Logeren bij gastvrije families

Kies voor hotelletjes die in handen zijn van de lokale bevolking, en kies waar mogelijk voor een hotel met een keurmerk of eco-label. Zijn ze dan ook nog gebouwd volgens lokale architectuur en met duurzame materialen, dan klopt het helemaal.

Sri Lanka trein

Boek een directe vlucht

Het klinkt zo aantrekkelijk: geld besparen door een vlucht met één of meerdere tussenstops te boeken. Maar geld is niet altijd het belangrijkste. Een directe vlucht boeken met een nieuwer vliegtuig kost je soms wat meer, maar je zorgt wel voor een enorme vermindering van de CO2-uitstoot van je reis. Er zijn nog meer redenen om een directe vlucht te boeken en die hebben we voor je op een rij gezet.

Plasticvrij op reis

Waar je ook naartoe gaat, één ding is zeker: je gaat op reis om te genieten van al het moois dat de bestemming van jouw keuze te bieden heeft. Dan vind je het vast net zo belangrijk als wij dat de natuur op die prachtige plekken beschermd wordt tegen plastic afval?

Slow travel

Maak je een verre reis, ga dan zo lang mogelijk. Het is beter om eens in de zoveel tijd een lange vliegreis te maken, dan meerdere keren een korte vliegvakantie.

Better Places gaat ervoor zorgen dat reizigers vanaf 2020 geen wegwerp plastic flessen meer hoeven te gebruiken tijdens hun reizen.

Reduceer je CO2 uitstoot

Bij een verre vakantie zorgt de vliegreis naar de bestemming voor zo’n 80% van de totale CO2 uitstoot. De CO2 footprint van je vervoer en verblijf ter plekke is beperkt. Door een rechtstreekse vlucht te nemen kan je een heleboel CO2 besparen. 

Costa Rica strand

Meer duurzaam reizen tips

Energie en water besparen

  • Vergeet niet het licht, de televisie, de verwarming en de airco uit te doen als je de hotelkamer verlaat . Het gaat niet altijd vanzelf, soms moet je even zoeken naar al die knopjes…achter je bed, onder de kast maar ze zijn er wel…
  • In veel van de landen is water schaars. Douche liever niet te lang en laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen.
    Sinds we een keer tijdens het poetsen uitkeken op een niet al te schone sloot waar een man voor zijn hut zijn ochtendritueel deed, vinden we kort douchen en poetsen in een schone badkamer met schoon water al een hele luxe.
  • Vaak wordt er in hotels gevraagd om je handdoeken op te hangen, zodat ze niet elke dag vervangen hoeven worden. Goedkoper voor het hotel inderdaad, maar uiteindelijk beter voor het milieu, en voor jou als reiziger. Doen dus.

When in Rome, do as the Romans..

  • Uiteraard respecteer je de lokale cultuur & tradities. Soms vraagt dat aangepaste kleding. Met bedekte schouders en benen kom je al een heel eind. Een lange broek, shirt met lange mouw en lichte sjaal in je bagage en je bent klaar.
  • Als je de bevolking wilt fotograferen vraag je dat natuurlijk. Niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden. Ok, het lukt niet altijd, daarom hebben we meer tips over fotograferen op reis.
  • Uitdelen van pennen, ballonnen, speelgoed of snoepjes kan je beter niet doen om te voorkomen dat kinderen leren dat bedelen loont. Als je toch iets wilt geven, doneer het dan aan een project waar de hele gemeenschap baat bij heeft. Ook is het goed om ter plekke iets te kopen dat je wilt doneren; zo steun je namelijk ook de lokale economie.
  • Het lokaal kopen van souvenirs, eten en drinken in lokale bars en restaurants en excursies doen met lokale gidsen, zorgt ervoor dat de lokale bevolking profiteert van jouw verblijf. Die MacDonalds dus toch maar overslaan.
  • Leer 25 woordjes van de lokale taal. Je zult zien wat voor verschil dat maakt. Ben je fanatiek, leer er nog 25 bij en je hebt echt gelijk contact. Een collega leerde een Thais slaapliedje uit zijn hoofd. En populair dat ie werd…

Veelgestelde vragen duurzaam reizen

Hoe kan ik de CO2 uitstoot van mijn vakantie beperken?

Hoe kan ik diervriendelijk op reis?

Hoe vergroot ik de positieve impact van mijn reis?

Hoe kan ik minder plastic gebruiken tijdens mijn reis?