Belangrijkste steden langs de Zijderoute

  • Khiva
  • Buchara
  • Samarkand

Openluchtmuseum Khiva in Oezbekistan

Als je Khiva nadert, moet je even met je ogen knipperen. Opeens doemt er uit de woestijn een massieve stadsmuur op. En als je door de poort de oude stad Ichan- Khala binnenstapt, lijkt het meteen een stap terug in de tijd. Grote toegangspoorten met ingelegd mozaïek, gekleurde minaretten die tot hoog in de hemel rijken, turquoise koepels, moskeeën en pleinen: de oude stad van Khiva is bijzonder goed bewaard gebleven. Daardoor is Khiva bijna een openluchtmuseum. Khiva heeft een roemruchte geschiedenis. In de tiende eeuw was Khiva een handelscentrum op de Zijderoute en de handelskaravanen met hun kamelen stopten hier voordat ze de woestijn moesten oversteken. Later werd Khiva een gevreesd centrum voor de slavenhandel.

Langs de Zijderoute in Oezbekistan: tips voor Khiva

Tegenwoordig kun je als reiziger volop overblijfselen van de geschiedenis bekijken. Het oude centrum heeft ruim vijftig UNESCO-monumenten, waarvan je er een paar echt niet mag missen. Het paleis Kuhna Ark bijvoorbeeld, waar heerser Khan en zijn familie woonden. Dit paleis is voorzien van duizelingwekkend tegelwerk in alle tinten blauw en heeft prachtig versierde veranda’s. Een feestje om doorheen te dwalen. Ook aanraders: de Juma moskee, de dikke minaret Kalta Minor en Islam Khoja Minor. De laatste is de hoogste minaret van Oezbekistan en biedt een prachtig uitzicht over de stad. Nog een laatste tip: blijf zeker twee nachten slapen in Khiva. Want als de dagjesmensen weg zijn en je door de verlaten zandkleurige straten van Khiva wandelt, dan voel je magie van de stad pas echt.

Buchara: de meest sfeervolle stad van Oezbekistan

Waar Khiva sterk het gevoel van een openluchtmuseum oproept, is Buchara levendiger. En zeker net zo mooi! Buchara is ruim 2500 jaar oud en heeft dan ook een rijke geschiedenis. In haar rijkste dagen telde de stad maar liefst 250 madrassas, koranscholen. Buchara was ook een belangrijke marktstad op de Zijderoute en hét centrum van routes naar het Midden-Oosten, India en China. Het barstte dan ook van de bazaars in de stad. Tegenwoordig zijn er nog steeds verschillende bazaars waar je op je gemak kunt rondkijken. Zorg dat je genoeg tijd uittrekt voor Buchara, want er is veel te zien.

Langs de Zijderoute: bezienswaardigheden Buchara

Natuurlijk ga je in Buchara in elk geval naar Poi-i-Kalyan, een prachtig complex bestaande uit een 48 meter hoge minaret, een moskee en een madrassa. Wil je even uitrusten, ga dan aan het eind van de middag naar Lyab i Hauz, een vijver op een groot plein. Hier vind je terrasjes, locals die gezellig bijkletsen en ’s avonds scheuren er enthousiaste kinderen rond in elektrische autootjes. Chor Minor is ook zo’n aanrader. Dit bijzondere bouwwerk met vier stompe minaretten ligt iets buiten het centrum, maar is zeker de moeite van een extra wandelingetje waard. Neem verder de tijd om rustig door Buchara te dwalen, langs de oude stadsmuur, door de bazaars en langs de oude bouwwerken met turquoise koepels. Zo ontdek je vanzelf de mooiste plekken. En de kans is groot dat Buchara je favoriete stad in Oezbekistan wordt.

Samarkand: symbool van de Zijderoute

Zoek je naar informatie over een Oezbekistan-reis, dan kom je zonder twijfel foto’s tegen van Samarkand. Want in deze grote stad staat het Registan, het beroemdste bouwwerk van Oezbekistan en één van de symbolen van de Zijderoute. In de hoogtijdagen van de Zijderoute was het Registan een marktplaats voor de karavanen van koopmannen, kamelen en handelswaren. Aan drie kanten wordt het plein omringd door enorme madrassas, voorzien van prachtige mozaïeken. Ook van binnen zijn deze gebouwen heel rijk versierd.

Langs de Zijderoute: de schatten van Samarkand

Naast het Registan heeft Samarkand nog veel meer schatten. De Bibi Khanum-moskee bijvoorbeeld, ooit de grootste moskee ter wereld. De toegangspoort is veertig meter hoog en daardoor erg imposant. Naast de moskee ligt de markt van Samarkand. Zeker een bezoek waard, want op deze drukke bazaar vind je talloze kramen, enthousiaste marktverkopers en bijzondere producten. Als je weer klaar bent voor cultuur, wandel dan naar de necropolis Shah-i-Zinda, misschien wel het meest spectaculaire complex van Oezbekistan. Shah-i-Zinda is een straat van hoge, blauwe tombes met de mooiste tegeltjes en mozaïeken en je kunt hier uren rondkijken. Nog een laatste tip voor Samarkand: Gur-e-emir, het mausoleum van heerser Timoer Lenk. De mooie toegangspoort en de binnenkant vol bladgoud maken dit een must see in Samarkand.

Plan jouw reis naar Oezbekistan

Ben je op zoek naar een bijzondere Oezbekistan rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Mahmud, de reisexpert in Oezbekistan. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Mahmud.

Meer inspiratie voor Oezbekistan reizen

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor je rondreis Oezbekistan? Lees de blogs van Karlijn over haar rondreis door Oezbekistan met prachtige foto’s.