Reisorganisatie en social enterprise Better Places wil reizen zo duurzaam mogelijk maken. Sinds begin 2017 is Better Places daarom Travelife-gecertificeerd. Travelife is een internationaal certificeringsprogramma voor reisorganisaties die duurzaam willen ondernemen. Alle lokale reisexperts van Better Places werken volgens de criteria van Travelife. Ze volgden allemaal de Travelife-training, met als doel om binnen twee jaar het Travelife Partner-certificaat te behalen.

Travelife certificering voor duurzaam ondernemen

Better Places brengt reizigers rechtstreeks in contact met reisexperts over de hele wereld. Deze lokale partners worden geselecteerd op duurzaamheid, kwaliteit en respect voor de natuur en de bevolking. Better Places maakt afspraken met de reisexperts over de manier waarop ze ondernemen en stimuleert hen om ook hun lokale partners, zoals hotels en gidsen, duurzamer te laten werken. Management- en certificeringsprogramma Travelife is daar onderdeel van. De Global Sustainable Tourism Council (GSTC) heeft de Travelife-standaard erkend als eerste touroperatorstandaard ter wereld.

Travelife certificering

In december 2018 behaalden twaalf lokale reisexperts van Better Places het Travelife Partner-certificaat: Peru, Cambodja, Jamaica, Kirgizië, Madagaskar, Marokko, Oeganda, Cuba, Bhutan, Mexico, Chili en Jordanië.  In totaal zijn nu achttien Better Places-reisexperts Travelife Partner. Het partnerschap is de eerste stap op weg naar de Travelife Certified-certificering, het hoogst haalbare Travelife-certificaat. Vijf van onze reisexperts bereikten dat niveau al (Namibië, Zuid-Afrika, Nepal, Suriname en Vietnam).

Criteria Travelife

Om het Travelife Partner-certificaat te behalen, moet een reisorganisatie voldoen aan criteria rond intern beleid, management, productassortiment, handelspartners en consumentenvoorlichting. De certificering draait om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Zo beschikken de gecertificeerde reisexperts over een duurzaamheidsbeleid, kopen ze duurzaam in en promoten ze milieuvriendelijk woon-werkverkeer voor medewerkers. Daarnaast stimuleren ze lokale partners op de bestemming om bijvoorbeeld zich verre te houden van kinderarbeid en duurzamer te ondernemen als het gaat om accommodaties en excursies. Reizigers worden gestimuleerd gebruik te maken van duurzame voorzieningen. Zo kunnen vakantiebestemmingen zich duurzaam ontwikkelen met aandacht voor mens, dier en natuur. Voor reizigers is het Travelife-keurmerk een bewijs dat ze reizen met een organisatie die duurzaam toerisme hoog in het vaandel heeft staan. 

Persoonlijke coaching

Een coach van Better Places helpt de reisexperts om aan alle gestelde eisen te voldoen. We hebben hiervoor gekozen, omdat het voor veel reisexperts lastig bleek te zijn om tijd vrij te maken voor de certificering. Door de persoonlijke coaching was er een stok achter de deur. Saskia Griep, directeur Better Places: “Voor ons is het belangrijk dat juist onze lokale partners voldoen aan de eisen van Travelife, zij organiseren immers de reizen en wij vinden het belangrijk dat onze reizen zo duurzaam mogelijk uitgevoerd worden.”

Duurzame keuzes maken in Kirgizië

Anne is de lokale reisexpert voor Better Places in Kirgizië en haar team behaalde in december de Travelife Partner-certificering. “We zijn een kleine organisatie in Kirgizië en we zijn pas kortgeleden begonnen”, vertelt ze. “Ik wilde graag met Travelife aan de slag, omdat het ons helpt om professioneler te werken én om onze ideeën over duurzaam reizen beter vorm te geven. Travelife zorgt ervoor dat we samen met onze lokale partners, zoals homestays, keuzes kunnen maken die beter zijn voor mens en milieu. Het brengt discussies op gang. In Kirgizië zijn ze bijvoorbeeld niet gewend dat gidsen en chauffeurs contracten krijgen. Wij hebben nu gezorgd voor uitzendcontracten met rechten en plichten, die onze partners meer zekerheid bieden. Het was veel werk om de certificering te behalen, maar ons team in Kirgizië is heel trots dat het gelukt is.”

Steeds duurzamer ondernemen in Tanzania

De lokale reisexpert in Tanzania, Karin, is ook Travelife Partner. “Duurzaam ondernemen is heel belangrijk voor ons”, zegt ze. "Travelife heeft ons geholpen nog beter na te denken over hoe we dingen hier organiseren met respect voor mens, dier en natuur. En - heel belangrijk - hoe we dat communiceren met onze leveranciers, collega’s en gasten. We kunnen natuurlijk wel zéggen dat we groen werken, maar je moet het ook kunnen bewijzen. Het Travelife-keurmerk is daar een mooie methode voor. In onze safariwagens hangen herbruikbare containers met 20 liter drinkwater. Met het kraantje kunnen gasten zelf hun flesje vullen. We vragen de lodges om geen kartonnen lunchboxes te gebruiken, maar het eten in onze eigen picknickboxen te stoppen. Zo voorkomen we onnodig afval. Onze gasten lunchen met een tafelkleed, eten van echte borden en normaal bestek. Beter voor het milieu en gezelliger bovendien. De Travelife certificering stimuleert ons om vooral door te gaan en te werken aan een beter milieu en een beter leven voor de bevolking in Tanzania."