Het is natuurlijk fijn als het goed weer is tijdens je Malawi vakantie. Wellicht vind je het daarnaast ook belangrijk dat het niet te druk is tijdens je reis. Het is voor de bestemming zelf ook beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij voor beste reistijd Malawi niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Of je nu gaat luieren aan het grote meer, cultuur gaat snuiven bij lokale stammen of juist een mooie wandeling gaat maken in de bergen; je wilt natuurlijk het liefst mooi weer op vakantie. En als het even kan vermijd je de drukste periodes. Het is voor het land zelf ook beter als het toerisme over het hele jaar verspreid is. Om te bepalen wat de beste reistijd in Malawi is kijken we daarom niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte en de feestdagen.

Reisexpert Dilo, onze lokale specialist, geeft je graag advies over de beste reistijd voor je Malawi vakantie. Afhankelijk van wat jij belangrijk vindt, kijkt hij naar het klimaat en naar de drukte in de verschillende maanden. Zo kun je een goede afweging maken bij de keuze van je vakantieperiode. Hieronder lees je meer over de beste reistijd Malawi.

 De beste reistijd voor Malawi is in de maanden april t/m september, maar een rondreis Malawi is het hele jaar door te maken. In de overige maanden kan je prima een rondreis maken, maar in december t/m maart kan er veel regen vallen.

 

Malawi klimaat

beste reistijd Malawi

In Malawi kennen ze twee seizoenen: het regenseizoen en de droge periode. Omdat Malawi op het zuidelijk halfrond ligt is het winter wanneer het bij ons zomer is en andersom. In de winter is het over het algemeen een stuk koeler dan in de zomer, maar met zo'n 20 á 25 graden in juli wordt het overdag nooit echt koud. In de Malawiaanse zomer kan de temperatuur oplopen tot 35 en soms zelfs 40 graden.

Van december tot en met maart valt de meeste regen in Malawi. De nattigheid heeft als grote voordeel dat het landschap in een tropisch paradijs verandert. Het land is vruchtbaar, waardoor er veel verse groenten en fruit te krijgen zijn. Vooral voor vogelliefhebbers is dit de ideale tijd om het land te bezoeken.

Het droge seizoen, van juni tot en met augustus, is het qua temperaturen een stuk aangenamer in Malawi. Hoe hoger je gaat, hoe kouder het wordt. In de bergen rondom Livingstonia kan het 's nachts zelfs vriezen. In deze tijd van het jaar zijn er ook minder muggen.

Van september tot en met november is het het heetst in Malawi. Dit is tegelijkertijd de beste tijd om wilde dieren te spotten. Door de droogte is er weinig vegetatie en verzamelen de dieren zich bij de schaarse waterplassen om te drinken.
 

Drukte

beste reistijd Malawi op basis van drukte

Mei, juli en augustus zijn veruit de drukste maanden in Malawi. Vliegtickets en hotels zijn dan een stuk duurder. Hoewel het is Malawi nooit echt heel druk is, kan het in die periode op sommige populaire plekken, zoals Cape McClear, voelen alsof er alleen maar toeristen zijn. Reis je in het laagseizoen, tussen november en maart, dan weet je zeker dat je de drukte vermijdt.

Wil je nou echt helemaal geen andere reizigers tegenkomen? Kom dan in de groene tijd van januari tot en met maart. Veel mensen zijn afgeschrikt door het regenseizoen, maar je hebt nog steeds veel zon en warme temperaturen in deze tijd van het jaar! Op safari gaan is iets uitdagender, omdat niet alle paden begaanbaar zijn. Ook maakt de dichte bush het spotten van wildlife wat lastiger. Maar al die tinten groen maken de landschappen zo bizar mooi! Bovendien vind je in het regenseizoen heel veel extra trekvogels, boven op de vele andere soorten die je hier het hele jaar door kunt zien.

Voor echte koffieliefhebbers, is het een aanrader om te overwegen in juni, juli of augustus naar Malawi te komen. Dat is het oogstseizoen van de koffiebessen. Bij Ntchisi Forest kun je tijdens een tour zelf de bessen plukken en proeven. Het is een prachtige wandeling op de rand van het regenwoud, waar de koffiestruiken het beste groeien. De koffieboeren leggen je vol passie uit hoe ze de bessen wassen, drogen en vervolgens branden. En wat is dan eigenlijk het verschil tussen een koffiebes en een koffieboon? Natuurlijk proef je de verse koffie. Deze smaakt extra lekker omdat je het drinkt op minder dan 500 meter van waar het groeit!

Speciale evenementen

beste reistijd voor evenementen in Malawi

In augustus of september vindt het jaarlijkse Lake Of Stars Festival plaats. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een grote viering van alles wat creatief en artistiek is. Muziek, poëzie, theater, dans, film en zelfs wellness optredens en activiteiten uit heel Malawi en andere delen van de wereld, houden je het hele weekend geboeid.
De bijnaam van Lake Malawi is Lake of Stars, waarnaar het festival is het vernoemd. Het vindt ieder jaar plaats op een andere locatie aan dit indrukwekkend meer. Schop je schoenen uit, gooi je haren los en geniet van deze bijzondere dagen op het strand. Een unieke manier om je rondreis te beginnen of te eindigen!

Een ander hoogtepunt in Malawi, is het Tumaini Festival in oktober. In het Dzaleka Refugee Camp ontdek je een kleurrijke en ritmische mix van verschillende culturen. Dans, muziek, andere kunstvormen en een variatie aan geuren en smaken, laten je kennis maken met verschillende kanten van Afrika.
 

Plan jouw reis naar Malawi

Ben je op zoek naar een bijzondere Malawi rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Dilo, de reisexpert in Malawi. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Dilo.

Malawi met kinderen

Wil je graag naar Malawi reizen met kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis door dit mooie land? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert, die ervaring heeft met het organiseren van reizen met kinderen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze voorbeeldreis Malawi met kinderen.

Reiservaringen Malawi


Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar Malawi op Trustpilot of Rondreis.