Heb je net een rondreis geboekt of ben je inspiratie aan het opdoen voor je volgende reis? Wordt het een wandelvakantie door de adembenemende bergen van Nepal? Ontdek je dit jaar het kleurrijke en swingende leven op Cuba? Of ga je op zoek naar wilde dieren in het waanzinnige Tanzania? Waar je ook naartoe gaat, één ding is zeker: je gaat op reis om te genieten van al het moois dat de bestemming van jouw keuze te bieden heeft. Dan vind je het vast net zo belangrijk als wij dat de natuur op die prachtige plekken beschermd wordt tegen plastic afval? Ontdek hoe je met een paar simpele tips minder wegwerpplastic kan gebruiken.
Plasticvrij op reis gaan is belangrijk
In vrijwel alle landen buiten Europa loop je als reiziger tegen hetzelfde probleem aan: het water uit de kraan is niet drinkbaar. De zon schijnt en je bent veel in beweging. Voldoende drinken is belangrijk. Je koopt al snel 2 plastic flessen mineraalwater per dag. Na een rondreis van 3 weken heb je meer dan 40 plastic flessen gebruikt. Dat is een groot probleem in landen waar de verwerking van plastic niet goed geregeld is. Dat geldt voor veel Afrikaanse en Aziatische bestemmingen. Soms wordt het plastic gerecycled, maar meestal eindigt het in de natuur, de oceaan of wordt het verbrand. Daarom is het juist in die landen belangrijk om plastic afval te voorkomen. Want zelfs als je het netjes in de prullenbak gooit, komt het waarschijnlijk op de verkeerde plek terecht.
Ik ga plasticvrij op reis
Goed bezig! Natuurlijk helpen we je graag op weg. Daarom delen we onze beste tips zodat je ook op reis kunt helpen het probleem van plastic afval tegen te gaan, zonder dat het je vakantieplezier bederft.
Tip 1: Neem een waterfles mee op reis
Neem een herbruikbare waterfles mee op reis. In landen waar je geen water uit de kraan kunt drinken, stimuleren wij hoteleigenaren om hervulbare watercontainers te plaatsen, zodat jij veilig je herbruikbare waterfles kunt vullen.
Tip 2: Kook het water
Natuurlijk kom je wel eens op plekken waar geen tappunten zijn. De meest betrouwbare methode om water te zuiveren is door het te koken. Een minuut koken volstaat om alle ziektemakers uit te schakelen. Dat kan gewoon in de waterkoker op je hotelkamer. Heb je die niet? Vraag bij de receptie of ze wat water voor je kunnen koken.
Tip 3: Neem een waterfilter of Steripen mee op reis
Een veilige manier om water te zuiveren is de Steripen. Het kleine apparaatje doodt bacteriën en virussen met ultraviolet licht. Een andere manier om je water te zuiveren is door gebruik te maken van een filterfles, zoals de Lifestraw, Water-to-Go of Grayl.
Tip 4: Laat de gratis plastic flesjes staan
Sommige hotels zetten bij wijze van service gratis plastic flesjes water op je kamer. Nu jij je eigen drinkwater zuivert heb je die niet meer nodig. Lekker laten staan dus! Dat scheelt al snel twee flesjes per dag dat je op reis bent. Tel maar op!
Plastic - Yvonne
Wil je met een gezin zonder vervuilende plastic flesjes op reis, dan kan ik de Grayl alleen maar aanraden. De fles is robuust en voelt stevig. Het water filteren is super simpel. Lees meer
Zo werkt een filterfles
De drie mogelijke ziekteverwekkers in drinkwater zijn virussen, bacteriën en protozoa. In dit artikel lees je welke maatregelen je kunt nemen om te voorkomen dat je ziek wordt door het drinken van vervuild water. Filterflessen hebben een ingebouwd filter waar het water doorheen stroomt voor je het opdrinkt. Zo maken ze bijna elke bron drinkbaar. Elke filterfles gebruikt een eigen techniek. In dit blog vergelijken we verschillende filterflessen: de Lifestraw Go, Water-to-Go, Grayl Ultralight en de Steripen. Daar lees je wat ze precies filteren, hoeveel ze wegen, wat de capaciteit is en de prijs. Met zo'n fles in je rugzak is plasticvrij reizen een eitje!