Top 5 redenen om naar Oezbekistan te reizen

  • Khiva, Buchara en Samarkand aan de Zijderoute
  • Oezbekistan wordt nog niet overspoeld door toeristen
  • Reizen in Oezbekistan is makkelijk: geen visum meer nodig
  • De Oezbeken zijn hartelijk en gastvrij
  • De natuur heeft veel te bieden

De mooiste bezienswaardigheden van de Zijderoute

Khiva, Buchara, Samarkand: drie steden die onlosmakelijk zijn verbonden met de oude Zijderoute, die leidde van Venetië tot China. De Oezbeekse steden werden rijk dankzij hun centrale locaties aan de handelsroute en de overblijfselen van die rijkdom zijn in Khiva, Buchara en Samarkand nog steeds te zien. Als je maar drie plekken in Oezbekistan bezoekt, zorg dan dat het deze drie sprookjesachtige steden zijn. Elke stad barst van de geschiedenis: van de heerschappij van Dzjengis Khan en Timoer Lenk tot de overname door de Russen.

Oezbekistan wordt nog niet overspoeld door toeristen

Reizigers zijn steeds meer op zoek naar plekken die van de gebaande paden af liggen. In Centraal-Azië vind je dat soort bestemmingen nog volop, en ook Oezbekistan wordt nog niet overspoeld door toeristen. Je kunt alle prachtige bezienswaardigheden van Oezbekistan dan ook op je gemak bekijken, samen met vooral lokale toeristen. Voor wie jij ook een beetje een bezienswaardigheid bent.

Reizen in Oezbekistan is makkelijk

Je zou het misschien niet zeggen, maar reizen in Oezbekistan is heel gemakkelijk. Tot voor kort had je nog een visum en uitnodigingsbrief nodig om het land te bezoeken, maar per 1 februari 2019 zijn die regels fors versoepeld. Je hebt nu geen visum meer nodig om Oezbekistan binnen te komen. Dat scheelt kosten én veel gedoe. Binnen Oezbekistan reizen is ook heel makkelijk. Er zijn goede treinverbindingen tussen de belangrijkste steden (alleen Khiva is nog niet aangesloten op het spoornetwerk) en dat betekent dat je comfortabel lange afstanden kunt afleggen. Op weg naar weer een nieuwe sprookjesstad!

De Oezbeken zijn hartelijk en gastvrij

De locals in Centraal-Azië staan bekend om hun gastvrijheid en de Oezbeken spannen wat dat betreft de kroon. Overal waar je komt, word je hartelijk welkom geheten en mensen knopen graag een praatje met je aan. In het bijzonder over het Nederlandse voetbal, waar ze waarschijnlijk meer van weten dan jijzelf. De Oezbeken staan altijd klaar om je te helpen en er zijn leuke, kleinschalige familiehotels waar je kunt verblijven. Een mooie kans om het dagelijkse leven van de Oezbeken van dichtbij te zien. Bezoek ook zeker de vele markten in de steden, bijvoorbeeld de grote markt van Samarkand. Dé plek om te kletsen met de Oezbeken en hun heerlijk geurende verse brood te kopen.

Oezbekistan reizen: de natuur heeft veel te bieden

Bij Oezbekistan reizen denk je allereerst aan de steden en bezienswaardigheden van de Zijderoute, maar ook qua natuur heeft het land veel te bieden. Van groene bergen tot woestijnlandschappen: in Oezbekistan vind je het allemaal. Bezoek bijvoorbeeld het Ugan-Chatkal National Park, dat van UNESCO de status van bioreservaat kreeg. In dit ruige berglandschap leven maar liefst 280 diersoorten, waarvan tweehonderd vogelsoorten en 44 soorten zoogdieren, zoals de bruine beer. Ook kun je hier oude rotstekeningen bewonderen. Wil je graag wandelen of paardrijden, neem dan Zaamin National Park op in je reisplanning. Dit park heeft de hoogste berg van Oezbekistan: de Guralash Peak van bijna 3600 meter hoog.

Plan jouw reis naar Oezbekistan

Ben je op zoek naar een bijzondere Oezbekistan rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Mahmud, de reisexpert in Oezbekistan. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Mahmud.

Meer inspiratie voor Oezbekistan reizen

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor je rondreis Oezbekistan? Lees de blogs van Karlijn over haar rondreis door Oezbekistan met prachtige foto’s.