Travelife

Lokale partners

Met onze lokale reisspecialisten, maken wij afspraken over de manier waarop we samen met hen ondernemen. Onderdeel daarvan is Travelife, een internationaal management- en certificeringprogramma voor reisorganisaties en accommodaties die duurzaam willen ondernemen.  Een aantal van onze lokale reisspecialisten is inmiddels gecertificeerd via Travelife. Al onze partners hebben de Travelife training gevolgd en zullen binnen twee jaar na start van de samenwerking het partnerniveau behalen. Hieronder volgt een overzicht van onze reisexperts en waar zij staan op het gebied van Travelife. In december 2018 hebben maar liefst elf van onze lokale partners met onze hulp het Travelife partnerniveau behaald.
Travelife Partner heeft nog veel optionele standaarden heeft en werkt als voorbereiding op de officiële Travelife Certified certificering. Wij stimuleren onze DMCs om ook door te gaan voor het hoogst haalbare Travelife certificaat: Travelife Certified. Deze certificering is veel stricter, gaat dieper in op duurzaamheid en voldoet tevens ook aan de internationale GSTC guidelines waar ook een on-site audit aan te pas komt.  Door deze strikte standaarden en een on-site audit creëert Travelife bedrijven die door en door duurzaam zijn en waarbij het duidelijk is dat bedrijven daadwerkelijk zo duurzaam werken als dat ze zeggen. Deze certificering helpt tegen greenwashing en stimuleert duurzame bedrijven samen te werken. Ze zijn nu immers goed te herkennen door het logo!

Global Sustainable Tourism Council

De Global Sustainable Tourism Council (GSTC) heeft de Travelife-standaard erkend als eerste touroperatorstandaard ter wereld. De GSTC, mede opgericht door de VN, geeft erkenning aan duurzaamheidscertificaten in de toerismesector. Het Travelife certificaat is vergelijkbaar met de FSC-standaard voor verantwoord hout en met de MSC-standaard voor duurzame vis.

Travelife criteria

Om in aanmerking te komen, moet een reisorganisatie voldoen aan criteria die betrekking hebben op intern beleid, management, productassortiment, handelspartners en consumentenvoorlichting. Het doel: vakantiebestemmingen ontwikkelen zich duurzaam met aandacht voor mens, dier en natuur. Want alleen als de sector echt verduurzaamt, houden vakantiebestemmingen hun kwaliteit. Zodat niet alleen wij, maar ook onze kinderen kunnen blijven reizen en genieten.

Travelife en duurzaam toerisme

De verplichte criteria waar gecertificeerde reisbedrijven aan voldoen, omvatten relevante onderwerpen voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Duurzaam toerisme is immers niets anders dan vakantie vieren en respect hebben voor milieu, mensen, natuur en cultuur. Zo hebben de gecertificeerde touroperators bijvoorbeeld een duurzaamheidsbeleid waarover zij ook publiekelijk rapporteren; kopen ze duurzaam in, waaronder duurzaam geproduceerd papier, groene stroom en fair trade koffie; en promoten meer milieuvriendelijk woon-werk verkeer onder hun medewerkers. Daarnaast stimuleren en ondersteunen zij ook lokale partners op de bestemming om zich verre te houden van kindersekstoerisme en kinderarbeid en meer duurzaam te ondernemen als het gaat om accommodaties en excursies. Consumenten worden gestimuleerd gebruik te maken van het groeiend aanbod van duurzame hotels en excursies.

Code Sociale Ondernemingen

Register voor sociale ondernemingen

In Nederland kennen we verschillende rechtsvormen voor bedrijven: BV, NV, VOF, eenmanszaak of een stichting. Voor sociale ondernemingen is er nog geen aparte juridisch erkenning. De Code Sociale Ondernemingen voorziet in die behoefte, door bedrijven die sociaal ondernemen op te nemen in het Register Sociale Ondernemingen

Om in aanmerking te komen voor opname in het register, moet je voldoen aan de 5 principes van de Code. Dat betekent onder andere dat we onze missie hebben opgenomen in onze statuten, dat er geen grote verschillen zijn in hoogste en laagste salaris en dat we transparant zijn over hoe we invulling geven aan onze impactdoelen. Om opgenomen te worden in het register zijn we beoordeeld door een onafhankelijke commissie. Hier lees je meer over hoe wij duurzamer en sociaal ondernemen.