Steeds meer reizigers zijn op zoek naar authentieke ontmoetingen met de locals tijdens hun vakantie. Waar kun je die nou beter vinden dan bij de bewoners thuis? Kies er daarom eens voor om in een homestay te slapen! Dat is niet alleen reuze gezellig, je hebt ook nog eens een positieve impact op het leven van de familie. Meer weten? Hieronder lees je 5 redenen om in een homestay te slapen voor een speciale ervaring tijdens je volgende reis.

Onze redenen om in een homestay te slapen

Maak kennis met de bewoners
Krijg een kijkje in het dagelijks leven
Proef de lekkerste gerechten
Ervaar onvergetelijke momenten
Reis met een positieve impact

1. Kennismaken met de lokale bewoners

Het contact met het gastgezin in een homestay is veel persoonlijker, dan bijvoorbeeld met het personeel in een hotel. De familie doet er alles aan om te zorgen dat jij je meteen thuisvoelt. In het begin is het altijd even wennen, maar na een paar uur lijkt het alsof je elkaar al jaren kent. Zelfs als je elkaars taal niet spreekt, kom je een heel eind met handen en voeten. Soms is de klik zo sterk dat reizigers na hun vakantie contact blijven houden met het gastgezin.

2. Kijkje in het dagelijks leven

Een dagje meewerken op het land, spelletjes spelen met de kinderen, samen naar de markt en helpen met koken. In een homestay krijg je de kans om een dagje mee te lopen met het dagelijkse leven van de locals. De ene keer leer je om met je handen te eten, de andere keer help je offers maken voor de familietempel. Slapen in een homestay is de beste manier om tradities en gebruiken van dichtbij te ervaren en te leren over het leven in het land dat je bezoekt. Wie weet laat je voortaan thuis het bestek ook wat vaker liggen.

3. De lekkerste gerechten

Niets is lekkerder dan een zelfgemaakte maaltijd die met heel veel liefde bereid is. Precies dat krijg je elke avond voorgeschoteld in een homestay. Best logisch, als je erover nadenkt. Wanneer jij bijzondere gasten krijgt doe je ook extra je best om iets lekkers op tafel te zetten. Vegetariër? Geen enkel probleem. Juist in een homestay heeft de gastvrouw de mogelijkheid om creatief te zijn en iets anders te koken dan het menu voorschrijft.

Ben je jij ook een echte dierenvriend? Dan ga je natuurlijk het liefst diervriendelijk op reis. Wij geven tips!

4. Onvergetelijke momenten

De gastheer tovert een gitaar tevoorschijn en blijkt een geweldige muzikant te zijn. ’s Avonds proost je met zelf gebrouwen rijstwijn op nieuwe vriendschappen. Het kan zomaar gebeuren dat je wordt uitgenodigd voor een bruiloft of een traditioneel dorpsfeest. In een homestay maak je onvergetelijke momenten mee die geen enkel hotel je kan bieden.

5. Reizen met een positieve impact

Door in een homestay te slapen doe je meteen iets terug voor de lokale bewoners. Jouw euro’s gaan tenslotte rechtstreeks naar het gastgezin. Voor veel families biedt het runnen van een homestay een extra inkomen, zodat ze bijvoorbeeld kunnen sparen voor de studie van hun kinderen. Jij een mooie ervaring, zij een kans op een betere toekomst. Dát is reizen met een positieve impact.

In deze video zie je wat je nog meer kunt doen op te reizen met een positieve impact.

In een homestay slapen past goed bij het principe van langzaam en bewust reizen. Hier lees je meer over de voordelen van slow travel.

Verschil tussen een homestay en een familiehotel

De homestay’s schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar niet elke accommodatie met het woord ‘homestay’ in de naam biedt de mogelijkheid om op te trekken met de bewoners. Er is dan eerder sprake van een kleinschalig familiehotel.

Het belangrijkste aspect van een homestay is het directe contact met het gastgezin en de mogelijkheid om bijvoorbeeld samen te eten of activiteiten te ondernemen. In een kleinschalig familiehotel heb je minder contact met de familie en is samen eten niet zo gebruikelijk. In beide gevallen draag je met jouw verblijf bij aan het inkomen van de locals.

Is slapen in een homestay afzien?

Slapen op een matje, koud douchen en een gebrek aan privacy. Wie denkt dat slapen in een homestay alleen maar afzien is heeft het mis. Natuurlijk zijn er plekken waar je echt back to basic gaat. Maar het is een groot misverstand dat homestay’s enkel gerund worden door arme gezinnen. Er is veel variatie in de homestay’s waar Better Places mee samenwerkt. Van een familieboerderij in de bergen van Peru tot een traditionele compound in de rijstvelden van Indonesië. Één ding is zeker: Je krijgt de meest speciale ervaring en vindt vast meer dan 5 redenen om in een homestay te verblijven.

Meer inspiratie?

Ben je benieuwd naar andere tips om tijdens je reis een speciale verblijven op te zoeken? Reisjournalist Daisy reist de hele wereld over en geeft je de mooiste tips voor speciale overnachtingen. Lees meer van haar blogs over de mooiste accommodaties.