Voordelen van langer op reis gaan

Even op en neer vliegen voor een weekje Nepal? Dat is pas zonde van je geld, tijd en de impact die jouw vakantie heeft op het klimaat. Wil je een land en haar bewoners echt leren kennen? Dan raden we je aan om minimaal achttien dagen te plannen voor een reis naar een verre bestemming. In dit blog vertellen we je alles over de voordelen van langer op reis gaan.

  • Meer tijd om te ontspannen
  • Beter begrip van de natuur
  • Tijd om de mensen echt te leren kennen
  • Minder slecht voor het klimaat
  • Lokale kennis
  • Betere ervaring

Meer tijd om te ontspannen


Hoe minder tijd je hebt, hoe meer je geneigd bent om alle dagen vol te plannen met bezienswaardigheden en activiteiten. Logisch. Je hebt immers maar weinig tijd en wil veel zien en doen. Sommige reizigers werken zelfs met blokkenschema's en Excel-sheets, om maar geen seconde te verliezen. Klinkt dat als een ontspannen vakantie? Niet echt. Ga je langer op reis, dan is er meer tijd om te ontspannen. Je kunt een keertje uitslapen. Spontaan naar de lokale markt gaan. Of de hele dag aan het zwembad hangen, zonder dat je het gevoel hebt van alles te moeten en te missen.
 

Beter begrip van de cultuur


Als je van hot naar her sjeest, is er weinig ruimte om stil te staan bij waar je nu eigenlijk bent. Je gaat op reis om een nieuw land te leren kennen. Daarvoor moet je echt even 'landen', om je heen kijken en het dagelijkse leven ervaren. Dat gaat niet als je chauffeur je toeterend opwacht om je naar de volgende bestemming te brengen. Het maakt veel uit of je één dag of vier dagen op een plek bent. Het is het verschil tussen een uurtje selfies maken in die bijzondere moskee, of de hele middag met een lokale gids alles leren over de religie, tradities en rituelen. Als je geluk hebt mag je zelfs een dienst meemaken.
 

 Wie langer reist, kan ook langzamer reizen. Dat is goed voor je gezondheid en je hebt de kans om van de gebaande paden af te reizen. Lees meer over de voordelen van slow travel.

Tijd om mensen echt te leren kennen


We horen het keer op keer: de mooiste herinneringen zijn die van de ontmoetingen met de lokale bewoners. Sommige reizigers hebben jaren na hun avontuur nog steeds contact met hun gids of de familie waar ze verbleven. Vriendschappen sluit je niet in een uurtje. Je hebt de tijd nodig om elkaar te leren kennen. Ga je drie weken op reis? Dan hoef je niet te kiezen: je kunt de big five zien én een paar nachten bij een lokale familie in een township slapen. Het kan maar zo dat het gastgezin meer indruk op je maakt dan een luierende leeuw die onder een struikje ligt te dutten.
 

Minder slecht voor het klimaat


Reis je buiten Europa? Dan is het vliegtuig je enige optie om op bestemming te komen. Als je die vervuilende vlucht dan toch maakt, zorg er dan voor dat het de lange reis in elk geval waard is. Hoe langer je in een land bent, hoe meer positieve impact je kan maken. Alleen al door lokaal te eten, drinken en slapen, zorg je ervoor dat de bewoners een inkomen verdienen aan jouw rondreis. Met meer tijd op bestemming, kun je binnenlandse vluchten makkelijker vermijden. Je hebt geen haast om grote afstanden te overbruggen en kan daarom kiezen voor de bus of trein. Zo kom je op plekken waar de meeste reizigers overheen vliegen en ervaar je hoe de bewoners reizen. Dat zijn de momenten die je niet meer vergeet. Als laatste veroorzaak je met één lange vliegreis minder vervuiling dan met meerdere korte vliegvakanties.
 

 In ons actieplan voor een leefbare planeet laten we zien hoe we onze CO2-uitstoot met 55% verminderen voor 2030. Eén van die acties is ervoor te zorgen dat al onze voorbeeldreizen voor verre bestemmingen minimaal 18 dagen duren. Wanneer reizigers langer op bestemming zijn, is de CO2-uitstoot per dag lager.

Lokale kennis en ervaring

Boek je een reis bij Better Places? Dan stel je jouw eigen, individuele rondreis samen met een reisexpert die het land goed kent. Doordat onze reisexperts op bestemming wonen, weten zij precies welke plekken de moeite waard zijn om te bezoeken en waar je liever niet naartoe gaat. Bovendien kennen zij de verborgen parels en laten ze je graag de minder bekende plekken zien. Met al deze kennis en ervaring zijn zij perfect in staat om een langere rondreis samen te stellen. Zij weten immers welke plekken leuk zijn om wat langer te blijven en waar je heerlijk tot rust kunt komen. 

Betere ervaring

Nederland is maar klein. En zelfs hier vinden we dat een vakantieganger ons landje tekortdoet wanneer hij maar tien dagen uitrekt voor een rondreis door de lage landen. Veel verre landen zijn al snel tien keer groter dan Nederland. Daar komt bij dat de wegen slechter zijn en het simpelweg langer duurt om je te verplaatsen. Een te korte reisduur kan frustraties en teleurstellingen opleveren. Een vertraagde trein of onverwachte file kan zomaar betekenen dat je geen tijd meer hebt voor de kookworkshop waar je zo naar uitkeek. Al onze reisexperts zijn het er dan ook over eens: meer tijd zorgt voor een betere ervaring. Je krijgt een goed beeld van een land, kan veel doen en hebt voldoende tijd om af en toe heerlijk te ontspannen. Dat zijn de voordelen van langer op reis gaan.