verandert het gesprek in de vraag of je nog een gids nodig hebt. Dat is allemaal vrij onschuldig en kun je oplossen door met een vriendelijke glimlach te bedanken voor zijn of haar aanbod.

Beledigen van Boeddha

De Birmezen hechten veel waarden aan hun gebruiken en cultuur. Zo is het een vreselijke belediging om met je blote voeten richting een boeddhabeeld te wijzen en je mag de mantel van een monnik absoluut niet aanraken. Je zal er niet voor worden opgepakt, maar het wordt zeker niet gewaardeerd. Op heiligschennis daarentegen staan hoge straffen. Je kent vast het verhaal van die Nederlander die 3 maanden in de gevangenis zat, omdat hij de stekker van een versterker bij een boeddhistisch feest eruit trok. Een paar jaar geleden werd een Spanjaard het land uitgezet omdat hij een tattoo van Boeddha op zijn been had. Houdt er rekening mee dat religie een gevoelig onderwerp is en waag je er niet aan het geloof te beledigen.

Wil je een onvergetelijk en unieke rondreis maken met je gezin? Bekijk dan hier de ideale Myanmar met kinderen rondreis!

Veiligheid voor LHBTI’ers op reis in Myanmar

Homoseksualiteit is illegaal in Myanmar. De overheid ziet het als een Westerse uitvinding en heeft in 2015 aangekondigd hard op te treden tegen homoseksuele Birmese mannen. Zij kunnen rekenen op tien jaar gevangenisstraf. Het land is erg conservatief en praten over seks is taboe. Er is daarom weinig bekend over wat LHBTI betekent. Hoewel het slecht gesteld is met de rechten van de lokale LHBTI-gemeenschap, kun je als lesbisch of homoseksueel stel in principe veilig op reis in Myanmar. Er zijn geen gevallen bekend van LHBTI-reizigers die lastiggevallen werden of vervelende ervaringen hadden in het land. De meeste mensen zullen ervan uitgaan dat je vrienden bent. In het openbaar affectie vertonen is geen goed idee. Dat geldt ook voor heterostellen.

Rohingya crisis

Veel reizigers vragen zich terecht af of het wel veilig is om naar Myanmar te reizen, nu zich daar een vreselijke crisis afspeelt. Het antwoord is ‘ja, het is veilig om Myanmar te bezoeken’. De Rohingya crisis concentreert zich in een klein deel van het land waar toeristen sowieso niet mogen komen. In de rest van het land is weinig te merken van wat zich in de provincie Rakhine afspeelt.
Er zijn reizigers die er bewust voor kiezen om Myanmar te boycotten vanwege de etnische zuiveringen door het leger. Voor wie twijfelt om te gaan is het goed om te bedenken dat honderdduizenden Birmezen afhankelijk zijn van het toerisme. Sinds het land haar deuren heeft geopend voor buitenlandse bezoekers is het leven van veel bewoners positief veranderd. Plotseling zijn er banen, is de infrastructuur verbeterd en worden steeds meer regio’s aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Door nu massaal weg te blijven verliezen al die taxi-chauffeurs, hotelmedewerkers, serveersters, gidsen, schoonmakers, touroperators, restauranthouders en ticketverkopers hun baan. Door Myanmar te boycotten straf je de verkeerde mensen.

Plan jouw reis naar Myanmar

Ben je op zoek naar een bijzondere Myanmar rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Nwai, de reisexpert in Myanmar. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nwai.

Beste reistijd Myanmar

De beste reistijd in Myanmar is vanaf november t/m april. Juni en juli zijn de natte maanden in Myanmar, maar in de overige maanden kan je een prachtige rondreis maken door Myanmar.

De mooiste plekken van Myanmar

Onze lokale reisspecialist heeft veel ervaring met het organiseren van prachtige rondreizen door Myanmar en voorziet jou van het juist reisadvies. Op zoek naar meer inspiratie? Nwai, die al heel haar leven in Myanmar woont, heeft de beste reistips voor Myanmar op een rijtje gezet. Op zoek naar meer mooie reisverhalen over Myanmar? Lees dan de reiservaring in Myanmar van Marjolein en haar vriendin.