Sabah, Borneo: eilanden en bergen

Maleisisch Borneo bestaat uit de deelstaten Sabah en Sarawak. Sabah is de noordelijkste staat in Maleisisch Borneo en heeft zo’n vier miljoen inwoners. De onderwaterwereld is hier schitterend en je vindt hier een paar van de mooiste duik- en snorkelplekken ter wereld. Sipadan is bijvoorbeeld een aanrader. Zoek je een tropisch eiland om je reis af te sluiten, dan kun je het beste op Sabah terecht. Op Sabah ligt ook Mount Kinabalu, één van de hoogste bergen van Zuidoost-Azië. Een mooie uitdaging om die te beklimmen! Ben je gek op wildlife, maak dan een riviercruise op de Kinabatangan-rivier. Met een beetje geluk spot je dwergolifanten, orang-oetans en talloze prachtige vogels. Sabah biedt ook stadsleven: hoofdstad Kota Kinabalu is een moderne stad waar je heerlijk kunt eten.

Over Sarawak: natuurparken en cultuur

Het westelijk gelegen Sarawak heeft een paar van de mooiste natuurparken van Maleisië, zoals Bako National Park (beroemd om de neusapen) en Mulu National Park. In Semonggoh kun je orang-oetans zien die daar tijdelijk worden opgevangen en Batang Ai is hét natuurgebied waar je tijdens jungletreks op zoek gaat naar wilde orang-oetans. In Sarawak leven ongeveer veertig etnische groepen, waarvan de Iban de bekendste zijn. De Iban stonden vroeger bekend als de koppensnellers. Je kunt in Sarawak verschillende Iban-dorpen bezoeken en overnachten in hun longhouses. Dat is een mooie kans om kennis te maken met hun tradities en gebruiken. De hoofdstad van Sarawak is Kuching. Ook dit is een stad waar lekker eten centraal staat en je vindt hier volop tempels en gezellige markten. Je kunt hier ook goed fietsen en bijvoorbeeld kookworkshops volgen.

Wil je zoveel mogelijk lokale excursies opnemen in je Maleisisch Borneo reis? Bekijk dan deze voorbeeldreis met maximale positieve impact.

Vervoer in Sabah, Borneo – Slow travel

Maleisisch Borneo is groot en de afstanden zijn soms lang. Daarom nemen veel reizigers één of meerdere binnenlandse vluchten, om zoveel mogelijk plekken te kunnen bezoeken. Eigenlijk zonde! Je verspilt tijd met wachten op vliegvelden en als je overland reist, zie je veel meer. Het is daarom aan te raden om wat meer tijd in te bouwen voor Maleisisch Borneo en zoveel mogelijk per auto, bus of boot te reizen. Deze transportmiddelen zijn prima en een relaxte manier om zoveel mogelijk van het land te zien. Zo kom je op plekken die je anders nooit bezocht had en kun je extra uitstapjes plannen, zoals een dagtrip naar Brunei.

Accommodaties Maleisisch Borneo

Als het gaat om accommodaties in Maleisisch Borneo, dan kun je alle kanten op in Sabah en Sarawak. De steden hebben hotels in alle prijsklassen en ook daarbuiten is de variatie groot. Van sfeervolle homestays tot leuke strandbungalows en van glampingtenten in natuurparken tot lodges in de jungle: het is er allemaal. Je kunt zelfs in traditionele longhouses slapen of kamperen in het regenwoud. Het is leuk om verschillende soorten accommodaties zoveel mogelijk af te wisselen en te kiezen voor kleinschalige overnachtingsplekken. Dat maakt je reis extra bijzonder.

Sarawak en Sabah, Borneo – eten en drinken

Het eten in Maleisisch Borneo vormt ongetwijfeld één van de hoogtepunten van je reis. De keuken is heel afwisselend en je vindt er een mix van Chinese, Thaise, Indiase en Maleisische invloeden. Genoeg te proeven dus! Het is leuk om lokale gerechten te testen bij eettentjes op straat, maar kijk wel goed uit waar je je bestelling plaatst. Kies voor kraampjes waar het druk is en waar het eten vers bereid wordt. Proef in elk geval pansuh, kip gekookt in bamboe, en Sarawak laksa-soep. Het eten in Maleisië is elke dag weer een feest.

Plan jouw reis naar Maleisisch Borneo

Ben je op zoek naar een bijzondere Maleisisch Borneo rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Nick, de reisexpert in Maleisisch Borneo. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nick.

Maleisisch Borneo met kinderen

Maleisisch Borneo is volgens Nick bovendien erg geschikt voor een vakantie met zowel jonge als oudere kinderen. De bezienswaardigheden in Maleisisch Borneo zijn geweldig voor kinderen. Kinderen zullen genieten van de vele dieren en zich ongetwijfeld vermaken met een canopy tour. Het strand is een goede afsluiter van de reis, waar je vaak goed kunt snorkelen. Bekijk hier een voorbeeld van een familiereis.

Beste reistijd Maleisisch Borneo

Je kunt Maleisisch Borneo het hele jaar door bezoeken. De droge tijd loopt van maart tot en met oktober, maar ook dan kan er nog steeds een bui vallen. Lees meer over de beste reistijd Maleisisch Borneo.

Duurzaam reizen in Maleisisch Borneo

De unieke regenwouden van Maleisisch Borneo en haar dieren moeten beschermd worden. Daarom is het belangrijk dat je als reiziger zo duurzaam mogelijk reist. Slaap in kleinschalige ecolodges die zo min mogelijk impact hebben op de natuur en ga op pad met lokale gidsen die hun gebied op hun duimpje kennen. Zo leer je alles over de jungle en haar dieren, en ook over wat je kunt doen om die in stand te houden. Lokale gidsen komen meestal uit de gemeenschappen in de buurt. Zo draag je als reiziger je steentje bij aan de welvaart in die dorpen. Je kunt in Maleisisch Borneo bovendien kennismaken met lokale stammen en hun gebruiken. Zo help je hen om hun traditionele cultuur in stand te houden.Weten wat je nog meer kan doen? Neem een kijkje bij onze checklist voor duurzaam reizen.