De beste reistijd Maleisië wordt uiteraard met name bepaald door het klimaat van Maleisië. Maar wellicht speelt voor jou ook de vraag hoe druk het is in de verschillende maanden een rol. Voor de bestemming zelf is het eveneens beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij voor beste reistijd Maleisië niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Als je niet afhankelijk bent van de schoolvakanties is het een aanrader om buiten het hoogseizoen op vakantie naar Maleisië gaan. Het voordeel van reizen buiten de schoolvakanties is bovendien dat de ticketprijzen vaak een stuk lager liggen. Reisexpert Nick, die al jaren in Maleisië woont, geeft je graag advies. Daarbij kijkt hij niet alleen naar het klimaat, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden. Zo kun je een goede afweging maken bij de keuze van je vakantieperiode. Hieronder lees je meer over de beste reistijd Maleisië.

De beste reistijd Maleisië is van maart t/m oktober. In juli en augustus is het wel wat drukker. In de overige maanden kun je ook prima een rondreis Maleisië maken.

Maleisië Klimaat

beste-reistijd-maleisisch-borneo

Maleisië heeft een tropisch klimaat, dat wil zeggen dat het het hele jaar door warm en vochtig is. Tijdens de moessonperiode valt er wel meer regen. Deze regentijd is van november tot en met februari. De meeste regen valt in korte, hevige buien en meestal aan het eind van de middag. Omdat je in het regenwoud bent valt er het hele jaar door regen, dus ook in de zogenaamde droge maanden is er kans op een bui.

Beste reistijd Maleisië – klimaat: Je kunt het hele jaar door reizen naar Maleisië, maar de beste maanden zijn maart tot en met oktober, de droge tijd.

Drukte Maleisië

beste-reistijd-maleisisch-borneo

De drukste maanden zijn juli en augustus, mede vanwege de zomervakanties in Europa. Buiten deze maanden is het in zowel West- als in Oost-Maleisië rustiger, maar er kunnen bepaalde drukke momenten voorkomen, zoals tijdens Chinees nieuwjaar en de periode na het Suikerfeest. In Sarawak is er minder toerisme, hierdoor valt het altijd erg mee qua drukte. In Sabah kan het wat drukker zijn in onze zomermaanden.

Speciale Evenementen

beste-reistijd-maleisisch-borneo

Evenementen januari-februari

In de periode januari-februari vindt het Chinees nieuwjaar plaats. In 2023 vindt het Chinees nieuwjaar plaats op 21 februari en in 2024 op 10 februari. In de steden zijn straten en huizen in de periode rond Chinees Nieuwjaar mooi versierd. Ook tempels zijn versierd en worden druk bezocht. Het is bijzonder om de rituelen bij te wonen.

Evenementen mei-juni

Op 31 mei en 1 juni vindt in Sarawak het Gawai festival plaast. Met dit festival wordt het einde van het rijstseizoen gevierd. De voorbereidingen zijn al weken van tevoren in volle gang. Het hele huis wordt versierd, in afwachting van familie en vrienden, die vanuit heel Sarawak terugkomen naar de longhouses om Gawai te vieren. Daarnaast staan met name in de longhouses liters lokale tuak (rijstwijn) te rijpen. Naast dankzeggingen voor de laatste oogst vraagt men de goden opnieuw voor een rijke oogst te zorgen. Er worden talrijke offers gebracht in de vorm van voedsel, fruit en tuak. De bevolking vermaakt zich met het kijken naar opvoeringen van oude krijgsdansen en demonstraties van blaaspijp- en hanengevechten. Het is een goede gewoonte in de longhouses om alle families te bezoeken en met hen mee te eten en te drinken. Als je tijdens Gawai in een longhouse verblijft kun je alles van dichtbij meemaken.

Ramadan en Suikerfeest

In 2024 is de Ramadan van 10 maart t/m 9 april. Tijdens de ramadan is reizen prima mogelijk. In de steden Kuching en Kota Kinabalu kun je eventueel te maken krijgen met gesloten restaurants, attracties en winkels. Je zult er echter over het algemeen weinig last van hebben. In de binnenlanden en op de toeristenplekken blijft overdag alles gewoon open en er is altijd wel een restaurantje open voor de lunch. Het Suikerfeest vindt plaats tijdens de afsluiting van de ramadan, dus van ’s avonds 9 t/m 10 april. Het is in de week na het Suikerfeest relatief druk op verschillende plekken in Maleisië. In de binnenlanden van Maleisië zul je weinig last hebben van extra drukte.

Let op: van oktober tot eind februari zijn de eilanden aan de oostkust gesloten vanwege de moessonperiode. Je kunt dan niet naar bijvoorbeeld de Perenthian en de Tioman eilanden.

Plan jouw reis naar Maleisië

Ben je op zoek naar een bijzondere Maleisië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Nick, de reisexpert in Maleisië. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nick.

Reiservaringen Maleisië

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar Maleisië op TrustpilotRondreis of Reviews.