Travelife

Lokale partners

Met onze lokale reisspecialisten, maken wij afspraken over de manier waarop we samen met hen ondernemen. Onderdeel daarvan is Travelife, een internationaal management- en certificeringprogramma voor reisorganisaties en accommodaties die duurzaam willen ondernemen.  Een aantal van onze lokale reisspecialisten is inmiddels gecertificeerd via Travelife. Al onze partners hebben de Travelife training gevolgd en zullen binnen twee jaar na start van de samenwerking het partnerniveau behalen. Hieronder volgt een overzicht van onze reisexperts en waar zij staan op het gebied van Travelife. In december 2018 hebben maar liefst elf van onze lokale partners met onze hulp het Travelife partnerniveau behaald.
Travelife Partner heeft nog veel optionele standaarden heeft en werkt als voorbereiding op de officiële Travelife Certified certificering. Wij stimuleren onze DMCs om ook door te gaan voor het hoogst haalbare Travelife certificaat: Travelife Certified. Deze certificering is veel stricter, gaat dieper in op duurzaamheid en voldoet tevens ook aan de internationale GSTC guidelines waar ook een on-site audit aan te pas komt.  Door deze strikte standaarden en een on-site audit creëert Travelife bedrijven die door en door duurzaam zijn en waarbij het duidelijk is dat bedrijven daadwerkelijk zo duurzaam werken als dat ze zeggen. Deze certificering helpt tegen greenwashing en stimuleert duurzame bedrijven samen te werken. Ze zijn nu immers goed te herkennen door het logo!

Global Sustainable Tourism Council

De Global Sustainable Tourism Council (GSTC) heeft de Travelife-standaard erkend als eerste touroperatorstandaard ter wereld. De GSTC, mede opgericht door de VN, geeft erkenning aan duurzaamheidscertificaten in de toerismesector. Het Travelife certificaat is vergelijkbaar met de FSC-standaard voor verantwoord hout en met de MSC-standaard voor duurzame vis.

Travelife criteria

Om in aanmerking te komen, moet een reisorganisatie voldoen aan criteria die betrekking hebben op intern beleid, management, productassortiment, handelspartners en consumentenvoorlichting. Het doel: vakantiebestemmingen ontwikkelen zich duurzaam met aandacht voor mens, dier en natuur. Want alleen als de sector echt verduurzaamt, houden vakantiebestemmingen hun kwaliteit. Zodat niet alleen wij, maar ook onze kinderen kunnen blijven reizen en genieten.

Travelife en duurzaam toerisme

De verplichte criteria waar gecertificeerde reisbedrijven aan voldoen, omvatten relevante onderwerpen voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Duurzaam toerisme is immers niets anders dan vakantie vieren en respect hebben voor milieu, mensen, natuur en cultuur. Zo hebben de gecertificeerde touroperators bijvoorbeeld een duurzaamheidsbeleid waarover zij ook publiekelijk rapporteren; kopen ze duurzaam in, waaronder duurzaam geproduceerd papier, groene stroom en fair trade koffie; en promoten meer milieuvriendelijk woon-werk verkeer onder hun medewerkers. Daarnaast stimuleren en ondersteunen zij ook lokale partners op de bestemming om zich verre te houden van kindersekstoerisme en kinderarbeid en meer duurzaam te ondernemen als het gaat om accommodaties en excursies. Consumenten worden gestimuleerd gebruik te maken van het groeiend aanbod van duurzame hotels en excursies.

B Corp

Better Places is een B Corp

Wij zijn een klein, jong bedrijf met een grote ambitie om het toerisme voor iedereen beter en eerlijker te maken. We willen een pionier zijn en de sector op een duurzamer pad leiden. De internationale gemeenschap van B Corp organisaties deelt onze visie op een betere manier van zakendoen. Door de B Corp certificering worden duurzaamheid en transparantie verankerd in onze bedrijfsvoering, en kunnen we onze ambitie voor duurzaamheid in de breedste zin van het woord aantonen en een voorbeeld zijn voor anderen.

Deze certificering onderstreept dat Better Places een bijzonder bedrijf is, zegt de trotse directeur Saskia Griep:

Met Better Places willen wij voorloper zijn op het gebied van duurzaam ondernemen in de reisbranche. We zijn ervan overtuigd dat we door onze manier van werken een positieve impact hebben op zowel reizigers, leveranciers, werknemers en het milieu.

Over B Corp

B Corp staat voor Benefit Corporation. Deze Amerikaanse organisatie certificeert sinds 2006 wereldwijd bedrijven die naast succesvol zijn in het maken van winst, ook succesvol zijn in het verwezenlijken van sociale en duurzame doelstellingen. Om B Corp te kunnen worden moeten bedrijven een strenge assessment doorlopen. Inmiddels dragen meer dan twee duizend bedrijven in ruim vijftig landen het certificaat, waaronder Ben & Jerry’s en Patagonia. Bekende Bcorps In Nederland zijn Dopper en Tony Chocolonely. Bekijk alle Bcorps in Europa op deze interactieve kaart.