Top 5 Oezbekistan bezienswaardigheden volgens Mahmud

  • Het paleis Kuhna Ark in magisch Khiva
  • Poi-i-Kalyan in Buchara
  • Siab Bazaar in Samarkand
  • Het Registan in Samarkand
  • Het veelzijdige Ugam-Chatgal Nationaal Park
  • Bonus: Shah-i-Zinda in Samarkand

Het paleis Kuhna Ark in magisch Khiva

Het is lastig kiezen welke bezienswaardigheden je in Khiva moet gaan bezoeken. Deze ommuurde woestijnstad heeft namelijk ruim vijftig monumenten die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Het oude centrum Ichan-Khala barst van de mooie plekken, maar zorg in elk geval dat je het paleis Kuhna Ark bezoekt. Dit is het fort en verblijf van de heersers van Khiva en dateert uit de twaalfde eeuw. Je krijgt hier een inkijkje in het leven van de leiders én het paleis is voorzien van schitterend gedetailleerd tegelwerk en mozaïek. Prachtig om te zien!

Bezienswaardigheden Oezbekistan: Poi-i-Kalyan in Buchara

Buchara is al 2500 jaar oud en het was een belangrijke handelsplaats ten tijde van de Zijderoute. Die welvaart en rijkdom zijn vandaag nog steeds terug te zien in de vele moskeeën, madrassas (Koranscholen), paleizen en bazaars. In Buchara is het niet moeilijk om je voor te stellen hoe het hier eeuwen geleden aan toe ging. Wat je ook doet in Buchara, vergeet zeker niet om Poi-i-Kalyan te bezoeken. Dit complex is zo indrukwekkend, dat zelfs de weinig zachtzinnige Genghis Khan het besloot te sparen nadat hij de stad innam. Het complex bestaat uit de hoge Kalyan-minaret, een moskee en een madrassa en het is één van de mooiste voorbeelden van Islamitische architectuur ter wereld.

Siab Bazaar in Samarkand

Een mooie afwisseling met alle oude gebouwen die je tijdens je Oezbekistan-reis bezoekt, is de Siab Bazaar in Samarkand. Op deze grote drukke markt kun je je makkelijk uren vermaken. De Oezbeekse vrouwen in hun gebloemde jurken en fleurige hoofddoekjes handelen fanatiek, bijgestaan door even enthousiaste koopmannen. Koop hier zeker een vers brood voor de lunch, want de Oezbeken staan bekend om hun unieke baktechniek. Er schijnen zo’n zeventien soorten brood te koop te zijn op de Siab Bazaar, dus kies zorgvuldig. Voor groenten, fruit, noten en kruiden kun je op de markt trouwens ook terecht. De kans is groot dat je van alles mag proeven van de marktverkopers.

Oezbekistan bezienswaardigheden: Het Registan in Samarkand

Het is het bekendste bouwwerk van Oezbekistan en je mag het dan ook niet overslaan: het Registan in Samarkand. Tijdens de Zijderoute was dit een belangrijke marktplaats voor handelskaravanen en de plek was destijds al wereldberoemd. Het Registan is heeft aan drie kanten enorme madrassas met blauw tegelwerk en grote turquoise koepels. De details zijn indrukwekkend en ook binnen in de gebouwen kijk je je ogen uit.

Het veelzijdige Ugam-Chatgal Nationaal Park

Wil je tijdens je rondreis Oezbekistan steden afwisselen met wandelen in een prachtig natuurgebied, ga dan naar het Ugam-Chatgal Nationaal Park, gelegen in het Tian Shan-gebergte. Dit ruige berggebied is een paradijs voor wandelaars en je kunt er verschillende trekkings maken. Een trek naar de Aksay-kloof is bijvoorbeeld een aanrader. Ben je in de lente in Oezbekistan, neem dan dit park zéker in je planning op. Het is dan bezaaid met kleurrijke lentebloemen, een prachtig gezicht.

Bonus: Shah-i-Zinda in Samarkand

Shah-i-Zinda in Samarkand mag dan niet zo bekend zijn als het Registan, het is minstens net zo mooi. Zo niet mooier! Shah-i-Zinda is een straat vol hoge mausolea en een belangrijke pelgrimssite voor de Oezbeekse locals. De naam betekent ‘tombe van de levende koning’ en het complex bestaat uit een lange reeks mausolea, de één nog rijker versierd dan de ander. Hier liggen familieleden van Timur de Grote begraven. De heiligste shrine bevat waarschijnlijk het graf van Qusam inb-Abbas, een neef van de profeet Mohammed. Shah-i-Zinda is met recht één van de mooiste bezienswaardigheden van Oezbekistan.

Plan jouw reis naar Oezbekistan

Ben je op zoek naar een bijzondere Oezbekistan rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Mahmud, de reisexpert in Oezbekistan. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Mahmud.

Meer inspiratie voor je Oezbekistan reis

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor je Oezbekistan reis? Lees de blogs van Karlijn over haar rondreis door Oezbekistan met prachtige foto’s.