Thailand sluit het overbevolkte strand van Maya Bay; voor Machu Picchu wordt nog een beperkt aantal kaartjes per dag verkocht en de Indiase overheid verhoogt de toegangsprijs voor een bezoek aan de Taj Mahal. Wat deze 3 plekken gemeen hebben? Het zijn alledrie toeristische trekpleisters die ten onder dreigen te gaan aan teveel bezoekers. Gelukkig zijn er genoeg manieren om overtoerisme te voorkomen, zonder dat je daarvoor thuis hoeft te blijven. In dit blog delen wij onze beste tips.
Zo voorkom je overtoerisme
Ga op reis voor de ervaring | |
Zoek de alternatieven | |
Vermijd de tourist traps | |
Reis in het tussen- of laagseizoen | |
Kies voor kleinschalig en lokaal |
Overtoerisme voorkomen: Reis voor de ervaring
Overtoerisme tegengaan begint met het veranderen van je instelling. Reis voor de ervaring, niet voor de selfie. Als je niet langer de behoefte voelt om de bekende highlights af te vinken, is het makkelijker om de populaire en daardoor drukbezochte plekken over te slaan en te kiezen voor de alternatieven.
Ga op zoek naar de alternatieven
Machu Picchu is onwaarschijnlijk mooi. Maar wist je dat er nog veel meer vergelijkbare Inca-ruïnes in Peru te vinden zijn? En wat dacht je van het Balinese Ubud? Sidemen is minstens zo mooi, maar een stuk rustiger. Is het bezoek aan de megadrukke Taj Mahal echt het hoogtepunt van je rondreis? Of blijft die avond dat je bij een lokale familie ging eten je voor altijd bij?
Overtoerisme : Vermijd de ‘tourist traps’
Een ‘tourist trap’ is een toeristisch trekpleister die gepromoot wordt als ‘wereldberoemd’ en de ‘grootste’, ‘mooiste’ of ‘beste’ ter wereld, met als doel zoveel mogelijk bezoekers te trekken. Trap er niet in. Ze zijn jouw tijd en geld niet waard. Een bezoek aan de zonsopkomst over de Bromovulkaan is typisch zo’n tourist trap. Het zou de mooiste zonsopkomst ter wereld moeten zijn. Maar daarvoor moet je wel in een kilometers lange colonne van vervuilende jeeps de berg op om vervolgens met honderden andere toeristen te dringen voor het beste uitzicht. Als je geluk hebt vliegen er die ochtend niet meer dan 3 drones boven je hoofd. Er zijn wel leukere dingen te doen in Indonesië.
hoe je de drukte vermijdt en wat de alternatieve zijn voor te drukke plekken.
Sommige highlights in Indonesië hebben te maken met overtoerisme, terwijl andere plekken juist overgeslagen worden. Wij vertellenReis in het laag- of tussenseizoen
Probeer zoveel mogelijk buiten het hoogseizoen om te reizen. Natuurlijk is dat lastig wanneer je kinderen hebt die gebonden zijn aan schoolvakanties. Maar als het kan, reis dan zoveel mogelijk in het laag- of tussenseizoen. Het is dan niet alleen rustiger op de plekken die je bezoekt; de hotels en activiteiten zijn vaak ook nog eens een stuk goedkoper.
Overtoerisme voorkomen: Van de gebaande paden af
De makkelijkste manier om overtoerisme te vermijden is door van de gebaande paden af te reizen. Dat is beter voor de bewoners en leuker voor jou. Dat een dorp of natuurgebied niet massaal bezocht wordt, zegt niets over de kwaliteit van de plek. Op de onbekende plekken word je met open armen ontvangen, zijn de ontmoetingen met de bewoners authentiek en oprecht en is de natuur het minst aangetast door de hordes toeristen.
duurzaam te reizen. Hier vind je nog meer tips om te reizen met een positieve impact.
Overtoerisme voorkomen is één van de dingen die je kunt doen omVermijd multinationals en ketens
Probeer hotel- en restaurantketens zoveel mogelijk te vermijden. Door de komst van grote, westerse multinationals gaan kleine ondernemers ten onder. Zo verliest een stad of land haar authenticiteit en cultuur. Door in kleinschalige hotels te slapen en te kiezen voor restaurants en winkels die door locals worden gerund, steun je de kleine ondernemers en zorg je dat zij kunnen concurreren met de grote jongens.
Verdiep je in de lokale cultuur
Dat de lokale cultuur beïnvloed wordt door de komst van toeristen is onvermijdelijk. Maar je kan er als reiziger wel voor zorgen dat jouw impact minimaal is. Verdiep je van te voren in de lokale cultuur en gebruiken. Leer hoe je de bewoners begroet, welke kleding wenselijk is en ga respectvol om met gebruiken en rituelen die voor ons vreemd of zelf onbegrijpelijk lijken. Hoe goed je het ook bedoelt, deel nooit snoepjes, geld, pennen of andere cadeautjes uit aan kinderen.
Meer inspiratie?
Inspiratie opdoen voor je volgende reis, maar op een duurzame manier? Reisblogger Daisy reist de hele wereld rond met een missie: reizigers inspireren hun vakantie zo duurzaam mogelijk in te richten. Lees haar blog voor meer tips en reisverhalen.