Wandelreis Via Dinarica

We hebben ondertussen genoeg gewandeld in eigen land. Het is tijd om weer een daadwerkelijk spannende wandelingen te gaan maken! Hoe doe je dat beter dan door met een kleine groep van 5 tot 7 reizigers samen te voet de mooie Via Dinarica van Montenegro te verkennen? De wandelreis Via Dinarica vindt plaats van 16 juni 2023 t/m 24 juni 2023.

Waarom een groepsreis?

We krijgen steeds vaker verzoeken van reizigers die graag willen aansluiten bij een klein gezelschap voor een actieve (wandel)reis. Doordat we de groep klein houden, ervaar je het persoonlijke karakter, zoals je dat van ons gewend bent, en tegelijkertijd de gezelligheid van een groepsreis. Bovendien kunnen we onderweg gebruikmaken van kleinschalige accommodaties en gaat er altijd een ervaren gids mee. 

Bekijk hier onze kleinschalige groepsreizen

Route groepsreis Via Dinarica

 

Dag 1 – Aankomst Podgorica 

Na aankomst op het treinstation of vliegveld van Podgorica reizen we in 2 uur naar de Komovi bergen waar de wandelreis over het Montenegrijnse deel van de Via Dinarica begint. De komende dagen staan ons flink wat wandelkilometers te wachten en daarom doen we het de eerste dag rustig aan. We eten bij de lodge die uit meerdere privé huisjes bestaat. Een prachtige plek om de groepsreis te beginnen! 

Benieuwd hoe je met de trein naar Montenegro reist en in Podgorica komt? We vertellen er alles over op deze pagina over reizen met de trein naar Montenegro.

 

Dag 2 – naar Vranjak 

Na het ontbijt begint de meerdaagse wandeltocht. We wandelen vandaag naar het herdersdorpje Vranjak op de Bjelasica berg op ongeveer 1800 meter hoogte. We wandelen in rustig tempo over de grasheuvels door de pure berglucht. In Vranjak slapen we in een eco-kamp in tweepersoonshutjes. De sanitaire voorzieningen zijn gedeeld met andere gasten.  

Afstand: 17 km, 500m stijgen, 500m dalen 

 

Dag 3 – naar Biogradska nationaal park 

Vanuit Vranjak wandelen we in 12 kilometer naar het prachtige Biogradska meer. Biogradska nationaal park is een van de weinige primaire bossen van Europa. Het meer zelf is spectaculair en zeker een hoogtepunt van dit stukje trail van de Via Dinarica. Hier kunnen we ons lunchpakket nuttigen en is er tijd voor een duik in het frisse water. In de namiddag worden we opgehaald voor een transfer naar Kolasin waar we in een comfortabel hotel overnachten. Je kunt zelf die dag kiezen waar je dineert. Kolasin heeft een aantal prima opties. 

Afstand: 12km, 450m stijgen, 1000m dalen 

 

Dag 4 – naar de Komarnica kloof 

We beginnen de dag met een transfer van 45 minuten naar Lipovo waar de hike vandaag start. We lopen naar het dorp Redice aan de andere kant van de berg en komen op deze manier een afgelegen stukje Montenegro tegen. In de winter is dit gebied niet toegankelijk vanwege de vele sneeuw. Aan het einde van de trek rijden we in een uur met de auto naar de Komarnica kloof waar we de nacht doorbrengen in een eco-dorp. We eten in het heerlijke restaurant wat bij de lodge ligt en traditioneel eten serveert.  

Afstand: 15km, 800 stijgen, 800 dalen 

 

Dag 5 – naar Durmitor nationaal park 

Vanaf de kloof lopen we het tweede nationale park binnen van de wandelreis: Durmitor. Het park is een walhalla voor natuurliefhebbers en wandelfanaten. We zijn dus op de juiste plek! Het is vandaag alleen maar stijgen, maar de prachtige uitzichten onderweg zijn de inspanning meer dan waard. Het laatste stukje leggen we af per auto naar Zabljak, het centrum van het nationale park. We overnachten weer in een leuke berglodge waar we goed kunnen ontspannen en een heerlijke maaltijd op ons wacht. 

Afstand: 18km, 800m stijgen 

 

Dag 6 – Durmitor nationaal park 

Vandaag verkennen we Durmitor verder te voet. We beginnen met een korte hike naar het Curevac uitzichtspunt waar de Tara kloof het diepste is. Vanuit hier lopen we in een mooie ronde naar het Zwarte meer. De wandeling vandaag is niet te lang zodat er genoeg tijd is om het landschap in ons op te nemen. Voor de liefhebbers kun je in de middag nog ziplinen vanaf de Tara brug. Liever een dagje helemaal niet wandelen? Kies dan voor een via ferrata activiteit of ebike of canyoning excursie. We overnachten opnieuw in Zabljak. 

Afstand: 9km

 

Dag 7 – naar de Susica kloof 

Na het ontbijt reizen we naar de Sedlo pas. Vanaf hier wandelen we door het hart van Durmitor over de hoogste pas van het park. We dalen af naar het afgelegen maar o zo mooie Skrcka meer waar vandaan we verder hiken naar de Susica kloof. Hier worden we naar onze volgende accommodatie gebracht. De lokale familie die het runt heeft een oude boerderij gerenoveerd tot een prachtige, maar simpele guesthouse op de rand van de Tara kloof.  

Afstand: 17km 

 

Dag 8 – Raften door de Tara kloof 

Er staat ons een avontuurlijke dag te wachten, we gaan namelijk raften op de lager gelegen Tara rivier. De tocht is 13 kilometer met 18 versnellingen erin en duurt ongeveer 2,5 uur. Na het wateravontuur worden we terug naar het kamp gebracht waar een huisgemaakte lunch op ons wacht. In de middag kun je in alle rust in de hangmat luieren of nog een extra wandeling maken als er nog energie over is. We slapen in het kamp waar we bij het kampvuur de verhalen van de reis kunnen delen. 

 

Dag 9 – Terug naar huis 

Na het ontbijt worden we terug naar Podgorica gebracht voor de vlucht of treinrit terug naar huis. De wandelreis over de Via Dinarica zit er alweer op. 

 

OPTIONEEL: Dag 10 en 11: bijkomen in Herceg Novi

Het is mogelijk om de wandelreis Via Dinarica af te sluiten met een ontspannen verblijf aan de kust. In dit geval reis je op dag 9 vanuit Podgorica door naar Herceg Novi, een pittoresk stadje vlakbij Kroatië. We raden je aan om het stadje te ontdekken met een handige app die je als een digitale gids mee op sleeptouw neemt. Je kan ook een mooie boottocht maken, of - voor wie nog energie over heeft - gaan kajakken of suppen. Ook de baai van Kotor is een bezoek waard. Waar je ook zin in hebt, er is genoeg te doen hier. Vanuit Herceg Novi kun je naar het vliegveld van Dubrovnik reizen voor een vlucht huiswaarts.

Wandelweekend in Limburg van 3 t/m 5 maart 2023

Ga mee op het wandelweekend in Gulpen en bereid je voor op een langere wandelreis. Ervaren wandelgids Linda is aanwezig om al je vragen te beantwoorden en je advies te geven over technieken, schoenen, kleding en meer. Ben je er nog niet helemaal uit welke groepsreis bij je past? Vraag Linda om advies. Inschrijven kan t/m 30 januari 2023.

Informatie wandelweekend Limburg

Ga vast oefenen op deze prachtige wandelroutes

Twijfel je of je conditie goed genoeg is voor zo'n intensieve wandelreis? Of wil je jouw benen alvast klaarstomen voor de lange tocht? Goed idee! Door goed voorbereid op reis te gaan voorkom je blessures of teleurstellingen, doordat je de trektocht moet afbreken. Oefenen kan gewoon in Nederland. Wat dacht je van deze driedaagse wandeling door het oeroude Maashorst in Brabant. Met een beetje geluk sta je oog in oog met een Europese bizon. Of de zesdaagse Dutch Mountain Trail in Limburg. Als je deze prachtige tocht probleemloos aflegt, ben je zeker klaar voor de Via Dinarica.

Reisverzekering

Om deel te kunnen nemen aan deze reis moet je verzekerd zijn voor activiteiten in bergachtig gebied buiten de gebaande paden (inclusief helikopter repatriëring). Informeer hiervoor bij je huidige reisverzekering of sluit een reisverzekering af bij de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging. Zij hebben speciaal voor leden een reisverzekering met bergsportdekking.

 

Financiële garanties veilig reizen Better Places SGR veilig reizen Better Places Calamiteitenfonds

Better Places is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR) en het Calamiteitenfonds, dit betekent voor jou financiële zekerheid.

Onze accommodaties tijdens deze reis

Tijdens de wandelreis Via Dinarica verblijf je in een kleinschalige eco-kampen en guesthouses. Houd er rekening mee dat je niet overal elektriciteit hebt. Ook is het niet overal mogelijk om op een eenpersoonskamer te slapen. In Kolasin en Žabljak zijn hier wel mogelijkheden voor tegenover een kleine meerprijs.

Boek je treinticket naar Montenegro

Reis met de trein naar Montenegro en houdt de CO2-uitstoot van je reis lekker laag. Om het boeken van een treinticket zo makkelijk mogelijk te maken, werken we samen met The Train Traveller. Deze treinexpert helpt je bij het vinden van de beste route en het regelen van de reis. Je boekt een enkele reis naar Podgorica al vanaf €185,- per persoon (enkele reis, 2de klasse, gereserveerde zitplaatsen en ligplaats in een gedeelte coupé). Met de trein reis je eerst naar München. Vanaf daar reis je via Kroatië en Servië naar Podgorica.   

Boek je treinticket

Wandelreis Via Dinarica 

  • 16 juni 2023 t/m 24 juni 2023
  • Prijs per persoon €1275,-
  • Eenpersoonskamertoeslag* €120,- (alleen mogelijk in pension en indien beschikbaar)
  • Minimaal 5, maximaal 7 deelnemers

*Indien je deze reis boekt voor 1 persoon is de eenpersoonskamertoeslag van €120,- verplicht.

twin: twee aparte bedden; double: één groot bed
*let op, dit is niet gegarandeerd
Indien beschikbaar en alleen mogelijk voor drie nachten.