1. Tanjung Datu National Park: mooiste strand van Sarawak

We beginnen de mooiste natuurgebieden van Maleisisch Borneo bij Tanjung Datu. Het kost even wat tijd om er te komen, maar dan ben je ook op een schitterende plek: Tanjung Datu National Park ligt in het zuiden van Sarawak. Je vaart diep de jungle in en gaat daar op zoek naar wilde dieren. Gibbons, langoeren, toekans en zelfs de civetkat: je kunt hier qua wildlife je hart ophalen. Even genoeg op safari geweest? Relax dan op het mooiste strand van Sarawak of ga snorkelen bij Telok Upas. Want ook de onderwaterwereld van Maleisisch Borneo is de moeite meer dan waard.

2. Bako National Park: op zoek naar de Neusaap

Bako National Park is één van de mooiste en bekendste parken van Maleisisch Borneo en dat is niet voor niets. In Bako leven namelijk neusapen, een unieke apensoort die te herkennen is aan, juist, zijn enorme neus. Verder heeft Bako zeven verschillende eco-systemen, van mangrovebossen tot strandbegroeiing. Al dit moois ontdek je het beste te voet, want Bako is ideaal voor het maken van jungle treks. Je kunt kiezen uit zestien verschillende wandelpaden, die leiden langs stranden en watervallen en dwars door de jungle.

Reisexpert Nick deelt de leukste plekken van Maleisisch Borneo. Lees hier over de top 5 bezienswaardigheden van Maleisisch Borneo.

3. Mooiste natuurgebieden Maleisisch Borneo: Semenggoh Nature Reserve

Wil je graag orang-oetans zien in Borneo, dan zijn er verschillende mogelijkheden. De bekendste plek is Sepilok, waar orang-oetans tijdelijk worden opgevangen om daarna weer uitgezet te worden in het wild. Je kunt op Borneo ook 100% wilde orang-oetans spotten, bijvoorbeeld in Kinabatangan en Batang Ai. Een derde optie is een bezoek aan Semenggoh Nature Reserve. Hier worden jonge orang-oetans getraind om te overleven in het wild. In de omgeving van het opvangcentrum leven nu een kleine dertig orang-oetans, die semi-zelfstandig leven in de bossen. Ze zijn meestal in de bossen te vinden, maar ze komen ook nog regelmatig langs bij het opvangcentrum om een maaltijd te halen.

4. Mulu National Park: spectaculaire kalkstenen rotsen

Het is één van de mooiste natuurgebieden van Maleisisch Borneo: Mulu National Park. Je vindt hier de grootste grotten ter wereld, de jungle is schitterend en de ruige kalkstenen pieken zijn spectaculair. Je kunt in Mulu bovendien een overweldigend natuurfenomeen spotten. Bij zonsondergang vliegen miljoenen vleermuizen de enorme Deer Cave uit, op zoek naar voedsel. Een aanblik die je nooit meer vergeet. In Mulu National Park kun je heerlijk wandelen, onder andere naar dorpjes waar vroeger de koppensnellers leefden. Een bezoek aan de Paku-waterval is ook erg de moeite waard. Mulu National Park heeft genoeg te bieden om je dagen te vermaken.

Wil je zoveel mogelijk lokale excursies opnemen in je Maleisisch Borneo reis? Bekijk dan deze voorbeeldreis met maximale positieve impact.

5. Batang Ai: dierenleven rond het water

Batang Ai National Park in Sarawak is ook een pareltje voor natuurliefhebbers. Je vindt hier talloze bijzondere dieren, zoals gibbons, muntjaks en neushoornvogels. Je kunt bovendien een meerdaagse trekking maken, op zoek naar wilde orang-oetans. Je maakt in Batang Ai de mooiste boottochten over rivieren en een stuwmeer én je bezoekt dorpen van de Iban. Het is interessant om hun traditionele longhouses te bekijken en te leren over de tradities en gewoonten van deze bijzondere stam.

Twijfel je nog of een reis naar Maleisisch Borneo wat voor je is? Bekijk dan eens deze blog waarin we je vertellen waarom je écht die rondreis naar Maleisisch Borneo moet maken.

6. Mooiste natuurgebieden Maleisisch Borneo: Kinabalu National Park

In Sabah ligt het prachtige Kinabalu National Park, dat wordt gedomineerd door Mount Kinabalu, met 4095 meter één van de hoogste bergen van Zuidoost-Azië. Je kunt de berg beklimmen, maar houd wel rekening met een zeer pittige tocht van een paar dagen. Kies je liever voor een makkelijkere optie, dan kun je in Mount Kinabalu National Park ook wandelingen maken over goed onderhouden paden. Even relaxen kan in de Poring Hot Springs, waar je ook een canopy walk kunt doen, hoog boven de boomtoppen.

7. Kinabatangan: kans op dwergolifanten

Langs de Kinabatangan Rivier vind je prachtige oerbossen, talloze wilde dieren en zeldzame vogelsoorten. Een schitterende plek! Met een beetje geluk kun je hier unieke dieren zien, zoals dwergolifanten, orang-oetans, krokodillen en allerlei apensoorten. Kinabatangan is met recht één van de beste plekken in Azië om dieren te spotten en één van de mooiste natuurgebieden in Maleisisch Borneo. Trek een paar dagen uit voor een spectaculaire boottocht over de rivier en geniet met volle teugen van de overweldigende natuur.

8. Mooiste natuurgebieden Maleisisch Borneo: Danum Valley

Het is nog niet zo’n bekende plek en mede daarom een grote aanrader: Danum Valley in Sabah. Danum Valley is een prachtig tropisch oerwoud waar talloze wilde dieren leven. Van orang-oetans tot Sumatraanse neushoorn: met een beetje geluk zie je hier de meest bijzondere diersoorten. Voor vogelaars is het hier ook geweldig, want er leven bijna driehonderd verschillende vogelsoorten. Neem daarbij de ongerepte groene landschappen en je bevindt je echt in een natuurlijk paradijs. Een droom voor elke natuurliefhebber.

Plan jouw reis naar Maleisisch Borneo

Ben je op zoek naar een bijzondere Maleisisch Borneo rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Nick, de reisexpert in Maleisisch Borneo. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nick.

Maleisisch Borneo met kinderen

Maleisisch Borneo is volgens Nick bovendien erg geschikt voor een vakantie met zowel jonge als oudere kinderen. De bezienswaardigheden in Maleisisch Borneo zijn geweldig voor kinderen. Kinderen zullen genieten van de vele dieren en zich ongetwijfeld vermaken met een canopy tour. Het strand is een goede afsluiter van de reis, waar je vaak goed kunt snorkelen. Bekijk hier een voorbeeld van een familiereis.

Beste reistijd Maleisisch Borneo

Je kunt Maleisisch Borneo het hele jaar door bezoeken. De droge tijd loopt van maart tot en met oktober, maar ook dan kan er nog steeds een bui vallen. Lees meer over de beste reistijd Maleisisch Borneo.

Duurzaam reizen in Maleisisch Borneo

De unieke regenwouden van Maleisisch Borneo en haar dieren moeten beschermd worden. Daarom is het belangrijk dat je als reiziger zo duurzaam mogelijk reist. Slaap in kleinschalige ecolodges die zo min mogelijk impact hebben op de natuur en ga op pad met lokale gidsen die hun gebied op hun duimpje kennen. Zo leer je alles over de jungle en haar dieren, en ook over wat je kunt doen om die in stand te houden. Lokale gidsen komen meestal uit de gemeenschappen in de buurt. Zo draag je als reiziger je steentje bij aan de welvaart in die dorpen. Je kunt in Maleisisch Borneo bovendien kennismaken met lokale stammen en hun gebruiken. Zo help je hen om hun traditionele cultuur in stand te houden.Weten wat je nog meer kan doen? Neem een kijkje bij onze checklist voor duurzaam reizen.