Balkan Trail in kleine groep

Wat is er meer ontspannen dan wandelen in de bergen? Ervaar de serene rust en het natuurlijk ritme van de natuur tijdens deze tocht door de Peaks of the Balkans. Je wandelt in een klein gezelschap van minimaal 6 en maximaal 8 actieve reizigers. De Balkan Trail groepsreis vindt plaats van 25 augustus t/m 3 september 2023.

 

 

 

Waarom een groepsreis?

We krijgen steeds vaker verzoeken van reizigers die graag willen aansluiten bij een klein gezelschap voor een actieve (wandel)reis. Doordat we de groep klein houden, ervaar je het persoonlijke karakter, zoals je dat van ons gewend bent, en tegelijkertijd de gezelligheid van een groepsreis. Bovendien kunnen we onderweg gebruikmaken van kleinschalige accommodaties en gaat er altijd een ervaren gids mee. 

Bekijk hier onze kleinschalige groepsreizen

Berggids Vanja

Hello! Mijn naam is Vanja en ik woon samen met mijn vrouw en dochter in Montenegro. Ik heb al meer dan 150 routes mogen begeleiden in de bergen van Montenegro en zal tijdens deze Balkan Trail de berggids van de groep zijn.

Berggids Vanja
Montenegro berggids Vanja

Route Balkan Trail rondreis

 

Dag 1: Montenegro

Na aankomst in Podgorica, de hoofdstad van Montenegro reizen we met privévervoer naar Plav. Het is ongeveer 2,5 uur rijden naar deze stad in het noorden van Montenegro. De rit is alles behalve saai. Bij aankomst staat er een welkomstdiner op ons te wachten en zal er een korte briefing zijn over de reis. De eerste nacht van je reis langs de Balkan Trail slaap je in een familiehotel met uitzicht over een meer.

De tickets van en naar Podgorica zijn niet inbegrepen in de reissom. Je kunt de vluchten of treintickets zelf boeken. 

 

Dag 2: acclimatiseren in de Prokletije Mountains

 

De Grebaja-vallei is één van de meest spectaculaire natuurgebieden in de Balkan. Vandaag wandel je door dit prachtige natuurgebied. Het letterlijke hoogtepunt van de tocht is de bergkam die de toppen van Popadija en Taljanka met elkaar verbindt. Je kunt zelfs de volgende bestemming van de Balkan Trail al zien liggen: Albanië. Op de smalle bergkam wandelt de gids vooruit en kiest de best begaanbare paden. Laat je verrassen door de panoramische uitkijkpunten. Aan het eind van de wandeltocht keer je terug naar je pension in Plav. Voor deze wandeling volstaat een dagrugzak, omdat je in hetzelfde pension terugkeert.

Wandeling: ongeveer 6 uur. Hoogte: 2056 meter.

 

Dag 3: van Plav naar Vusanje

Pak alleen wat je echt nodig hebt tijdens de route langs de Peak of the Balkan. Op dag 9 keer je weer terug in het pension, waardoor je eventueel een aantal dingen kan laten liggen. Vandaag begint de Balkan Trail écht en wandel je van Plav via Bor naar Vusanje. Het is een prachtige tocht, dus maak vooral een paar stops voor mooi foto's. Omdat de route wel erg lang is, overbruggen we een deel per taxi. Je slaapt vannacht in een leuke, kleinschalige accommodatie in Vusanje. Na de eerste langere wandeltocht kun je nagenieten op het terras met uitzicht op de indrukwekkende natuur.

Wandeling: 17 kilometer.

De activiteiten tijdens deze wandelreis zijn volledig 'human powered'. Dat betekent dat er niets anders nodig is dan jouw eigen inspanning om de activiteit te kunnen doen. Dát is pas duurzaam!

 

Dag 4: van Vusanje naar Theth

Vroeg op! Vandaag wandel je van Vusanje dwars door de Accursed Mountaints, in het Nederlands de Vervloekte Bergen, langs eeuwenoude handelsroutes. Het terrein is ruig en ongelooflijk spectaculair. De wandeling is 22 kilometer waarbij je flink stijgt en daalt. Je loopt door de Ropojana-vallei en passeert de Grlja waterval. Na een paar uur lopen wandel je zo de grens over naar Albanië. Een oude, stenen piramide markeert de grens. De verlaten bunker en militaire buitenpost herinneren aan het politieke isolement waar Albanië nog niet zo lang geleden in verkeerde. Na nog een flink stuk lopen ontvouwt zich de waanzinnig Theth-vallei. Je slaapt vannacht in een traditioneel gastenverblijf, waar je een heerlijke huisgemaakte maaltijd voorgeschoteld krijgt.

Wandeling: 22 km, 9,5 uur inclusief pauze. Hoogteverschil: 1100m stijgen en 1437m dalen. 

 

Dag 5: van Theth naar Valbona

Na gisteren zou je misschien denken dat het uitzicht niet beter kan worden. Niets is minder waar. De wandeling van Theth naar Valbona is minstens zo spectaculair. Je klimt naar de Valbona-pas en wandelt zo'n 15 kilometer. De Valbona-vallei is bijzonder lang. Daarom word je het laatste deel met een taxi naar je pension gebracht waar een goed vullende maaltijd op je wacht.

Wandeling: 14,5 km, ongeveer 6 uur inclusief pauzes. Hoogteverschil: 1070m stijgen en 800m dalen.

 

Dag 6: van Valbona naar Doberdol

Vandaag word je met een transfer eerst naar Cerem gebracht. Zo vermijden we een lange rechte weg. Aangekomen in Cerem beginnen we met wandelen. Je loopt langs de grens tussen Montenegro en Albanië. Het pad kronkelt dwars door de bossen naar het Albanese plaatsje Doberdol. Het is een ontspannen wandeling die zo'n 7 uur duurt. In Doberdol slaap je in een eenvoudige berghut, met meerdere mensen in een ruimte, zonder elektriciteit.

Wandeling: 15 km, ongeveer 7 uur inclusief pauzes. Hoogteverschil: 1025m stijgen en 440m dalen.

Geen hoogtepunten afvinken, maar de tijd nemen om een plek echt te ervaren en in je op te nemen. Negen dagen wandelen in de bergen is wat ons betreft de ultieme vorm van slow travel.

 

Dag 7: van Doberdol naar Roshkodol

Je wandelt vandaag het derde land van de reis in: Kosovo. De route gaat over zachte paden en voelt hierdoor iets minder zwaar dan het eerste deel van de reis. Je wandelt zo'n 17km vandaan. In Roshkodol slaap je in een eenvoudige berghut met meerdere mensen in een ruimte. Het eten is erg goed en je wordt hier warm verwelkomt. Er is geen wifi in de hut.

Wandeling: 17 km, ongeveer 7 uur inclusief pauzes. 

 

Dag 8: van Roshkodol naar Babino Polje

Vandaag staat je een heerlijk, ontspannen dag te wachten. Vanuit Roshkodol zet je de afdaling in langs de met gras begroeide hellingen naar het Montenegrijnse dorpje Babino Polje. Er zijn drie wegen die naar Babino Polje leiden. In overleg met de gids en de groep wordt de route gekozen. Je slaapt in een houten huisje waar je uitkijkt over het Prokletije gebergte. Geniet van het landschap, een heerlijke traditionele maaltijd en een gezellig kampvuur.

Wandeling: 5 tot 6 uur inclusief pauzes. 

 

Dag 9: van Babino Polje via Hrid Lake naar Plav

Het is alweer tijd voor het laatste deel van de Balkan Trail. Tijdens de 15-kilometer lange wandelroute klim je zo'n 750 meter naar het prachtige Hrid meer. Na een korte stop trek je door naar Plav, waar een welverdiend feestmaal op je staat te wachten. Je overnacht weer in hetzelfde pension als waar je de reis startte. Indien je bagage hebt achtergelaten op dag 3 zal dat vandaag weer voor je klaarstaan.

Wandeling: 15 km. Hoogteverschil: 750 stijgen.

 

Dag 10: terug naar huis

De Balkan Trail zit erop. Na het ontbijt is het ongeveer 2,5 uur rijden richting de hoofdstad Podgorica voor de reis naar huis.

 

OPTIONEEL: Dag 11 en 12: bijkomen in Herceg Novi

 

Het is mogelijk om de Balkan Trail af te sluiten met een ontspannen verblijf aan de kust. In dit geval reis je op dag 10 vanuit Podgorica door naar Herceg Novi, een pittoresk stadje vlakbij Kroatië. We raden je aan om het stadje te ontdekken met een handige app die je als een digitale gids mee op sleeptouw neemt. Je kan ook een mooie boottocht maken, of - voor wie nog energie over heeft - gaan kajakken of suppen. Ook de baai van Kotor is een bezoek waard. Waar je ook zin in hebt, er is genoeg te doen hier. Vanuit Herceg Novi kun je naar het vliegveld van Dubrovnik reizen voor een vlucht huiswaarts. 

 

Wandelweekend in Limburg van 3 t/m 5 maart 2023

Ga mee op het wandelweekend in Gulpen en bereid je voor op een langere wandelreis. Ervaren wandelgids Linda is aanwezig om al je vragen te beantwoorden en je advies te geven over technieken, schoenen, kleding en meer. Ben je er nog niet helemaal uit welke groepsreis bij je past? Vraag Linda om advies. Meld je snel aan want er zijn nog maar een paar plekken.

Informatie wandelweekend Limburg

Ga vast oefenen op deze prachtige wandelroutes

Twijfel je of je conditie goed genoeg is voor zo'n intensieve wandelreis? Of wil je jouw benen alvast klaarstomen voor de lange tocht? Goed idee! Door goed voorbereid op reis te gaan voorkom je blessures of teleurstellingen, doordat je de trektocht moet afbreken. Oefenen kan gewoon in Nederland. Wat dacht je van deze driedaagse wandeling door het oeroude Maashorst in Brabant. Met een beetje geluk sta je oog in oog met een Europese bizon. Of de zesdaagse Dutch Mountain Trail in Limburg. Als je deze prachtige tocht probleemloos aflegt, ben je zeker klaar voor de Balkan Trail.

Reisverzekering

Om deel te kunnen nemen aan deze reis moet je verzekerd zijn voor activiteiten in bergachtig gebied buiten de gebaande paden (inclusief helikopter repatriëring). Informeer hiervoor bij je huidige reisverzekering of sluit een reisverzekering af bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging. Zij hebben speciaal voor leden een reisverzekering met bergsportdekking.

 

Financiële garanties veilig reizen Better Places SGR veilig reizen Better Places Calamiteitenfonds

Better Places is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) en het Calamiteitenfonds, dit betekent voor jou financiële zekerheid.

 

 

Dit zijn onze accommodaties

Tijdens de Balkan Trail wandelreis verblijf je in kleinschalige guesthouses en berghutten. Houd er rekening mee dat je niet overal elektriciteit hebt. Ook is het in Doberdol, Roshkodol en Babino Polje niet mogelijk om op een eenpersoonskamer te slapen. In de andere accommodaties zijn hier wel mogelijkheden voor tegenover een kleine meerprijs. Let op: er is ruimte voor maximaal 2 eenpersoonskamers.

Boek je treinticket naar de Balkan Trail

Reis met de trein naar Podgorica, het startpunt van de groepsreis en houdt de CO2-uitstoot van je reis lekker laag. Om het boeken van een treinticket zo makkelijk mogelijk te maken, werken we samen met The Train Traveller. Deze treinexpert helpt je bij het vinden van de beste route en het regelen van de reis. Houd wel rekening met een reistijd van meerdere dagen indien je met de trein reist.

Boek je treinticket

Balkan Trail groepsreis

  • 25 augustus t/m 3 september 2023 (9 nachten)
  • Prijs per persoon €1600,-
  • Eenpersoonskamertoeslag €180,- voor 6 nachten (er is beperkte beschikbaarheid voor een eenpersoonskamer)
  • Minimaal 6, maximaal 8 deelnemers
€180,- voor 6 nachten. Er is beperkte beschikbaarheid voor een eenpersoonskamer. 
twin: twee aparte bedden; double: één groot bed
*let op, dit is niet gegarandeerd