Wat zijn de eilanden van Kaapverdië?

  • Boavista en Sal: strand, strand, strand
  • Sao Vicente: cultuur en muziek
  • Santo Antao: wandelingen van wereldklasse
  • Santiago: Kaapverdië in het klein
  • Fogo: slapen in een krater
  • Brava, Sao Nicolao en Maio

Boavista en Sal: strand, strand, strand

Zoek je een (winter)strandbestemming dan zijn Sal en Boavista uitstekende keuzes. Saharawinden hebben door de eeuwen heen op deze vlakke eilanden tonnen woestijnzand gedeponeerd die prachtige witte stranden hebben gevormd. Deze eilanden trekken de hardcore strand- en zonliefhebber. Grote full-inclusive hotels domineren het landschap. Op Sal vind je daarnaast ook meer dan voldoende toeristische faciliteiten als winkels en restaurants. Wil je het massa-toerisme liever mijden dan kun je beter kiezen voor een strand op Santiago of Maio.

Sao Vicente: cultuur en muziek

Het kleine eiland Sao Vicente is met zijn droge en zwarte rotsen landschappelijk niet het meest aantrekkelijke eiland. Maar in de culturele hoofdstad Mindelo ervaar je de essentie van Kaapverdië. Het gezellige stadje met zijn kleurrijke koloniale huizen komt ‘s avonds tot leven, als er op veel plekken live-muziek wordt gespeeld. Niet alleen de traditionele muziekvormen als de melancholieke morna en de wat swingender coladeira, maar ook modernere vormen van Kaapverdiaanse muziek kun je er horen, vaak van topmusici. Sao Vicente wordt meestal gecombineerd met Santo Antao, want de veerboot naar laatstgenoemd eiland vertrekt uit de haven van Mindelo.

De vele eilanden van Kaapverdië zijn ontzettend divers en hebben voor elk wat wils. Kijk ook eens naar de verschillende wandelroutes.

Santo Antao: wandelingen van wereldklasse

Santo Antao is de parel in de kroon van Kaapverdië. Een vulkanisch eiland met hoge puntige bergtoppen, doorsneden door diepe, groene valleien. De kust van het eiland bestaat voornamelijk uit steile kliffen, waar de oceaan wild op stukslaat. In deze spectaculaire setting zijn een groot aantal wandelingen van wereldklasse te maken. Ze voeren over hoge toppen, vaak boven de wolken, en door groene valleien, langs bewerkte akkers die als terrassen tegen de steile hellingen zijn geplakt. Een speciaal aanbevolen wandeling loopt langs een kustpad dat in de kliffen is gehakt, boven de beukende golven van de oceaan.

Eilanden Kaapverdië: Santiago

Het hoofdeiland Santiago biedt alles in zakformaat wat de archipel in het groot heeft: een gezellige hoofdstad met een levendig uitgaansleven, een ruig binnenland, waar je goed kunt wandelen en rustige strandjes in het noorden. Daarnaast is dit het meest Afrikaanse eiland van de archipel en dat vind je terug in de muziek en de dans. Voor wie een glimp van de geschiedenis van de slavernij wil opvangen is een bezoek aan Cidade Velha een aanrader. Santiago wordt meestal gecombineerd met een bezoek aan Fogo, aangezien dit eiland alleen met een veerboot of vlucht vanaf Santiago kan worden bereikt.

Kaapverdië heeft, door zijn ligging in het midden van de Atlantische Oceaan een aangenaam en gematigd tropisch klimaat. Het wordt er zelden kouder dan 20 graden en zelden warmer dan 30 graden.

Fogo: Slapen in een krater

De aankomst met het vliegtuig of de boot op Fogo is onvergetelijk. Het eiland reist als een berg van bijna 3000 meter op uit zee. Een beklimming van deze vulkaan is weliswaar niet gemakkelijk, maar een geweldige ervaring. Maar ook als je de vulkaan niet wilt beklimmen is het een aanrader om te overnachten in de enorme krater waar de vulkaan in ligt. Verschillende vulkaanuitbarstingen hebben hier voor een buitenaards landschap van grillig gestolde lavastromen gezorgd, waarin mooie wandelingen te maken zijn. Overnachten kun je in een aantal kleinschalige pensions, gerund door lokale families. Een echte aanrader tussen alle eilanden Kaapverdië.

Brava, Sao Nicolao en Maio

Buiten Sal en Boa Vista kom je in Kaapverdië slechts kleine groepjes individuele reizigers tegen, vaak wandelaars, gelokt door het prachtige landschap en het goede klimaat. Wil je je echter helemaal van het gebaande pad af, dan kun je Brava, Sao Nicolao of Maio bezoeken. Deze eilanden zijn wat lastiger te bezoeken (Brava is alleen met de veerboot vanaf Fogo te bereiken) en bieden een unieke inkijk in het authentieke Kaapverdiaanse leven. Je vindt onaangetaste dorpjes en ruige berglandschappen op Brava en Sao Nicolao en witte, stille stranden op Maio.

Plan jouw reis naar Kaapverdië

Ben je op zoek naar een bijzondere Kaapverdië rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Janine, de reisexpert in Kaapverdië. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtsreeks bij Janine.

Meer informatie over de Kaapverdische eilanden

Lees in de blog van Expeditie Aardbol meer over de verschillende eilanden van Kaapverdië.

Beste reistijd Kaapverdië

De beste reistijd Kaapverdië wordt uiteraard met name bepaald door het weer in Kaapverdië. Daarnaast wil je wellicht graag dat het niet te druk is. Ook voor de bestemming zelf is het beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Lees hier meer over de beste reistijd Kaapverdië.