1. Dieren Maleisisch Borneo: wilde orang-oetans

Het is waarschijnlijk de nummer 1-wens van alle reizigers die naar Maleisisch Borneo gaan: orang-oetans zien. Deze roodbruine mensaap komt alleen voor in de oerwouden van Sumatra en Borneo en een rondreis Maleisisch Borneo is dan ook dé kans om orang-oetans te bewonderen. Er zijn verschillende manieren om de dieren te bekijken. Zo kun je afreizen naar het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre. Hier worden apen tijdelijk opgevangen, om later weer uitgezet te worden in het wild. Wil je liever 100% wilde orang-oetans zien, dan is het afgelegen gebied Batang Ai een aanrader. Vanuit Kuching is het zo’n vijf uur rijden tot een stuwmeer. Daar vaar je de rivier op, diep de jungle in. Met een gids ga je op zoek naar wilde orang-oetans. Je moet er wel iets voor over hebben, want deze tocht duurt vier tot zes dagen en ’s nachts slaap je in basic junglekampen. Een avontuurlijke optie dus, maar zeker een onvergetelijke ervaring.

2. Neusapen in Bako National Park

Nog zo’n bijzondere apensoort die je graag wilt zien in Maleisisch Borneo: de neusaap. Dit dier komt alleen voor in Borneo en wordt helaas met uitsterven bedreigd. De neusaap is natuurlijk te herkennen aan zijn enorme neus, door de inwoners van Borneo monyet Belanda genoemd, Hollandse aap. Genoemd naar de Nederlanders, voorzien van een flinke neus, die voor het eerst voet aan land zetten in Borneo. Wil je deze dieren in Maleisisch Borneo zien, dan is Bako National Park daarvoor een ideale plek. Trek samen met een gids diep de jungle in en ga op zoek naar deze unieke apensoort. In de ochtend zijn je kansen het beste.

Reisexpert Nick deelt de leukste plekken van Maleisisch Borneo. Lees hier over de top 5 bezienswaardigheden van Maleisisch Borneo.

3. Dieren Maleisisch Borneo: de Borneodwergolifant

Wil je dieren spotten in Maleisisch Borneo, zorg dan dat de Kinabatangan-rivier in je reisplanning staat. Hier vind je schitterende jungle en een rivier waarlangs talloze diersoorten leven. Een heel bijzondere soort is de Borneodwergolifant (pygmy elephant) en tijdens een boottocht over de rivier heb je kans dat je deze olifanten tegenkomt. Houd sowieso je ogen goed open als je de rivier bevaart, want dit is ook het leefgebied van verschillende apensoorten, waaronder orang-oetans en gibbons, krokodillen, dolfijnen en talloze vogels.

4. De indrukwekkende neushoornvogel

Ben je een vogelliefhebber, dan kun je in Maleisisch Borneo je hart ophalen om deze dieren te zien. Er leven honderden vogelsoorten in dit gebied, waaronder een groot aantal zeldzame exemplaren. Een vogelsoort die in elk geval de moeite van het spotten waard is, is de neushoornvogel (hornbill). In de binnenlanden van Sabah is de kans het grootste dat je hem ziet en de vogel is te herkennen aan zijn grote gebogen snavel, die een beetje doet denken aan de snavel van een toekan. Neushoornvogels zijn de grootste vogels van het tropische regenwoud en je ziet ze vaak in tweetallen.

Wil je zoveel mogelijk lokale excursies opnemen in je Maleisisch Borneo reis? Bekijk dan deze voorbeeldreis met maximale positieve impact.

5. Miljoenen vleermuizen in Mulu National Park

Als het om favoriete dieren gaat, scoort de vleermuis waarschijnlijk niet zo hoog. Toch kunnen deze dieren erg indrukwekkend zijn, zeker als je er heel veel tegelijk ziet. Dat kan in Mulu National Park in Maleisisch Borneo, één van de mooiste nationale parken van het land. Je gaat hier naartoe voor de ongerepte jungle, de enorme grotten en de kalkstenen rotspieken, maar ook voor een hoogtepunt dat elke dag plaatsvindt: het moment dat drie miljoen vleermuizen uit de Deer Cave vliegen. Dat gebeurt bij zonsondergang, als de vleermuizen allemaal op zoek gaan naar voedsel. De vleermuizen verlaten de grot in zwermen en dit is een schouwspel om nooit meer te vergeten.

Twijfel je nog of een reis naar Maleisisch Borneo wat voor je is? Bekijk dan eens deze blog waarin we je vertellen waarom je écht die rondreis naar Maleisisch Borneo moet maken.

6. Zeeschildpadden en andere onderwaterleven

Op verschillende plekken in Maleisisch Borneo kun je zien hoe zeeschildpadden aan land komen om hun eieren te leggen. In de provincie Sabah liggen tropische eilandjes waar dit mogelijk is, zoals Selingan Island of het minder bezochte Libaran Island. Natuurlijk kun je de zeeschildpadden ook onder water tegenkomen, samen met talloze andere vissoorten en kleurrijke koralen. De onderwaterwereld van Maleisisch Borneo is namelijk net zo mooi en veelzijdig als de landschappen boven de waterspiegel. Ben je een duiker? Sla dan Sipadan niet over, één van de beste duikplekken ter wereld. Misschien wel de mooiste snorkelplekken van Maleisisch Borneo vind je bij de prachtige tropische eilandjes van Tunku Abdul Rahman Marine Park. Aanrader!

Plan jouw reis naar Maleisisch Borneo

Ben je op zoek naar een bijzondere Maleisisch Borneo rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Nick, de reisexpert in Maleisisch Borneo. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nick.

Maleisisch Borneo met kinderen

Maleisisch Borneo is volgens Nick bovendien erg geschikt voor een vakantie met zowel jonge als oudere kinderen. De bezienswaardigheden in Maleisisch Borneo zijn geweldig voor kinderen. Kinderen zullen genieten van de vele dieren en zich ongetwijfeld vermaken met een canopy tour. Het strand is een goede afsluiter van de reis, waar je vaak goed kunt snorkelen. Bekijk hier een voorbeeld van een familiereis.

Beste reistijd Maleisisch Borneo

Je kunt Maleisisch Borneo het hele jaar door bezoeken. De droge tijd loopt van maart tot en met oktober, maar ook dan kan er nog steeds een bui vallen. Lees meer over de beste reistijd Maleisisch Borneo.

Duurzaam reizen in Maleisisch Borneo

De unieke regenwouden van Maleisisch Borneo en haar dieren moeten beschermd worden. Daarom is het belangrijk dat je als reiziger zo duurzaam mogelijk reist. Slaap in kleinschalige ecolodges die zo min mogelijk impact hebben op de natuur en ga op pad met lokale gidsen die hun gebied op hun duimpje kennen. Zo leer je alles over de jungle en haar dieren, en ook over wat je kunt doen om die in stand te houden. Lokale gidsen komen meestal uit de gemeenschappen in de buurt. Zo draag je als reiziger je steentje bij aan de welvaart in die dorpen. Je kunt in Maleisisch Borneo bovendien kennismaken met lokale stammen en hun gebruiken. Zo help je hen om hun traditionele cultuur in stand te houden.Weten wat je nog meer kan doen? Neem een kijkje bij onze checklist voor duurzaam reizen.