Duurzamer reizen. Kan dat eigenlijk wel? Wij geloven dat je met jouw rondreis veel goeds kan brengen op de bestemming. We weten ook dat de reis naar jouw vakantieland bijdraagt aan klimaatverandering en luchtvervuiling. Waar je naartoe gaat en hoe je jouw reis inricht kunnen een groot verschil maken. Met de Eerlijke Reiswijzer zie je wat de effecten zijn van jouw vakantie op de bestemming, de bewoners én op het klimaat. Zo kun je een bewuste keuze maken.

  • Positieve impact
  • Negatieve impact
  • De echte prijs van vliegen
  • Zo gebruik je de Eerlijke Reiswijzer
  • Niet minder, maar anders reizen

Bekijk de Eerlijke Reiswijzer van jouw bestemming

Positieve impact

Voor het maken van de Eerlijke Reiswijzer meten we de effecten van alle reizen die we organiseren. Bij de positieve impact kijken we bijvoorbeeld in wat voor accommodaties onze reizigers slapen, hoeveel gidsen en chauffeurs er aan het werk zijn en wat voor excursies er geboekt zijn. Hoe hoger de score, hoe groter het positieve effect van jouw vakantie is. Bijvoorbeeld doordat je werkgelegenheid creëert met het boeken van excursies met een lokale gids. Omdat onze reizen op maat gemaakt zijn, kun je bij de lokale reisexpert aangeven dat je een zo groot mogelijk positieve impact wil maken. De reisexpert zorgt er dan voor dat je in zoveel mogelijk kleinschalige en duurzame accommodaties slaapt en veel excursies doet die georganiseerd worden door ondernemers uit het land zelf.

Ben je benieuwd waar we de impactscore in de Eerlijke Reiswijzer op baseren? Hier vind je een uitgebreid overzicht van de criteria die we gebruiken bij het bepalen van de impact van onze rondreizen

Negatieve impact

Reizen is niet alleen positief. Het vervoer naar je bestemming draagt bij aan klimaatverandering en luchtvervuiling. Wist je dat tot wel 95% van de totale uitstoot van een verre vliegvakantie veroorzaakt wordt door de vlucht van en naar je bestemming? Vlieg je naar een land dichterbij, dan is dat een stuk minder vervuilend. Zo veroorzaakt een retourvlucht naar Peru ruim zes keer zoveel CO2e-uitstoot als op en neer vliegen naar Noord-Spanje. Bedenk dus goed wat je uit je vakantie wil halen en of je dat ook dichterbij kunt krijgen. Wil je een echte klimaatklapper maken? Dan reis je het beste met de trein! Een hogesnelheidstrein stoot ongeveer 90% minder CO2 uit dan vliegen over korte afstanden.

De echte prijs van vliegen

Om je te helpen bij het kiezen van een bestemming en hoe je er het beste komt, laten we de echte prijs van het vakantievervoer zien in de Eerlijke Reiswijzer. Met deze methode kunnen we de trein, auto en het vliegtuig beter met elkaar vergelijken. Met de 'echte prijs' bedoelen we de kosten voor de negatieve effecten die nu niet worden meegerekend in de prijs van een vliegticket, treinkaartje of autobrandstof. Terwijl die kosten er wel zijn. Denk aan de zorgkosten voor mensen die longproblemen krijgen door luchtvervuiling. Maar ook de kosten voor het herstellen van de natuur die verloren gaat door stikstof door vliegtuigen. Als je de prijs van de negatieve effecten optelt bij de prijs die je nu betaalt, dan krijg je de echte prijs.

Zo gebruik je de Eerlijke Reiswijzer

Je vraagt je misschien af wat je met al deze informatie kan? Simpel! De Eerlijke Reiswijzer helpt jou om een duurzamere keuze te maken. Twijfel je bijvoorbeeld of je met de trein of met het vliegtuig naar Slovenië gaat? In de Eerlijke Reiswijzer zie je dat de echte prijs – en dus de klimaat- en luchtvervuiling – van het vliegtuig aanzienlijk hoger is dan wanneer je met de trein naar Slovenië reist. Kies je voor een bestemming die je alleen met het vliegtuig kunt bereiken? Dan kun je kijken hoe je de positieve effecten van jouw rondreis zo groot mogelijk maakt. Bijvoorbeeld door nóg meer excursies aan je rondreis toe te voegen. Bovendien laten we zien welke bestemming dichter bij huis een vergelijkbare ervaring kan bieden. 

Kies vaker voor een bestemming dichter bij huis. Vliegen naar je bestemming veroorzaakt tot wel 95% van de totale klimaatimpact van je reis.

Niet minder, maar anders reizen

Bij het maken van de Eerlijke Reiswijzer hebben we gemerkt hoe ingewikkeld het kan zijn om te weten wat de positieve en negatieve effecten van een vakantie zijn. Voor het klimaat zou je kunnen zeggen dat we helemaal moeten stoppen met vliegen. Maar dat heeft grote gevolgen als je bedenkt dat wereldwijd één op de tien mensen voor hun inkomen afhankelijk is van het toerisme. We hoeven niet minder te reizen. We moeten vooral anders reizen: minder ver, langer op de bestemming blijven en ervoor zorgen dat je een zo groot mogelijk positieve impact hebt op het land en haar bewoners. Met de Eerlijke Reiswijzer helpen wij jou om met eerlijke informatie slimmere keuzes te maken.