De nieuwe manier van reizen

In het vliegtuig stappen voor de jaarlijkse zomervakantie en in het najaar nog eens twee weekjes naar Azië? Als we de klimaatcrisis willen beperken, moeten we ons reisgedrag onder de loep nemen. Geen zorgen; je hoeft niet te stoppen met reizen. Het gaat erom hoe je reist. Better Places daagt je uit om niet minder, maar anders te reizen. Dat betekent minder CO-uitstoot, meer positieve impact en vooral heel veel reisplezier. Ontdek zelf hoe je dat doet.

Toerisme brengt ook veel goeds

Dat reizen een negatieve impact heeft op het milieu, staat niet ter discussie. Maar we moeten niet vergeten dat reizen ook veel goeds brengt. Zo is in veel landen toerisme een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Blijven we massaal thuis, dan kost dat ontzettend veel banen van mensen die het vaak het hardst nodig hebben. Grote natuurgebieden en cultureel erfgoed kunnen alleen bestaan, doordat er geld wordt verdiend aan de bezoekers. In plaats van focussen op minder reizen, kijken wij kritisch naar wat er ánders kan. Dat noemen we reizen met een positieve impact.

Hoe kies jij je bestemming?

De afgelopen decennia is het maken van verre reizen zo vanzelfsprekend geworden dat we vaak niet eens meer stilstaan bij de vraag waarom we in het vliegtuig stappen. Terwijl juist die verre reis zo vervuilend is. Stel jezelf daarom de vraag: waar ben ik naar op zoek in mijn vakantie? Wil je vooral zonzekerheid? Wil je actief zijn in de natuur of is het voor jou belangrijk om een andere cultuur te ervaren? Wees kritisch of je de ingrediënten van jouw ideale reis echt alleen aan de andere kant van de wereld kunt vinden, of misschien ook dichter bij huis. Dat is de makkelijkste manier om je reis duurzamer te maken. Wist je dat bij een verre vakantie de vlucht verantwoordelijk is voor tot wel 95% van de totale CO2e-uitstoot van de reis?

CO2e-uitstoot Cuba (18 dagen)

Om te weten wat de positieve en negatieve effecten van toerisme zijn, onderzoeken we de impact van onze reizen op bestemming. Zo zien we precies wat er goed gaat en waar ruimte is voor verbetering.

'Hoe verder, hoe beter' is niet meer van deze tijd

Als je eenmaal openstaat voor het idee om dichter bij huis te blijven, zal je verrast worden hoeveel moois er te beleven is. Inmiddels kiest 25% van onze reizigers al voor een bestemming binnen Europa. Ze gaan roadtrippen op paradijselijk Sardinië. Wilde beren spotten in Slovenië. Het noorderlicht bewonderen in Finland of wandelen over bergtoppen in Spanje. Kortom; Europa barst van de plekken waar je je ogen uitkijkt en onvergetelijke herinneringen maakt. Verder is niet beter, als je eenmaal ontdekt wat voor moois Europa te bieden heeft. Waanzinnige natuur, indrukwekkend erfgoed, fantastische keukens en de mooiste stranden. En dat allemaal binnen handbereik.

Vergelijking klimaatimpact retourvlucht Argentinië vs. Schotland

Retourvlucht vanuit Amsterdam - Bron: Atmosfair

Met de trein begint het avontuur zodra je instapt

Het grote voordeel aan een reis binnen Europa is dat je niet hoeft te vliegen. Daarmee is je reis gelijk een stuk minder vervuilend. Zeker als je kiest voor de trein. De trein is niet alleen een geweldig alternatief voor het vervuilende vliegtuig; het is ook een stuk comfortabeler en vormt al een bijzonder avontuur op zich. Terwijl andere vakantiegangers uren in de rij staan op Schiphol, geniet jij van het prachtige uitzicht en lekker veel beenruimte. Bovendien kun je onderweg leuke tussenstops maken.

Retour Amsterdam-Ljubljana uitstoot per persoon

Auto o.b.v. 2 personen - Bronnen: Atmosfair en Greentripper

Toch een verre reis maken?

Natuurlijk is die rondreis door Colombia of Indonesië en een safari in Tanzania of Zuid-Afrika nog steeds een geweldige belevenis. Af en toe een verre reis kan wat ons betreft nog steeds. Maar we stimuleren onze reizigers om dat niet meer elk jaar te doen. Ga in plaats daarvan eens in de drie of vier jaar ver weg op vakantie en zoek voor de andere jaren het avontuur dichterbij. Daarmee wordt de verre reis weer precies wat die zou moeten zijn: een luxe in plaats van een gewoonte. Sparen, plannen, lezen. Alleen al de voorpret voor jouw aanstaande droomreis is het wachten waard.

Reizen met positieve impact

Bij Better Places richten we ons niet alleen op het beperken van negatieve impact, maar ook op het vergroten van de positieve impact van onze reizen. Better Places is een sociale onderneming en dat betekent dat bij ons de maatschappelijke missie voorop staat. Wij zorgen ervoor dat jouw reisbudget zoveel mogelijk terechtkomt bij de mensen die dat het hardst nodig hebben. De lokale bevolking wordt echt betrokken bij je reis. Dit zorgt ervoor dat jij op de mooiste plekken komt en onvergetelijke herinneringen maakt. Tegelijkertijd profiteren de bewoners zoveel mogelijk van jouw komst.

Better Places heeft in 2021 samen met vele internationale toeristische bedrijven, de Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism ondertekend. Dat betekent dat we beloven onze totale CO2-uitstoot voor 2030 te halveren. In ons actieplan voor een leefbare planeet lees je hoe we dat doen.