Regelmatig krijgen wij de vraag wat je mee kunt nemen op reis voor de lieve kinderen die je onderweg ontmoet. Pennen, snoep en cadeautjes. Maar is dat wel zo'n goed idee? Reisjournalist en ervaren reiziger Daisy legt uit waarom je meer kwaad doet dan goed met het uitdelen van pennen en snoep op reis.

Beter geen pennen en snoep uitdelen op reis

  • Lief gebaar met grote risico's
  • Het maakt van kinderen bedelaars
  • Slechte tanden en gezondheid
  • Tips voor wat je wél kunt doen

Een lief gebaar met grote risico’s

Twee schattige kinderen stoten elkaar verheugd aan. Er komen toeristen aan! De jonge en het meisje zijn vast en zeker broer en zus. Ze komen vrolijk zwaaiend op ons afgerend. Hun prachtige, donkerbruine ogen fonkelen in de felle zon. Een meter voor mij remmen ze af. De oudste komt amper tot mijn middel. Het meisje kijkt op en tovert een grote lach tevoorschijn. Het is aanstekelijk. Ik lach terug. Ik kan het niet helpen, maar wat een schatje. Je zou haar toch mee naar huis willen nemen.

Maar dan komt het: “Schoolpen! What is your name? Schoolpen… Schoolpen…” Het jongetje valt zijn grote zus bij: “No schoolpen? Give me money! Chocolate?” Vanuit het niets komen er nog drie kleuters op ons afgerend. Het kwetterende vijftal houdt hoopvol hun handjes op, terwijl ze de achtervolging inzetten: “Schoolpen! Candy! Money!,” klinkt het in koor.

Pennen en snoep uitdelen op reis: iets goeds doen

Het is niet zo gek dat je op reis in een ontwikkelingsland het gevoel hebt dat je iets goeds wilt doen. Dat je iets wilt teruggeven aan de mensen die jouw reis zo mooi maken. Je ziet de armoede en het leed, dat is onvermijdelijk. Mensen wonen in krotten langs de snelweg. Kinderen lopen op blote voeten. Je bedenkt je dat we het eigenlijk best wel goed hebben in Nederland. De volgende keer neem je cadeautjes mee op reis. Want je wilt niet weten hoe blij die kinderen zijn met chocolaatjes en schoolpennen.

Wacht nog even voor je een plekje in je koffer reserveert voor een lading pennen en snoepgoed. Want jouw goede bedoelingen kunnen wel eens heel anders uitpakken.

Bedelen aanmoedigen

Elke keer als er een buitenlander voorbij komt, springen de kinderen opgetogen op om te bedelen voor lekkernijen en speeltjes. Is het niet genoeg? Dan vragen ze om meer. Door het uitdelen van spullen leren de kinderen dat bedelen loont. Hoe meer het oplevert, hoe meer tijd ze besteden aan bedelen. Het kan zo ver gaan dat een kind niet meer naar school gaat, omdat handjes ophouden bij toeristen zo lucratief is.

Naast pennen en snoep uitdelen op reis zijn er nog meer risico’s waar kinderen in ontwikkelingslanden aan bloot worden gesteld. Weten wat jij kunt doen om kwetsbare kinderen te beschermen? Met deze tips ga je kindvriendelijk op reis!

Oplichten in plaats van leren

Op plekken waar veel toeristen cadeautjes uitdelen ontstaan ware handeltjes waar de kinderen slim geld verdienen. Dat werkt zo; de kinderen vragen hun exotische gasten om schoolpennen of andere waren, die ze vervolgens doorverkopen aan de lokale winkels. Zo verdienen ze een lekker zakcentje. Genoeg om niet meer naar school te willen. Want daar verdien je tenslotte geen geld.

Slechte tanden

In Iran bezoeken wij een nomadenfamilie die werkelijk in het midden van nergens woont. De local die ons meeneemt vertelt dat het gebruikelijk is om iets lekkers mee te nemen wanneer je op bezoek gaat bij een familie. Hij drukt ons op het hart om alsjeblieft de volkoren cakejes zónder suiker te kiezen. In de arme, afgelegen gebieden, waar je juist zo graag snoepjes uitdeelt aan de kinderen, hebben de bewoners vaak geen toegang tot tandartsen of dokters. Als de kinderen elke keer snoepjes en zoete cakejes krijgen ontstaat er op de lange termijn veel leed doordat rotte tanden onbehandeld blijven.

Lijkt het je leuk om vrijwilligerswerk te doen op reis? Het is een mooie gedachte, maar helaas pakt het meestal niet goed uit voor de kinderen. Hier lees je daar meer over.

Geen pennen en snoep uitdelen op reis. Dit kun je wel doen?

Het is prachtig dat je iets wilt doen voor de kinderen in de arme landen die je bezoekt. En gelukkig kan dat ook. De vraag is; hoe geef je iets dat echt bijdraagt aan het leven van het kind? Ik geef je een paar tips.

  • Zorg dat je erachter komt wat de kinderen op school écht nodig hebben. Het kan zijn dat er te weinig schoolpennen zijn. Maar voor hetzelfde geld zijn er pennen te over en is er juist behoefte aan schriften.
  • Geef de spullen aan de docent. Die kan ervoor zorgen jouw donatie eerlijk verdeeld wordt. Dat voorkomt jaloezie en pesten onder de kinderen.
  • Het is goed om de spullen die je wilt weggeven ter plekke te kopen. Dan steun je gelijk de lokale winkelier.
  • Wil je iets geven waar de kinderen blij van worden? Geef ze aandacht. Zing liedjes met ze of leer ze Engelse zinnetjes.
  • Doneer geld of spullen aan een lokale NGO. Je moet van te voren wel even uitzoeken welke projecten er in jouw omgeving zijn. Maar dan weet je meteen ook zeker dat jouw geld of spullen op de juiste plek terecht komen.
  • Je kunt ook eens kijken op de website van UNICEF, het kinderfonds van de Verenigde Naties.

In deze video zie je wat je nog meer kunt doen om te reizen met een positieve impact.

Meer inspiratie?

Inspiratie opdoen voor je volgende reis, maar op een duurzame manier? Reisjournalist en wereldreiziger Daisy schrijft veel over de omgang met lokale kinderen op reis. Lees erover op haar blog.