In samenwerking met onze lokale reisexperts zijn we altijd op zoek naar unieke, kleinschalige accommodaties, die niet alleen een bijzondere ervaring voor onze reizigers opleveren, maar ook hun verantwoordelijkheid nemen als het gaat om klimaatverandering. Daarom kiezen we het liefst voor hotels en accommodaties die serieus werk maken van duurzaamheid. Om dat te beoordelen maken we gebruik van de tien criteria op deze pagina.

Criteria duurzame en kleinschalige hotels

1. Kleinschalig

  • Maximaal 12 kamers
  • Focus op duurzaamheid en/of cultuur en/of natuur
  • Geld gaat naar de lokale ondernemer (en blijft in het land van bestemming)
2. Lokaal management en personeel

  • Lokale eigenaar en/of manager
  • Minimaal 75% van het personeel komt uit de regio of het land van bestemming
3. Lokaal inkoopbeleid

  • Materiaal en voedsel wordt lokaal ingekocht (denk aan ingrediënten voor de keuken, verzorgingsproducten voor in de badkamer, decoratie, gebruiksvoorwerpen, dienstverlening, etc)
4. Zuinig gebruik van (natuurlijke) bronnen

  • Water: checken en repareren van lekkages; zuinige douchekoppen; toilet met spaar-spoelknop; hergebruik regenwater; afvalwater reinigen en hergebruiken; hergebruik handdoeken; dagelijkse schoonmaak optioneel in plaats van standaard
  • Energie: spaarlampen/LED-verlichting; lichten en apparaten staan standaard uit; alternatief voor airconditioning; airconditioning staat standaard uit; elektriciteit activeren met keycard
  • Afval: scheiden en recyclen; verminderen van afval; organisch afval verwerkten tot compost
  • Algemeen: personeel is op de hoogte van en betrokken bij het beleid
5. Plastic afval minimaliseren

  • Er is een beleid om plastic afval te verminderen
  • Personeel is op de hoogte van het beleid en betrokken bij de acties
  • Er wordt geen gebruik gemaakt van wegwerpplastic (rietjes, bestek, serviers, etc)
  • In de badkamer hangen zeepdispensers als alternatief voor mini's
  • Er is een refill-station met veilig drinkwater beschikbaar voor gasten
  • Plastic verpakkingen worden zoveel mogelijk vermeden
  • Plastic afval wordt gerecycled
6. Ruim aanbod aan vegetarisch/veganistisch eten

  • Ruime keuze aan vegetarische/veganistische opties bij het ontbijt
  • In het geval dat er lunch en/of diner geserveerd wordt; ruime keuze aan vegetarische/veganistische gerechten
7. Voedselverspilling voorkomen

  • Geen buffet of een op = op beleid bij het buffet
  • Optie voor het meenemen van leftovers (doggybag) 
  • Voedselverspilling wordt bijgehouden en a.d.h.v. de resultaten aangepakt
  • Overschotten en leftovers worden verdeeld over het personeel of gedoneerd
  • Personeel is op de hoogte en betrokken bij het beleid
8. Duurzaam gebouwd

  • Oorspronkelijke bomen en grote struiken zijn blijven staan
  • Geen ingrijpende verandering aan het stuk grond
  • Wanneer de accommodatie in de natuur staat is er gebruik gemaakt van tijdelijke bebouwing (bv. een safaritent)
  • Bij de bouw is er gebruik gemaakt van natuurlijke of gerecyclede materialen
9. Duurzame energie

  • Energie wordt opgewekt met zonnepanelen, wind of water 
10. Overige activiteiten (één of meerdere)

  • Steunen van lokale activiteiten of projecten (bv. school, educatie- of sportprogramma, computerlessen, women empowerment, biodiversiteit herstellen, etc.)
  • Bewustwordingsactiviteiten (bv. beach of forest clean-ups, klimaateducatie, workshops, permacultuurlessen, etc)
  • Behoud van lokale cultuur (traditionele excursies/workshop georganiseerd door lokale bewoners)
  • Overige duurzame acties (bv. zoutwaterzwembad, gecontroleerde luchtstromen als alternatief voor airconditioning; (permacultuur) moestuin, etc)

Bij Better Places streven we ernaar om een zo groot mogelijke positieve impact te hebben op de gemeenschappen, de natuur en de dieren op bestemming. Met onze uitgebreide impactscores zie je precies hoe onze reizen scoren op duurzaamheid.

Keurmerken voor duurzaamheid

Er zijn allerlei certificaten die hotels beoordelen op duurzaamheid. In Nederland zijn veel hotels aangesloten bij Green Key, maar ook Travelife en TripAdvisor Green Leaders zijn bekende keurmerken. Toch zien we dat veel van de accommodaties buiten Europa waar wij mee samenwerken niet in het bezit zijn van een (inter)nationaal erkend keurmerk. Ondanks hun inspanningen om duurzaam te ondernemen. Er zijn verschillende redenen waarom hotels geen keurmerk hebben, terwijl ze wel duurzaam zijn; de beoordeling voor een certificaat is bijvoorbeeld te duur of arbeidsintensief of er zijn simpelweg geen duurzame keurmerken beschikbaar in het land van bestemming. De ervaring leert dat juist kleinschalige accommodaties die duurzaamheid voorop stellen, vaak niet in aanmerking komen voor bekende keurmerken. Daarom kijken wij verder dan de certificaten en beoordelen we zelf, op basis van bovenstaande criteria, hoe duurzaam een accommodatie is.

Arbeidsomstandigheden

In de lijst van criteria voor duurzame en kleinschalige hotels hebben we geen punt opgenomen voor arbeidsomstandigheden. Daarmee bedoelen we een eerlijk loon, recht op vrije dagen, zwangerschaps- en ziekteverlof, ziektekostenverzekering, etc. Wij hebben dit niet als aparte criteria opgenomen, omdat dit basisvoorwaarden zijn voor een samenwerking. Bij het aangaan van een samenwerking ondertekenen al onze lokale reisexperts de uitgebreide Code of Conduct. Daarin zijn de arbeidsomstandigheden uitgebreid opgenomen. Alle duurzame en kleinschalige hotels moeten aan die voorwaarden voldoen.

Duurzame ontwikkelingsdoelen

In 2015 hebben de Verenigde Naties zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen bepaald, die een einde moeten maken aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Bij zeven van de zeventien SDG's (Sustainable Development Goals) wordt toerisme genoemd als mogelijk hulpmiddel om het doel te bereiken. Bij het organiseren van onze reizen houden we de doelen van die zeven SDG's in gedachte en kijken we altijd hoe wij een steentje bij kunnen dragen. Zo maken we echt een verschil. Hier lees je meer over reizen met een positieve impact en welke rol de SDG's daarbij spelen.