Zo ga je kindvriendelijk op reis

Reizen is dé manier om nieuwe culturen en mensen te leren kennen. Als er één groep is die je altijd enthousiast en vrolijk ontvangt, dan zijn het wel de kinderen. Je maakt foto’s met ze, deelt snoepjes uit en brengt een bezoek aan een klaslokaal waar je een liedje met ze zingt. Leuk! Toch? Wil je echt kindvriendelijk op reis? Stel jezelf dan altijd de vraag: zou ik dit thuis ook doen? Is het antwoord ‘nee’, dan kun je het op reis beter ook niet doen.

Zou je dat thuis ook doen?

Snoep en pennen uitdelen aan kinderen op je vakantiebestemming is een lief gebaar. Maar help je ze er echt mee? Zou je in Nederland met een groep toeristen zomaar een klaslokaal van de basisschool om de hoek binnenlopen? Of een onbekende peuter in de speeltuin fotograferen? Het antwoord is natuurlijk ‘nee’. Dat dóe je gewoon niet. Maar waarom doen we het dan wel op reis? Het lijkt onschuldig, maar zonder dat je het weet houd je armoede in stand, gaan kinderen niet meer naar school en bereik je juist het tegenovergestelde van wat je die lieve kinderen zo gunt: een beter leven. Daarom ga je met onze tips kindvriendelijk op reis.

Foto’s maken van kinderen

Die schattige gezichtjes en grote ogen doen het goed op de foto. Dat snappen wij ook wel. En kinderen poseren maar al te graag voor jouw camera. Het is goed om je te bedenken dat je een totale vreemde bent voor die kinderen. Thuis zou je nooit zomaar foto’s maken van kinderen die je niet kent. Het is belangrijk dat je altijd eerst toestemming vraagt aan een ouder of verzorger voor je een foto maakt. Is er geen volwassene in de buurt? Maak van de gelegenheid gebruik om eens écht contact te maken en te spelen met de kinderen. Dat is toch veel leuker?

Als het om fotograferen op reis gaat zijn de regels eigenlijk heel simpel: zou jij het oké vinden als iemand ongevraagd foto’s van jou of je kinderen maakt? Wij delen handige tips voor het fotograferen van mensen op reis.

Snoep uitdelen

Het maakt niet uit in welk werelddeel je bent, kinderen zijn gek op snoep. Dus als jij lolly’s, zuurtjes en chocolade uitdeelt word je gegarandeerd beloond met een glimlach van oor tot oor. Maar zonder dat je het weet veroorzaak je veel leed. Kinderen in arme regio’s hebben vaak geen tandenborstel en tandpasta en zelden toegang tot een tandarts. Al dat snoepgoed gaat ten koste van die prachtige lach waar je het voor doet. Wil je kinderen iets geven waar ze echt wat aan hebben? Zing liedjes met ze, leer ze Engelse woordjes en maak ze aan het lachen met grapjes en gekke bekken.

Straatkinderen en bedelen

Een mager kind in vieze kleren dat vraagt om wat kleingeld. Hoe kun je dat nou weigeren? Bedenk je dat kinderen een hoge prijs betalen voor jouw vrijgevigheid. Door geld en spullen, zoals pennen en cadeautjes, aan kinderen te geven leer je ze dat bedelen loont. Organisaties als Child Safe Movement en UNICEF zien dat kinderen in toeristische gebieden school overslaan om te bedelen. Dat levert op de korte termijn meer geld op dan in de schoolbanken zitten. Maar het heeft grote gevolgen voor hun volwassen leven. Je kunt ze beter helpen door te doneren aan organisaties die structurele hulp bieden aan kansarme gezinnen en straatkinderen.

Pennen en snoep uitdelen op reis. Het is leuk om te doen en de kinderen zijn er blij mee. Toch schuilt er een groot gevaar achter dit goedbedoelde gebaar.

Schooltjes en weeshuizen bezoeken

Het is ontzettend interessant om een klaslokaal vol enthousiaste kinderen te bezoeken. Met een beetje geluk zingen ze ook nog een lied voor je. Leuk! Maar is het oké? Niet echt. Stel je toch eens voor dat een groep toeristen in Nederland zomaar een klaslokaal binnen zou lopen. Dat zouden we nooit goedkeuren. Kinderen zijn geen toeristenattractie en zouden we dus ook niet zo moeten behandelen. Scholen en weeshuizen moeten een veilige plek zijn waar kinderen zich vrij kunnen ontwikkelen, zonder dat ze steeds gestoord worden door nieuwsgierige buitenlanders.

Vrijwilligerswerk met kinderen

Twijfel je of je jouw reis gaat verrijken met een paar dagen of weken vrijwilligerswerk? Wat goed! Maar pas op: vrijwilligerswerk met kinderen en kwetsbare mensen is geen goed idee. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat vrijwilligerswerk met kinderen in armere landen meer kwaad doet dan goed. Zo ontdekte UNICEF dat wereldwijd 80% van de kinderen in weeshuizen tenminste nog één ouder hebben. Weeshuizen als werkplek voor westerse vrijwilligers zijn booming business. Om aan de vraag te voldoen worden gezinnen uit elkaar gehaald en kinderen voorgoed beschadigd. Maar ook kortdurend lesgeven op een school zorgt voor hechtingsproblemen op de lange termijn.

Vrijwilligerswerk op reis is een mooie manier om iets terug te doen voor de bewoners. Maar er kleven ook een hoop risico's aan. Lees hier wat je beter niet kan doen en wat je wel kan doen om te helpen.

Maak melding van kinderen in nood

Ben je getuige van misbruik of een situatie waarbij een kind in gevaar is? Meld het dan meteen bij de juiste instanties. Op deze pagina vind je een overzicht met telefoonnummers per land die je kunt bellen wanneer een kind in nood is. Zij zijn bekend met de lokale situatie en weten welke hulp het kind nodig heeft. Neem een kind nooit mee naar je hotel en laat medische hulp altijd aan professionals over. Zo voorkom je vervelende of gevaarlijke situaties voor jezelf en voor het kind.

Wil je dat de locals zoveel mogelijk profiteren van jouw reis? Bekijk de video voor leuke tips!