Reisorganisatie en social enterprise Better Places wil reizen zo duurzaam mogelijk maken. Sinds begin 2017 is Better Places daarom Travelife-gecertificeerd. Travelife is een internationaal certificeringsprogramma voor reisorganisaties die duurzaam willen ondernemen. Alle lokale reisexperts van Better Places werken volgens de criteria van Travelife. Ze volgden allemaal de Travelife-training, met als doel om binnen twee jaar het Travelife Partner-certificaat te behalen.

Travelife certificering voor duurzaam ondernemen

Better Places brengt reizigers rechtstreeks in contact met reisexperts over de hele wereld. Deze lokale partners worden geselecteerd op duurzaamheid, kwaliteit en respect voor de natuur en de bevolking. Better Places maakt afspraken met de reisexperts over de manier waarop ze ondernemen en stimuleert hen om ook hun lokale partners, zoals hotels en gidsen, duurzamer te laten werken. Management- en certificeringsprogramma Travelife is daar onderdeel van. De Global Sustainable Tourism Council (GSTC) heeft de Travelife-standaard erkend als eerste touroperatorstandaard ter wereld.

Gezamenlijke Travelife webinars

Jaarlijks nodigen wij onze reisexperts uit om mee te doen met onze Travelife webinars. Dit zijn webinars opgedeeld in 5 delen waarin we samen met de reisexperts de onderdelen van de Travelife certificering doorlopen. Door de webinars praktisch in te richten en best practices met elkaar te delen helpen deze sessies onze reisexperts om Travelife gecertificeerd te worden. De groepen bestaan vaak uit maximaal 5 reisexperts om iedereen de kans te geven hun ideeën uit te wisselen en veel van elkaar te leren. 

Criteria Travelife

Om het Travelife-certificaat te behalen, moet een reisorganisatie voldoen aan criteria rond intern beleid, management, productassortiment, handelspartners en consumentenvoorlichting. De certificering draait om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Zo beschikken de gecertificeerde reisexperts over een duurzaamheidsbeleid, kopen ze duurzaam in en promoten ze milieuvriendelijk woon-werkverkeer voor medewerkers. Daarnaast stimuleren ze lokale partners op de bestemming om bijvoorbeeld zich verre te houden van kinderarbeid en duurzamer te ondernemen als het gaat om accommodaties en excursies. Reizigers worden gestimuleerd gebruik te maken van duurzame voorzieningen. Zo kunnen vakantiebestemmingen zich duurzaam ontwikkelen met aandacht voor mens, dier en natuur. Voor reizigers is het Travelife-keurmerk een bewijs dat ze reizen met een organisatie die duurzaam toerisme hoog in het vaandel heeft staan.

Van Travelife Engaged naar Travelife Certified

Het Travelife certificeringsprogramma heeft drie fasen. In de eerste fase, Travelife Engaged, laat je als bedrijf zien dat je je inzet voor duurzaamheid en behaal je het duurzaamheidscertificaat. Dit is de opstartfase. In de tweede fase, Travelife Partner, behaalt een bedrijf de Partnerstatus door te voldoen aan basisvereisten en een duurzaamheidsrapport. Dit stelt het bedrijf in staat om zijn inspanningen te communiceren met het Travelife Partner-logo. Het rapport wordt nagekeken door middel van een desk audit. In de derde fase, Travelife Certified, ondergaat het bedrijf een strengere beoordeling door een onafhankelijke auditor (on site). Deze fase vereist een hogere naleving van duurzaamheidseisen, wat leidt tot de Travelife Certified-status.

Persoonlijke coaching

Een coach van Better Places helpt de reisexperts om aan alle gestelde eisen te voldoen. We hebben hiervoor gekozen, omdat het voor veel reisexperts lastig bleek te zijn om tijd vrij te maken voor de certificering. Door de persoonlijke coaching was er een stok achter de deur. Saskia Griep, directeur Better Places: “Voor ons is het belangrijk dat juist onze lokale partners voldoen aan de eisen van Travelife, zij organiseren immers de reizen en wij vinden het belangrijk dat onze reizen zo duurzaam mogelijk uitgevoerd worden.”

Steeds duurzamer ondernemen in Tanzania

De lokale reisexpert in Tanzania, Karin, behaalde begin 2023 het Travelife certified niveau. “Duurzaam ondernemen is heel belangrijk voor ons”, zegt ze. "Travelife heeft ons geholpen nog beter na te denken over hoe we dingen hier organiseren met respect voor mens, dier en natuur. En - heel belangrijk - hoe we dat communiceren met onze leveranciers, collega’s en gasten. We kunnen natuurlijk wel zéggen dat we groen werken, maar je moet het ook kunnen bewijzen. Het Travelife-keurmerk is daar een mooie methode voor. In onze safariwagens hangen herbruikbare containers met 20 liter drinkwater. Met het kraantje kunnen gasten zelf hun flesje vullen. We vragen de lodges om geen kartonnen lunchboxes te gebruiken, maar het eten in onze eigen picknickboxen te stoppen. Zo voorkomen we onnodig afval. Onze gasten lunchen met een tafelkleed, eten van echte borden en normaal bestek. Beter voor het milieu en gezelliger bovendien."

Veel reisexperts ontvangen Travelife certificering in 2023 via het SUSTOUR project

In 2023 hebben veel reisexperts het Travelife Partner of Travelife Certified certificaat behaald via het SUSTOUR project. Het project wordt gefinancierd door het Europese COSME programma en heeft als doel om touroperators te stimuleren op een duurzamere manier te opereren. Veel van onze Europese reisexperts hebben zich voor het project aangemeld en via training- en coachingsessies het certificaat behaald. In het overzicht hieronder zie je terug welke reisexperts hierdoor hun certificaat hebben behaald. De volgende reisexperts zijn al bezig om hun certificering te behalen: Sardinië, Sri Lanka, Guatemala, Bhutan en Baltische Staten.

Reisexperts met een duurzaamheidscertificering

Travelife Partner Travelife Certified Andere certificering
Zuid-Afrika & Namibië Bulgarije* Colombia (Tourcert)
Tsjechië* Midden-Zweden* Portugal (Biosphere)
Indonesië Oost-Zweden* Finland Merengebied (Sustainable travel Finland)
Montenegro* Tanzania  
Albanië Actief* Noord-Macedonië*  
Ecuador Madagaskar  
Roemenië* Nepal  
Chili Suriname  
Noordwest-Spanje* Noordoost-Spanje*  
Schotland* Midden-Spanje/Marokko*  
Cambodja*    
Peru*    
Jamaica*    
Slovenië/Kroatië*    
Cuba    
Griekenland*    
Mexico    

*Behaald via het Europese SUSTOUR project.

Een aantal reisexperts zijn momenteel bezig met hun hercertificering. Het gaat om de reisexperts van Vietnam, Panama en Oeganda.