Ontdek de Big Five in Zuid-Afrika

  • De Big Five Spotten
  • De Shy Five
  • De Little Five
  • De Ugly Five
  • Zo spot je ze allemaal

De Big Five in Zuid-Afrika

Menig bucketlist wordt ermee gesierd: de Big Five spotten. Op reis in landen als Zuid-Afrika, Tanzania, Oeganda en Namibië kun je er niet omheen. Elk safaripark belooft je een glimp van de vijf meest bekende dieren van Afrika. Maar hoe zijn de olifant, leeuw, luipaard, buffalo en neushoorn zo populair geworden dat ze zelf staan afgebeeld op Zuid-Afrikaanse bankbiljetten? De naam is bedacht door trofeejagers. Zij bedachten de deze titel voor de dieren die het moeilijkst te schieten zijn en dus de grootste beloning opleverden. Gelukkig komen de meeste toeristen alleen nog om foto’s van de Big Five te schieten.

De Shy Five

Mooi hoor, die woeste, wilde dieren. Maar wil je echt iets bijzonders zien? Ga dan op zoek naar de Shy Five. Deze dieren komen ’s nachts uit hun holletjes en doen er alles aan om niet gezien te worden. De allerleukste is de meerkat. Beter bekend als Timon uit Disney’s Leeuwenkoning. Ze wonen in grote groepen en verblijven het grootste deel van de dag onder de grond. Het stekelvarken ziet er minstens zo lief uit, totdat het diertje zich bedreigd voelt en zijn stekels opzet. Het aardvarken met zijn schattige snoet is geen familie van het varken. De aardwolf is een gestreepte hyena die wel wat weg heeft van een wolf. De laatste in het rijtje van verlegen dieren is de grootoorvos. Je raadt het al: een vos met hele grote oren. Cute!

Het spotten van de Big Five, de pure natuur, het gevoel van avontuur: op safari gaan is een geweldige ervaring. Maar, wat neem je allemaal mee? Ga goed voorbereid op reis!

De Little Five

Voor de Little Five kun je maar beter iemand met scherpe ogen meenemen, want de diertjes zijn zo klein dat je ze snel over het hoofd ziet. Hoewel de namen dat niet doen vermoeden. Wat dacht je van de olifantspitsmuis. Het diertje dankt haar naam niet aan haar formaat, maar aan de spitse snuit die wel wat weg heeft van een slurf. Hetzelfde geldt voor de neushoornkever. De gepantserde kever heeft een flinke hoorn op zijn kop. De mierenleeuw vangt zijn prooi op net zo’n sluwe wijze als een echte leeuw. De roodsnavelbuffelwever leeft in een grote groep en maakt indrukwekkende nesten. De mooiste van de Little Five is de panterschildpad, met prachtige pantervlekken op zijn schild. Is het je opgevallen dat deze kleine diertjes de Big Five in hun naam hebben?

De Ugly Five

De laatste vijf die je echt niet mag missen zijn misschien wel het allerleukst. Waarom? Omdat ze zo vreselijk lelijk zijn dat het weer mooi is. Bovenaan de Ugly Five-lijst staat het wrattenzwijn. We zijn ontzettend van het lelijke zwijntje gaan houden door Timons vriendje Pumba. Anders dan de hyena, die door dezelfde film juist een slechte reputatie heeft. Zou dat komen door hun kromme rug en dommige uitstraling? Aasgieren zweven in perfecte cirkels boven hun maal. Eenmaal aan de grond zie je pas hoe lelijk ze zijn. Al zijn het beauty’s in vergelijking met de maraboe ooievaar. Met zijn kale kop vol zwarte en rode vlekken ziet de vogel eruit alsof hij zijn kop in het vuur heeft gestoken. Het laatste lelijke eendje is de gnoe. Maar stiekem vinden wij die best wel mooi.

Zo spot je de Ugly, Little en Shy Five

Wil je, na het lezen van dit blog, ook op zoek naar de minder bekende bewoners van Afrika? De Ugly, Little en Shy Five zijn een stuk moeilijker te spotten dan de Big Five. Voor de Shy Five kun je het beste zo vroeg mogelijk op safari gaan. Dan is de kans groter dat ze zich nog even laten zien, voor ze de rest van de dag onder de grond verdwijnen. Voor de Little Five is het slim om je ranger te vragen om juist uit te kijken naar deze speciale diertjes. En de Ugly Five? Die zijn vaak nog gemakkelijker te vinden dan de Big Five.

Plan jouw reis naar Zuid-Afrika

Ben je op zoek naar een bijzondere rondreis door Zuid-Afrika? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Judith, de reisexpert in Zuid-Afrika. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Judith.

Zuid-Afrika met kinderen

Zuid-Afrika is enorm geschikt voor een vakantie met zowel jonge als oudere kinderen. Samen kun je op zoek naar de Big Five in Zuid-Afrika! Wil je graag een rondreis met de kinderen door Zuid-Afrika plannen? Dat kan! Judith, de lokale reisspecialist van Better Places in Zuid-Afrika, stelt graag een mooie rondreis samen voor het hele gezin. Bekijk hier een voorbeeld van een familiereis, of lees meer over dit mooie land op de blogs van duurzame reisblogger Daisy.

Duurzaam reizen in Zuid-Afrika

Wil je dat Zuid-Afrika en haar inwoners meeprofiteren van je bezoek? Dat kan! Duurzaam reizen in Zuid-Afrika is helemaal niet moeilijk. Het land heeft een groot aantal duurzame accommodaties, die aangesloten zijn bij de Fair Trade Tourism-organisatie. Kleinschalige slaapplekken met een bijzondere sfeer, die de natuur en cultuur in hun omgeving beschermen. Bovendien bieden we in Zuid-Afrika volop excursies waarbij je de locals en hun cultuur leert kennen. Ga fietsen in Soweto, slaap in een homestay in een township in Kaapstad en maak kennis met de Xhosa-cultuur in de Oost-Kaap. Ook als het gaat om safari’s kun je duurzame keuzes maken. Bewonder bijvoorbeeld de wilde stokstaartjes in een beschermd natuurgebied in de West-Kaap. Ook geven we je bij Better Places graag wat tips om duurzaam op reis te gaan!