De leukste excursies in Kaapverdië

  • Proef traditionele gerechten op de boerderij
  • Wandel naar een vulkanische krater
  • Struin door het koloniale Mindelo
  • Maak een drie-daagse hike door bergdorpjes
  • Ga off road met je eigen jeep

Ontdek het echte Afrika op het eiland Santiago

In het eerste deel van deze afwisselende dag maak je kennis met het historische deel van de hoofdstad Praia. Maak een begeleide wandeling over het plateau om een plein in koloniale stijl te bezoeken. En neem een kijkje bij de drukte van de kleurrijke groente- en fruitmarkt. Bezoek daarna de Afrikaanse markt genaamd Sucupira. Hier kun je bijna alles kopen: kippen, huishoudelijke artikelen of de nieuwste muziekhits.

's Middags gaan we naar ‘Cidade Velha’ (de oude stad, de eerste nederzetting van het archipel) nu een UNESCO-werelderfgoed. Vanaf het Fort kun je tijdens een korte wandeltocht genieten van het uitzicht op de zee en de stad. De slavenschandpaal en de eerste kerk in West-Afrika zijn getuigen van het tijdperk van zeilers en piraten. Een aansluitende gemakkelijke wandeling in de aangrenzende groene vallei Ribeira Grande maakt de excursie compleet.

Proef traditionele gerechten op de boerderij

Breng een bezoekje aan Tarrafal, dit is een landelijke zone achter de vulkaan 'Monte Graciosa'. In deze regio heeft aardewerk een oude traditie. Je bezoekt het pottenbakkerscentrum en bekijkt de prachtige oude mechanische kunst. Probeer het zelf! Na een kleine wandeling naar een nabijgelegen boerenfamilie wordt het traditionele gerecht van Cabo Verde geserveerd, genaamd Cachupa. Om terug te gaan naar Tarrafal zul je een wandeling maken door de vallei van Tarrafal en eindigen bij het prachtige witte zandstrand met palmbomen. De wandeling is gemakkelijk en duurt ongeveer 1,5 uur.

Kaapverdië ontdekken met kinderen? Lees de ervaringen van Yvonne van de Laan die er met haar gezin een rondreis heeft gemaakt.

Wandel naar een vulkanische krater

Je maakt een wandeling naar de beroemde vulkanische krater. Onderweg passeer je kleine dorpjes, heuvels en geïsoleerde kuddes. Bewonder ook de lava formaties die zijn gevormd tijdens de recente uitbarstingen in 1951, 1995 en 2014. Je komt ook langs de zwarte rotsen waar je enkele wijnstokken verspreid in vulkanische grond zult zien staan. Dit is de basis voor de rijke Fogo wijn. Lunchen doe je bij een gastvrije familie. Geniet van de energie die van deze 2800 meter hoge berg straalt. 

Slapen bij de Fogo vulkaan - Excursies Kaapverdië

En er is nog meer ... als je wilt kun je in deze spectaculaire omgeving slapen en de volgende dag de vulkaan beklimmen. Na het ontbijt bij kaarslicht vertrek je vroeg om de Pico de Fogo te beklimmen, het hoogste punt van Kaapverdië. De lava knarst bij elke stap onder je zolen. Je klimt de berg op voor de zon en kan je opkomst vanuit de hoogte observeren. Eenmaal boven zie je bij mooi weer enkele van de Kaapverdische eilanden.

Struin door het koloniale stadje Mindelo

Je gaat het koloniale havenstadje Mindelo verkennen. Je ontdekt levendige markten en historische plaatsen. Je leert Mindelo kennen van de culturele kant: je bezoekt een museum, hoort verhalen uit het leven van Cesaria Evora en kijkt naar een gitaarworkshop.

Kaapverdië heeft erg veel mooie kleinschalige accommodaties en de lokale reisspecialist Janine kent ze allemaal. Vraag haar om informatie.

Ga off road met je eigen jeep

In de ochtend haalt de gids je op bij het hotel. Neem plaats in je jeep, die je ver van de bewoonde wereld brengt door de ongerepte natuur en langs lange stranden. Je rijdt door een landbouwgebied en bezoekt de kleine vulkanische krater Topim. Vanuit hier kun je de onbewoonde naburige eilanden Santa Luzia, Raso en Branco zien. Geniet van het turkoois gekleurde water op het witte zandstrand met zwarte lava formaties voordat je naar het vissersdorpje Calhau gaat met zijn kleurrijke vissersboten. Vanaf daar rij je weer terug naar je hotel.

Mountainbike tour door Santo Antao

Santo Antao zal je verbazen met zijn verscheidenheid aan natuur en zijn vriendelijke mensen. De combinatie van de bergen, de zon, de vogels, de kleuren, de stilte en het uitzicht op zee in het natuurpark van Cova maken deze excursie buitengewoon. Kies en combineer je routes. Er is een breed scala aan mogelijkheden, van introductie tot MTB-technieken of tochten op maat van allerlei niveaus.

Drie-daagse hike van bergdorp naar bergdorp

Je wandelt op dag 1 vanaf een hoog plateau naar een pad dat je langs verlaten gebieden met verschillende tinten rood leidt. Dit is nog maar het begin van de reis. Onderweg kun je een stop maken voor een kaasproeverij voordat je naar de homestay gaat voor de nacht, gelegen in een van de vele groene valleien. Na het ontbijt van dag 2 wandel je langs twee prachtige valleien. Als je een paar woordjes Kaapverdiaans Creools leert kun je meer dan alleen een glimlach uitwisselen met de lokale boeren die je overal zult tegenkomen. In Santo Antão is het onmogelijk om langs iemand te lopen zonder te groeten of een paar vriendelijke woorden te wisselen.

Zodra je het dorp hebben bereikt, waar je misschien ouril (oware-game) hebt gespeeld met de lokale bevolking of boodschappen hebt gedaan bij de plaatselijke merceria, ontmoet je de familie voor die avond en geniet je van een typisch Kaapverdiaans avondmaal. Op dag drie begin je vroeg aan één van de meest spectaculaire wandelingen van Kaapverdië: die langs de kust. Je loopt langs verticale kliffen die begrensd worden door de eindeloosheid van de Atlantische Oceaan. Kleine paden die door herders worden gebruikt, leiden je door uitzonderlijke landschappen. Elke bocht onthult nieuwe verrassingen. Deze tour is de mooiste van het eiland.

Excursies Kaapverdië: Hike door de tropische Paul Vallei

De wandeling van voert je door spectaculaire bergen en tropische vegetatie. Door suikerriet- en bananenvelden en langs mango- en papajabomen. Na deze mooie hike kun je genieten van een heerlijke lunch midden in de vallei gemaakt van ingrediënten uit eigen biologische tuin.

Plan jouw reis naar Kaapverdië

Ben je op zoek naar een bijzondere Kaapverdië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Janine, de reisexpert in Kaapverdië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Janine.

Meer inspiratie voor je Kaapverdië rondreis

Wil je meer lezen over Kaapverdië en waarom dit geweldige land een goede keuze is voor een speciale rondreis? Doe hier meer inspiratie op en ontdek nog meer excursies Kaapverdië.

Duurzaam reizen Kaapverdië

De natuur op Kaapverdië is ideaal om wandelend te ontdekken. Een duurzame manier van reizen dus! Je kunt bijvoorbeeld vulkanen beklimmen op Fogo en hiken op het weinig bezochte eiland Sao Nicolao. Ook op Santo Antao kun je je dagen vermaken met de mooiste wandelingen. Op de eilanden vind je volop leuke, kleinschalige accommodaties die worden gerund door locals. Een mooie kans om meteen kennis te maken met de lokale cultuur, de swingende muziek en het lekkere eten. Better Places kent de beste lokale gidsen die je graag begeleiden tijdens de wandelingen. Zo zorg je dat zij geld kunnen verdienen en tegelijk leer je alles over de omgeving.