Dit is je lokale reisspecialist in Fins Lapland

"Hei, mijn naam is Kimmo. Ik woon al meer dan 15 jaar in het noorden van Finland. Ik ben Fins Lapland expert en laat je graag zien hoe Lapland je hart kan stelen. Geef me je wensen door en ik stuur je een voorstel op maat" 

 

Programma Zomers Lapland reis

 

Dag 1: Aankomst in Rovaniemi

Vandaag kom je aan in Rovaniemi, waar de huurauto voor je klaar staat. Je rijdt naar het chalet waar je deze reis verblijft. Het chalet ligt op een heuvel, midden in de natuur. Je zou hier zomaar rendieren kunnen tegenkomen. Toch is ook het levendige stadscentrum van Rovaniemi te vinden op zo’n 3 kilometer afstand. Vanuit je chalet kun je meteen starten met een van de vele fiets- of wandelroutes. 

Wist je dat je vanuit Helsinki heel goed met de (nacht)trein naar Rovaniemi kunt reizen? Zeker in de zomer, is dat een avontuur op zich!

 

Dag 2: Een dag op de rivier

Samen met een gids ga je vandaag met een bootje de rivier op. De gids laat je de prachtige rivieroevers zien en vertelt je alles over de omgeving, de natuur en de lokale gebruiken en gewoontes. De trip wordt afgesloten met een heerlijke lunch, klaargemaakt met lokale producten. 

De Finse cultuur heeft eeuwenoude tradities en de bijzondere dieren die je op deze dag kunt zien zijn daar onderdeel van. Lees in dit artikel meer over waarom wij ervoor kiezen om activiteiten zoals jagen en vissen niet aan te bieden, ondanks dat ze onderdeel zijn van de Finse cultuur.

 

Dag 3: Ontdek de omgeving van Rovaniemi

Rovaniemi is de toegangspoort tot Lapland. Deze stad, omhelst door 2 grote rivieren, is mede door zijn ligging als vanzelf uitgegroeid tot de hoofdstad van Lapland. Het stadscentrum wordt omgeven door een levendig en karakteristiek landschap van velden, weiden, kleine meren, maar ook bossen en moerassen.

Neem vandaag de tijd om deze bijzondere omgeving te leren kennen. Er is van alles te doen, zoals mountainbiken en hiken. Of neem de lift omhoog naar de top van Ounasvaara, geniet van het uitzicht en suis op de zomerrodelbaan weer naar beneden. 

 

 

Dag 4: Hiken, bessen plukken en een Finse sauna

Vanmorgen ga je met een gids op pad voor een wandeling in het arctische bos. Een bijzondere ervaring! Wandelen in de arctische omgeving is ontzettend mooi, maar je moet ook weten wat je doet. De gids laat je zien wat je nodig hebt in deze omgeving. Ook ga je je eigen voedsel uit de omgeving halen. Het verzamelen van bessen en paddenstoelen is al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de Finse cultuur. Je verzamelt bessen en paddenstoelen en je leert ook ter plekke meer over hoe je ze op de traditionele Finse manier kunt gebruiken. 

Na al die outdoor activiteit is er vandaag ook tijd voor ontspanning op de Finse manier. Je gids neemt je mee naar een afgelegen cottage in de wildernis. Het ligt prachtig aan de oever van een meer. Samen stoken jullie de sauna op, waarna je heerlijk kunt ontspannen. Als je durft kun je afkoelen in het meer. Brrr! Aan het einde van de dag staat er een traditionele Finse maaltijd voor je klaar.

 

Dag 5: Cultuur in Rovaniemi

Vandaag rijd je zelf naar Rovaniemi, waar je een bezoek brengt aan het Arktikum. Een wetenschapscentrum en museum. Hier kom je alles te weten over de noordelijke natuur, cultuur en geschiedenis. Ook leer je er meer over het Noordpoolgebied. 

Heb je nog tijd over dan mag een bezoek aan de poolcirkel ook niet ontbreken!

Er is in de zomer in Finland nog veel meer te beleven! Lees om ideeën op te doen deze blog vol tips voor Finland in de zomer.

 

Dag 6: Ontdek de Lapse keuken

Vandaag proef je niet alleen van het lokale eten van Lapland, maar ook van de geschiedenis van dit prachtige gebied. We nemen je mee naar ons “lokale restaurant” oftewel een tipi. Op het menu van vandaag staan de lekkerste lokale ingrediënten uit onze wildernis zoals wild, vis, bessen en paddenstoelen. Natuurlijk wordt de maaltijd bereid op open vuur. Tijdens het diner deelt de gids de mooiste verhalen over de geschiedenis van de Lapse cultuur met je. De maaltijd wordt afgesloten met een heerlijk dessert en een kop kampvuurkoffie. Een dag om nooit meer te vergeten! 

 

Dag 7: Ranua Wildlife Park

Breng een bezoek aan het Ranua wildlife park. Dit park is een thuis voor zo’n 50 soorten noordelijke en arctische diersoorten, zoals een ijsbeer, wolven, lynxen, veelvraten, bruine beren, poolvossen, uilen, elanden, rendieren en otters. Het park houdt zich onder andere ook bezig met bescherming, onderzoek en het terug uitzetten in de natuur van bedreigde soorten.
Tijdens je bezoek aan het park zul je veel ontdekken over de arctische diersoorten en behoud en bescherming van deze soorten. 

 

Dag 8: Naar een Arctisch wildernis huisje

Met een bootje vaar je, samen met je gids, over het meer naar een huisje in de wildernis. Hier breng je de dag door. Je krijgt uitleg over hoe de ouderwetse houten Finse sauna werkt en samen met je gids maak je hem klaar voor gebruik. Ook leer je hoe je het huisje met de oude houtkachel kunt verwarmen en hoe je met zeer eenvoudige methodes toch een goed, voedzaam, maar bovenal heerlijk diner kookt. 

Na het eten is het dan eindelijk tijd om te ontspannen in de sauna. Wil je de volledige sauna ervaring? Neem dan na je sauna bezoek een verfrissende duik in het meer! 

Wist je dat er in Finland meer sauna's dan auto's zijn? Er zijn er zelfs meer dan 3 miljoen. Ongeveer een derde van alle sauna's in de wereld is in Finland te vinden.

 

Dag 9: Vertrek Rovaniemi

Jouw zomerse Lapland reis zit er bijna op. Vandaag rijd je terug naar Rovaniemi. Als je voldoende tijd hebt kun je nog een bezoek brengen aan het levendige centrum en misschien wat leuke souvenirs kopen. Ook lever je de huurauto in voordat je in het vliegtuig stapt om huiswaarts te gaan. 

Er is nog zo veel te beleven in het prachtige Finland! Lees hier de voordelen van langer op reis gaan.

Ontvang een voorstel op maat

Geef Kimmo je wensen door en hij stuurt je een voorstel op maat.

Zonder vliegen naar Finland

Je kunt met de auto en de boot reizen naar Helsinki. In 5,5 uur rijd je vanuit Nederland naar de haven van Travemünde in Duitsland en na 29 uur op de boot rijd je in Helsinki weer van boord. Dat is nog eens ontspannen reizen!

Met het vliegtuig naar Finland

Het zelf boeken van vliegtickets is tegenwoordig steeds eenvoudiger en bovendien een stuk goedkoper. Bij Better Places kun je daarom zelf je vlucht naar Finland boeken. Door waar mogelijk te kiezen voor een rechtstreekse vlucht en moderne vliegtuigen kun je de CO2 uitstoot van je vlucht sterk verminderen.
 

logo voetafdrukIn plaats van compenseren wil Better Places de CO2-uitstoot van al haar reizen elk jaar met 5% verminderen.

Reisadvies Finland

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Finland. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Finland

Beste reistijd Finland

Credits voor foto's: Julia Kivela | Visit Finland, Mikko Nikkinen en Harri Tarvainen | North Karelia