Water filteren op reis met deze handige flessen

Als je als Nederlandse reiziger onder tropische omstandigheden een hike in de jungle maakt, dan heb je doorgaans meer water nodig dan je lokale gids. Die is ten slotte gewend aan de temperatuur en hoge luchtvochtigheid. Het laatste wat je wil is je tas volproppen met plastic flesjes water. Daarom zijn wij constant op zoek naar de beste oplossingen om zo min mogelijk plastic te gebruiken op reis. Gelukkig kan je op steeds meer plekken je eigen flesje bijvullen met schoon drinkwater. Maar wat doe je als die optie er niet is? Dan moet je zelf het water filteren op reis. Hoe? Met één van deze filterflessen.

Zelf water filteren op reis. Wat zijn filters?

Er zijn verschillende waterfilters op de markt die ervoor zorgen dat je nooit meer op zoek hoeft naar schoon drinkwater. Zij maken bijna elke waterbron drinkbaar! In verschillende vormen en met eigen technieken doen ze wat nodig is om ervoor te zorgen dat jij veilig water drinkt. Ze reinigen, zeven en filteren het water dat jouw dorst lest tijdens een inspannende hike, een stadstour op een warme dag of tijdens een lange bus of treinreis. Drink uit een beekje in de bergen van Nepal, regenwater in de jungle van Cambodja en zelfs kraanwater in India, met deze flessen kan het. De filters zijn uitvoerig getest en doen wat ze beloven: water filteren.

Zelf water filteren op reis. Hoe werkt het?

Elk systeem dat we in dit blog beschrijven maakt gebruik van eigen technologieën. De drie filterflessen worden geleverd met een geïntegreerd filter dat ervoor zorgt dat parasieten, bacteriën en soms zelfs virussen en zware metalen uit het water worden gehaald. Daarnaast zeven ze het water, waardoor een zanderig riviertje verandert in helder drinkwater. De SteriPen zeeft het water niet, maar doodt bacteriën met behulp van ultraviolet licht. Wat de verschillen zijn lees je hieronder.

Naast je eigen water filteren op reis, zijn er nog meer dingen die je kunt doen om duurzaam te reizen. Probeer bijvoorbeeld de CO2-uitstoot van je reis zoveel mogelijk te beperken.

De SteriPen

De Steripen is in dit rijtje de vreemde eend in de bijt. Het is namelijk niet zozeer een filter en hij wordt geleverd zonder fles. De Steripen maakt gebruik van ultraviolet licht. Door met de lichtgevende pen in het water te roeren worden virussen, bacteriën en parasieten gedood. Het water wordt daardoor veilig om te drinken. Doordat er geen zeef aan te pas komt is het belangrijk om helder water te gebruiken. Zand of andere zichtbare viezigheid wordt niet uit het water gehaald. Ook geuren en smaken (zoals die van toegevoegd chloor) verdwijnen niet. Het voordeel is dat je je eigen vertrouwde, hervulbare fles kan blijven gebruiken. Zoals de hippe Dopper!

Reisbloggers Daisy en Patrick gebruiken deze filters tijdens hun wereldreis en schreven een uitgebreid artikel waarin ze de filterflessen testen en vergelijken..

Wanneer vervang je het filter?

Ga je zelf water filteren op reis? Dan is het goed om rekening te houden met een aantal zaken. De filterflessen hebben allemaal een andere houdbaarheid, afhankelijk van gebruik. De Lifestraw-Go filtert veilig drinkwater tot 4000 liter en het filter stopt dan automatisch. Het kleine carbonfilter onder de dop, voor smaakjes en geuren, dient echter eerder vervangen te worden. De Grayl filtert 150 liter en de Water-to-Go filtert 200 liter. Bij elk van de flessen bestaat de mogelijkheid om losse filters te bestellen. Je hoeft dus geen nieuwe fles aan te schaffen. Voor de exacte gebruiksaanwijzing, houdbaarheid en informatie over de reservefilters verwijzen we je door naar de websites van Lifestraw-Go, Grayl en Water-to-Go zelf.

Het gebruik van de flessen

De fabrikanten van alle flessen hebben hun systemen uitgebreid getest en voldoen aan voorschriften die de veiligheid van het drinkwater moeten waarborgen. Het is altijd van belang dat je goed voorbereid op reis gaat. Doe je eigen research en lees de gebruiksaanwijzing goed door voordat je de flessen in gebruik neemt. Mocht je vragen hebben over de werking of het gebruik, richt je dan direct tot de fabrikant. Je eigen veiligheid, gemoedsrust en gezondheid is het allerbelangrijkst. Waar ter wereld je ook bent.

Meer tips tegen plastic?

Kijk de video voor nog meer tips om zo min mogelijk wegwerpplastic te gebruiken op reis.

Zelf water filteren op reis? Wij zetten alle flessen op een rij

  Lifestraw Go Water-to-Go Grayl UltraPress SteriPEN Adventurer 
Bacteriën x x x x
Parasieten x x x x
Virussen   x x x
Zware metalen   x x  
Chloor(smaak) x x x  
Capaciteit 650 ml 750 ml 500 ml 500/1000 ml
Gewicht 247 gr. 138 gr. 354 gr. 103 gr.
Prijs €53,95 €39,90 €96,75 €109,95
Filtert … liter per filter 100/4.000 200 150 8.000
Prijs extra filter € 9,95 voor 2/€ 29,95 € 29,90 voor 2 € 33,83 -