Daphne en Sophie reizen dertig dagen door Mexico. Ze maken hun reis extra speciaal door drie duurzame beloftes te doen. Zo beloven ze dat ze tijdens hun vakantie zo min mogelijk plastic gaan gebruiken. Hier lees je hoe zij hun beloftes waarmaken en waarom ze de volgende keer weer meedoen. Duurzaam reizen in Mexico was nog nooit zo makkelijk!

Op maat gemaakte reis door Mexico

Sophie en haar vriendin Daphne vieren hun afstuderen met een grote reis in december. Na lang wikken en wegen hakken ze in oktober de knoop door: het wordt Mexico. “De diversiteit van het land en het mooie weer spraken ons heel erg aan.” Dat ze zo laat pas boeken is geen enkel probleem. “Reisexpert Delphine heeft razendsnel een voorstel gemaakt dat perfect aansloot bij onze wensen. Wij hoefden alleen nog een vliegticket te boeken.” De meiden maken zich geen zorgen over corona. “Het aantal besmettingen in Mexico was een stuk lager dan in Nederland en er waren geen belemmerende maatregelen. We moesten alleen een mondkapje op in openbare ruimtes. Met ons coronabewijs op zak verliep de reis van en naar Mexico vlekkeloos.”

Duurzame beloftes

Het stel maakt hun reis extra bijzonder door drie duurzame beloftes te doen. Sophie: “Thuis doen we ons best om onze voetafdruk te verkleinen. Waarom zouden we dat op reis niet doen?” Ze kiezen ervoor om zo min mogelijk wegwerpplastic te gebruiken, hun CO2-uitstoot te beperken en ervoor te zorgen dat hun geld bij de juiste mensen terechtkomt. “We kregen in de weken voor onze reis tips en informatie waarmee we onze beloftes waar konden maken. Het was heel fijn om vlak voor vertrek nog even herinnerd te worden dat onze reis en de keuzes die wij maken een grote impact hebben op de natuur en de bewoners. Zo ga je toch bewuster op vakantie.”

Zelf het kraanwater filteren

Minder plastic gebruiken vinden de dames een peuleschil. “De tips die we vooraf kregen waren superhandig. Zo leerden we bijvoorbeeld over filterflessen waarmee we kraanwater veilig kunnen drinken. Dat was een uitkomst! We hoefden bijna geen plastic flessen met mineraalwater meer te kopen. De filterfles nemen we voortaan altijd mee op reis!” Sophie en Daphne merken dat ze door hun belofte alerter zijn op het gebruik van plastic. “Door ermee bezig te zijn zie je ineens hoeveel onnodig plastic je gebruikt. Als het kon, vermeden we dat." Dat lukt niet altijd. "Soms baalden we er wel een beetje van dat we een rietje in ons drankje kregen, terwijl dat helemaal niet nodig is.”

Reizen met het openbaar vervoer

De uitdaging om de CO2-uitstoot van hun reis te verminderen is lastiger. “Je vliegt toch helemaal naar Mexico, wat voor veel uitstoot zorgt. We kozen er bewust voor om een directe vlucht te boeken, ook al was de route met overstap een stuk goedkoper. Met de tips die we kregen leerden we dat je op die manier al flink wat uitstoot kan voorkomen.” In Mexico zelf maken de dames ook bewuste keuzes om hun negatieve impact te beperken. “We wilden eigenlijk de hele reis met een huurauto doen. Om onze persoonlijke CO2-uitstoot te verlagen, hebben we sommige afstanden met het openbaar vervoer afgelegd.” Op de vraag hoe dat was reageert Sophie enthousiast: “dat was prima. We reisden met luxe bussen. Die zijn comfortabel en je hebt genoeg beenruimte. Er is zoveel te zien onderweg, dat je je echt niet verveelt.”

Reis je met het openbaar vervoer? Dan verklein je niet alleen je persoonlijke voetafdruk. Je reist ook langzamer, waardoor je meer van het land ziet en op plekken komt waar andere toeristen overheen vliegen. Hier vind je nog meer voordelen van slow travel.

De magie van reizen

Als laatste beloven Daphne en Sophie om de lokale bewoners te steunen en te respecteren. Daphne: “We zijn daar heel bewust mee aan de slag gegaan. We hebben prachtige, handgemaakte souvenirs gekocht in een klein dorp en hebben de grote toeristenwinkels vermeden.” Eten doen de dames ook lokaal. “Je gaat toch niet naar de andere kant van de wereld om vervolgens een Big Mac te eten? De authentieke smaken ontdekken; dat is de magie van reizen.” Lastiger vonden ze de confrontatie met straatkinderen. “In de informatie lazen we dat het geen goed idee is om geld te geven aan bedelende kinderen. We hebben wel eens getwijfeld, maar dachten toen terug aan wat we geleerd hebben. Je helpt ze er echt niet mee. Dus hebben we het niet gedaan. Hoe lastig dat ook was.”

Zie het als een leuke missie

Terugkijkend op hun reis zijn Daphne en Sophie blij dat ze de beloftes hebben gedaan. Sophie: “Het geeft echt een meerwaarde aan je reis. Door alle informatie vooraf wisten we veel beter hoe je ervoor kan zorgen dat je met jouw reis niet alleen maar neemt, maar ook iets teruggeeft.” Daphne vult aan: “Zie de beloftes als een leuke missie en niet als een moetje. Als iets een keer niet lukt, of je vergeet je belofte, dan is dat niet erg. Het gaat erom dat je ermee bezig bent en je bewust wordt van de effecten van jouw vakantie.” Als de dames één tip mogen geven aan andere reizigers, dan is het om gebruik te maken van de kennis die je vooraf krijgt. “De tips zijn echt waardevol en hebben ons geholpen om onze reis nog specialer te maken. De volgende keer doen we zeker weer mee!”

Meer inspiratie voor duurzaam reizen in Mexico

Je kan van alles doen om je rondreis door Mexico zo duurzaam mogelijk te maken. Wij delen tips hoe je plasticvrij op reis kan, maar ook hoe je lekker vegetarisch kan eten in Mexico

Plan jouw reis naar Mexico

Ben je op zoek naar een bijzondere Mexico rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Elvira, de reisexpert in Mexico. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Elvira.