De beste reistijd voor Noorwegen wordt uiteraard met name bepaald door het klimaat van Noorwegen. Maar misschien speelt voor jou ook de vraag hoe druk het is in de verschillende maanden een rol. Voor de bestemming zelf is het ook beter als het toerisme wat meer over het jaar verspreid is. Daarom kijken wij niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Als je niet afhankelijk bent van de schoolvakanties is het een aanrader om buiten het hoogseizoen op vakantie naar Noorwegen te gaan. Het voordeel van reizen buiten de schoolvakanties is bovendien dat de prijzen vaak een stuk lager liggen. Onze Noorwegen specialist Merée geeft je graag advies.

De beste reistijd voor Noorwegen is afhankelijk van je interesses. Ga je voor een rondreis in de zomer, dan kun je het beste gaan in de maanden juni t/m augustus. Ben je juist op zoek naar een actieve vakantie in de sneeuw? Kies dan voor de maanden januari t/m maart. Het is dan het meest sneeuwzeker en je hebt in die maanden ook nog eens de grootste kans om het noorderlicht te spotten. 

Noorwegen Klimaat

 

Als je kijkt naar de positie op de wereldkaart heeft Noorwegen een mild klimaat. Het relatief warme zeewater van de Atlantische Golfstroom helpt hier een handje aan mee. De kustgebieden in het zuidwesten en zuiden van Noorwegen kennen een gematigd zeeklimaat met milde winters, milde zomers en het hele jaar door neerslag. Het binnenland in het zuiden en zuidwesten hebben een gematigd landklimaat. Het weer is hier wat grilliger en de winters zijn koeler. 
Meer naar het noorden vind je in het grootste deel van het binnenland een koel landklimaat dat over gaat in een toendraklimaat. Op sommige hoger gelegen plaatsen in centraal Noorwegen vind je een hooggebergteklimaat. 

Kies je voor een rondreis door Noorwegen in de zomer, waarbij je de natuur en cultuur van Noorwegen gaat ontdekken, dan is de beste reistijd de periode juni tot en met augustus. Dit zijn de warmste - en vaak ook de droogste - maanden. De temperatuur ligt dan, afhankelijk van waar in Noorwegen je je bevindt, maximaal op zo’n 25 – 28 graden. Het zuiden is het warmst en het gebied boven de poolcirkel is het koelste. Ga je echt voor een actieve outdoor vakantie, dan kun je het beste kiezen voor de maand juni. In juli en augustus is het vaak iets natter.  

Ga je voor een bijzondere wintervakantie, dan is de beste reistijd natuurlijk heel anders! In de winter is het hele land behoorlijk sneeuwzeker. Voor een wintervakantie in Noorwegen is de periode van januari t/m maart de beste reistijd. De dagen worden alweer langer, er ligt dan veel sneeuw en de kou begint al wat af te nemen. Deze periode biedt goede sneeuwcondities en een scala aan wintersportactiviteiten.

De beste reistijd voor het zien van het noorderlicht, de aurora borealis, is de periode van september t/m maart. In de noordelijke regio's zoals Tromsø heb je de grootste kans om dit bijzondere natuur verschijnsel met eigen ogen te zien. 

Beste reistijd Noorwegen: drukte

Ook qua drukte is de beste reistijd afhankelijk van je reisdoel en interesses. 

Ga je in de zomer naar Noorwegen dan zijn vooral de maanden juli en augustus erg druk. De meeste mensen hebben dan vakantie en je hebt de meeste kans op goed weer. 
Als je de drukte wilt vermijden, kun je overwegen om buiten het hoogseizoen te reizen. De maanden mei, juni en september zijn vaak rustiger en het weer kan nog steeds aangenaam zijn, hoewel het iets koeler kan zijn dan in de zomermaanden.
Bovendien kan het vermijden van de populairste toeristische bestemmingen helpen om drukte te vermijden. Noorwegen heeft veel prachtige en minder bekende plekken die zeker een bezoek waard zijn. 

 Heb je al eens gehoord van de Ruska? Dat is de periode waarin de beginnende herfst Lapland in overweldigende kleuren hult. De Ruska duurt ongeveer van eind augustus tot begin november. De herfst heeft zijn intrede gedaan, maar de temperaturen zijn nog aangenaam. Een geweldige tijd om het noorden van Scandinavië te ontdekken!

Reis je naar Noorwegen voor een wintervakantie dan zijn er een paar factoren waarmee je rekening kunt houden als je de drukte wilt vermijden. 

Vermijd de schoolvakanties. Met name rond kerstmis, nieuwjaar en de voorjaarsvakantie in februari kan het drukker zijn. Ga je buiten de vakantieperiodes om dan zijn de maanden de maanden januari en maart aan te raden. Deze maanden vallen vaak buiten de drukste periodes en bieden nog steeds goede kansen om het noorderlicht te zien en te genieten van winterse activiteiten.
Vooral in de populaire wintersportgebieden is het vaak erg druk. Het kan dan ook zeker zinvol zijn om minder bekende bestemmingen te kiezen. In plaats van te focussen op de bekende skigebieden zoals Hemsedal, Trysil of Geilo, kun je overwegen om te kiezen voor minder bekende plaatsen. Noorwegen heeft talloze andere skigebieden en winterbestemmingen die minder druk kunnen zijn, maar nog steeds fantastische sneeuw- en winteractiviteiten bieden.

Als laatste is het slim om zoveel mogelijk doordeweeks te reizen. Veel Noren maken weekendtrips naar de skigebieden. Het is in de weekenden dus vaak een stuk drukker! Goed om te weten: met de Pasen gaan bijna alle Noren er op uit om het winterseizoen af te sluiten met een laatste lang weekend wintersporten. 

Plan jouw reis naar Noorwegen

Ben je op zoek naar een bijzondere Noorwegen rondreis? Bij Better Places boek je een gehele rondreis bij je reisexpert in Noorwegen. Merée legt je reis helemaal vast, en heeft de reizen zorgvuldig samengesteld. Bekijk onze rondreizen en vul een optieformulier in, deze gaat rechtstreeks naar onze Noorwegen specialist.

Credits voor de foto's op deze pagina: Fredrik Ahlsen, Visit Norway