Better places for people to live in, and better places to visit

Gelukkig door te reizen met een positieve impact

Ook jij profiteert van deze manier van reizen. Volgens hoogleraar psychologie Ap Dijksterhuis word je gelukkig van geld uitgeven aan tijd, ervaringen en het geluk van anderen. En laat dat nou net de ingrediënten zijn van onze reizen met een positieve impact. Wij bieden inspiratievolle reizen, waarbij je van dichtbij kennismaakt met de lokale bewoners en een land écht leert kennen. Tegelijkertijd draag je bij aan het verbeteren van de leefomstandigheden van de mensen die je ontmoet en het beschermen van de natuur. Daar word je toch gelukkig van?

Duurzame ontwikkelingsdoelen

Er zijn allerlei manieren waarop we met onze reizen samen een steentje kunnen bijdragen aan een betere wereld. Eind september 2015 is er door de Verenigde Naties een wereldwijde agenda aangenomen die een eind moet maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Er zijn 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) vastgesteld om de wereld tot een betere plek te maken in 2030. Het eerste en belangrijkste doel is het beëindigen van extreme armoede. Volgens de VN de grootste uitdaging van deze tijd. Verder zijn er doelen over gezondheid, onderwijs en schoon drinkwater, maar ook doelen over duurzame energie, minder ongelijkheid en het aanpakken van klimaatverandering.

SDG logo doel 1

Doel 1 – Einde aan extreme armoede

Volgens de Verenigde Naties is het beëindigen van armoede het belangrijkste doel. Niemand mag in 2030 nog in extreme armoede leven. Extreme armoede betekent dat iemand minder dan 1,90 dollar per dag te besteden heeft.

In veel landen of streken is toerisme één van de belangrijkste bronnen van inkomsten. Toerisme creëert werkgelegenheid in hotels, restaurants, transport en nog veel meer sectoren. In sommige landen is het toerisme van doorslaggevende betekenis voor de hele economie van het land.

10% winst naar positieve initiatieven

Elk jaar besteden wij een tiende deel van onze winst aan positieve initiatieven die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Van eenmalige donaties aan organisaties die hulp bieden na natuurrampen tot structurele investeringen aan stichtingen zoals Artsen Zonder Grenzen.

Slapen bij de locals in een homestay

Als je érgens een authentieke ervaring kunt opdoen is dat wel door een overnachting bij de mensen thuis. Door in een homestay te verblijven komt je geld direct bij het gastgezin terecht. Duurzame reisblogger Daisy geeft je 10 redenen waarom je beslist een keer in een homestay moet slapen.

Community Based Tourism (CBT)

Community Based Tourism (CBT) is een manier om de lokale bevolking mee te laten profiteren van het toerisme. Zo komen niet alleen de lasten (drukte, vervuiling, gebruik van voorzieningen als water, elektra) maar ook de lusten (werkgelegenheid, ontwikkeling) bij hen terecht.

SDG logo doel 2

Doel 2  – Beëindig honger en promoot duurzame landbouw

In 2030 mag niemand op de wereld meer honger lijden. Iedereen moet toegang hebben tot veilig, voedzaam en voldoende voedsel, het hele jaar door. Volgens het Wereldvoedselprogramma heeft één op de negen mensen honger. Doel 2 richt zich op de voedselproductie met speciale aandacht voor kwetsbare groepen.

Als sociale onderneming doneren wij elk jaar 10% van onze winst aan goede doelen, die een bijdrage leveren aan de SDG's.

Noodhulp tijdens corona

Tijdens de wereldwijde pandemie hebben we in samenwerking met onze lokale reisexperts een inzamelingsactie opgezet. Met de opgehaalde donatie hebben we lokale ondernemers die plotseling zonder werk zaten kunnen helpen met voedselpakketten, rijstzakken en financiële steun.

The Hunger Project

In 2021 hebben wij € 5000,- gedoneerd aan The Hunger Project. Het is hun missie om een einde te maken aan chronische honger en armoede. The Hunger Project richt zich daarbij op drie principes: mensen komen zelf in actie, slim samenwerken met lokale overheden en empowerment van vrouwen.

SDG logo doel 3

Doel 3  – Verzeker een goede gezondheid en promoot welvaart voor alle leeftijden

Volgens de WHO sterven er elk jaar zes miljoen kinderen voor hun vijfde levensjaar. De meeste van deze kinderen wonen in Azië en Afrika. Doel 3 gaat over gezondheid en welzijn voor iedereen van jong tot oud. Er moet een einde komen aan epidemieën, (dodelijke) ziektes, kinder- en moedersterfte.

Wij doen donaties aan organisaties die zich inzetten voor het realiseren van SDG 3.

Artsen zonder Grenzen

Artsen zonder Grenzen is een organisatie die medische noodhulp biedt aan mensen in crisissituaties. Denk aan conflicten, natuurrampen en uitbraken van dodelijke ziektes. Wij maken elk jaar een bedrag over van € 5000,- om Artsen zonder Grenzen te steunen.

Give Well

Give Well is een onderzoeksinstituut dat wereldwijd op zoek gaat naar goede doelen die de meeste impact maken per gedoneerd bedrag. Zij zorgen ervoor dat we op basis van wetenschappelijk bewijs ons geld zo goed mogelijk kunnen inzetten. In 2021 doneerden wij een bedrag van € 5000,-.

SDG logo doel 8

Doel 8  – Werkgelegenheid en economische groei

In veel landen betekent het hebben van een baan niet automatisch dat je aan armoede kunt ontsnappen. Doel 8 richt zich op fatsoenlijk werk voor iedereen en duurzame economische groei die ten goede komt aan de hele gemeenschap.

Tijdens onze rondreizen worden zoveel mogelijk lokale gidsen ingezet. Hierdoor ontvangen de lokale bewoners inkomsten. Ook worden veel van de accommodaties die we gebruiken door de lokale bevolking gerund.

Lokale gidsen

Wie kennen hun eigen land het beste? De lokale bewoners zelf natuurlijk! Daarom is het een aanrader om regelmatig met een lokale gids op pad te gaan. Hij of zij vertelt je alles over de eigen cultuur, bezienswaardigheden en het dagelijkse leven.

Privé-chauffeurs

Wil je op een ontspannen manier reizen? In veel landen kun je makkelijk een auto mét chauffeur huren. Je hebt zo alle vrijheid en je chauffeur kent mooie plekken, die je in de meeste reisgidsen niet tegenkomt.

Bijzondere overnachtingen

Verantwoorde keuzes maken klinkt ingewikkeld, maar dat hoeft het niet te zijn. Bij het kiezen van je accommodatie kun je hier al rekening mee houden. Tijdens een rondreis overnacht je vaak in kleinschalige hotels die op op een prachtige locatie liggen.

Fair trade

Tijdens veel van onze reizen kun je een bezoek brengen aan een kleinschalige koffie-, cacao- of theeplantage. Je wandelt dan langs veldjes met thee-, cacao- of koffiestruiken en je gids geeft uitleg over het proces van koffieboon of theeblaadje tot kopje koffie of thee.

SDG logo doel 12

Doel 12 – Duurzame consumptie en productie

Doel 12 gaat over duurzaam beheer en efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen. De wereldbevolking groeit en dus moeten we meer produceren met minder.

Duurzaam werken draait om het behoud van cultuur en natuur, om respect voor de lokale culturen.

Duurzame excursies

Wij willen je graag het echte leven op de bestemming laten zien. Daarom organiseren wij meet the locals activiteiten, zoals kookworkshops, een verblijf bij een boerengezin of een etentje bij een familie thuis. Zo kom je tijdens je rondreis altijd in contact met lokale gemeenschappen.

 

Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding op een verre reis is belangrijk. Het contact met de lokale bevolking zal aangenamer verlopen als je de gebruiken kent. Leer een paar zinnen in de lokale taal, zorg dat je weet hoe men elkaar groet en draag gepaste kleding.

Ga in het laagseizoen op reis 

Reizen in het voor- en naseizoen heeft een hoop voordelen. Vliegtickets en accommodaties zijn goedkoper en je ontloopt de grootste drukte. Voor jou een stuk aangenamer reizen, maar ook beter voor de bestemming zelf. De toeristenstroom spreiden is dus beter voor reizigers én locals.

Bezoek ook de minder bekende plekken

Natuurlijk wil je de bekende highlights bekijken. Maar wil je een land écht leren kennen? Kies dan ook voor bijzondere excursies en overnachtingen, waarbij je van dichtbij kennismaakt met de bewoners. Door van de gebaande paden af te reizen, verspreiden we het toerisme. Zo voorkomen we overtoerisme en alle gevolgen van dien.

SDG logo doel 13

Doel 13 – Klimaatverandering aanpakken

Klimaatverandering kent geen grenzen; het treft elk land. De gevolgen zien we steeds vaker: droogtes, extreem weer en overstromingen.

Reizen per vliegtuig creëert wereldwijd welvaart en banen. Maar helaas produceert het ook CO2-uitstoot. Bij een verre reis zorgt de vliegreis naar de bestemming voor het grootste deel van de totale CO2-uitstoot. De CO2-voetafdruk van je vervoer en verblijf ter plekke is beperkt.

Actieplan voor het Klimaat

Op 14 januari 2020 tekende Better Places als één van de eerste reisorganisatie de Tourism Declares Climate Emergency. Met het uitroepen van de noodtoestand voor het klimaat beloven we onze CO2-uitstoot met 55% te verminderen voor 2030. De acties die daarvoor nodig zijn hebben we samengevat in ons Actieplan voor het Klimaat.

Reduceren van CO2-uitstoot

Beperk je CO2-uitstoot door te overnachten in kleinschalige, duurzame accommodaties, te eten in lokale restaurants en zoveel mogelijk over land te reizen. Dat is ook nog eens een stuk leuker. Je ziet het landschap om je heen veranderen en reist tussen de locals. Lees meer over de CO2-uitstoot per reis.

Boek een directe vlucht

Door het boeken van een directe vlucht beperk je de CO2-uitstoot van je reis aanzienlijk. Bovendien scheelt het een hoop gedoe en wachttijd, waardoor je uitgeruster op bestemming aankomt. Een ander voordeel is dat de kans aanzienlijk kleiner is dat je bagage ergens achterblijft en je hoeft geen extra visum te regelen voor het land waarin je overstapt.

Investeren in een innovatiefonds

Voor elke reiziger die bij Better Places een reis boekt, investeren we een bedrag in ons innovatiefonds. De reizigers betaalt daarvoor niets extra. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de afstand die een reiziger aflegt en varieert van zeven euro tot vijfentwintig euro. De opbrengt investeren we in de energietransitie en in het behoud van de biodiversiteit. 

Langer en minder vaak een verre reis

Het is beter af en toe een lange vliegreis te maken, dan vaak een korte vliegvakantie. Door langer op reis te gaan, haal je meer uit je vakantie. Zo zorg je ervoor dat de reis de lange vlucht waard is. Wissel je verre rondreis af met een vakantie dichter bij huis.

Vegetarisch eten op reis

Eten is een belangrijk onderdeel van het beleven en het leren kennen van een nieuwe cultuur. Door vegetarisch of veganistisch te eten op reis, verklein je jouw impact op het milieu aanzienlijk. Bovendien loop je minder risico om ziek te worden door bedorven vlees of vis. 

SDG logo doel 14

Doel 14 – Gezonde oceanen, zeeën en rivieren

De oceanen maken de aarde bewoonbaar voor mensen. Ze bedekken driekwart van het aardoppervlak. Ons drinkwater, ons weer, klimaat, de kusten, veel van ons eten en zelfs de lucht die we inademen zijn afhankelijk van de zee.

Op veel van onze bestemmingen kun je het kraanwater niet drinken. Tijdens een reis van 2 weken gebruik je al snel 15 plastic waterflesjes per persoon. In veel landen wordt het afval uit het toerisme niet goed verwerkt en is zwerfvuil een probleem.

Plasticvrij op reis

We geven onze reizigers tips zodat ze plasticvrij op reis kunnen gaan. Denk aan het meenemen van een hervulbare waterfles en een waterfilter of steripen om het water te zuiveren. Daarnaast zorgen we er samen met onze lokale reisexperts voor dat er zo veel mogelijk tappunten zijn waar onze reizigers hun waterfles kunnen bijvullen. 

Refill my bottle

Restaurants, hotels en winkels bieden toeristen de mogelijkheid om gratis of tegen een kleine vergoeding hun hervulbare waterfles te vullen. Met de handige Refill My Bottle app kun je gemakkelijk zien waar je het dichtstbijzijnde bijvulstation kunt vinden.

SDG logo doel 15

Doel 15 – Herstel ecosystemen en behoud biodiversiteit

Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen, beheer bossen duurzaam, bestrijd woestijnvorming en landdegradatie en roep het verlies aan biodiversiteit een halt toe.

Bij duurzaam reizen gaat het om kleinschaligheid, geen schade voor natuur en cultuur en zorgen dat de lokale bevolking van het toerisme profiteert. Wij trainen onze gidsen op het gebied van natuurbehoud en duurzaam reizen.

Travelife – zorg voor natuur en milieu

Better Places is Travelife gecertificeerd sinds januari 2017. Alle partners van Better Places werken volgens de criteria van Travelife, een internationaal management- en certificeringprogramma voor reisorganisaties en accommodaties die duurzaam willen ondernemen. Lees meer.

Duurzame souvenirs

Reis volgens het principe: Take nothing but pictures, leave nothing but footprints, kill nothing but time. Let erop dat je geen souvenirs koopt die van bedreigde dieren of planten zijn gemaakt en laat schelpen en koraal liggen. Twijfel je over de herkomst van een souvenir? Overleg met onze lokale reisexpert.

Bezoek nationale parken

Met de inkomsten uit het toerisme worden natuurgebieden wereldwijd beschermd. Met je toegangskaartje lever je dus een bijdrage aan het beschermen van de natuur.

Diervriendelijke excursies

Wij bieden alleen diervriendelijke excursies aan en hanteren een streng beleid voor dierenwelzijn. Zo dragen we bij aan de afnamen van de vraag naar dit soort excursies. Wij adviseren om tijdens je reis ook zelf dergelijke attracties te vermijden en er een melding van te maken, mocht je dit toch onverhoopt tegenkomen.

SDG logo doel 17

Doel 17 – Partnerschappen voor de doelen

Om alle doelen te behalen in 2030 moeten regeringen, bedrijven, burgers en organisaties samenwerken. Met onze reisspecialisten ter plaatse maken wij afspraken over de manier waarop we samen met hen ondernemen en reizen met positieve impact.

logo MVO

MVO Nederland

Better Places is partner van MVO Nederland, een kennis- en netwerk organisatie die het bedrijfsleven stimuleert om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

logo Social Enterprise

Social Enterprise

Better Places is aangesloten bij Social Enterprise. Social Enterprise NL is aanjager van de beweging van sociaal ondernemers: ondernemers die kiezen voor maatschappelijke waarde.

Better Places duurzaam reizen logo BCorp

B Corp

Better Places heeft een internationale B Corp certificering. Deze organisatie certificeert bedrijven die succesvol zijn in het maken van winst en in het verwezenlijken van sociale en duurzame doelstellingen.

Onze reizen met positieve impact