Veertien jaar geleden reisde Timo ten Klooster door Midden-Amerika en Nicaragua was toen zijn favoriete land. Dit jaar keerde hij samen met zijn vriendin Ursula terug, om tijdens een reis van ruim drie weken ook de onbekendere plekken van Nicaragua te ontdekken. Zij delen in hun reisverslag Nicaragua hun ervaringen met je.

Op(nieuw) naar Nicaragua

"Toen ik mijn vriendin leerde kennen, vertelde ik haar dat ik graag een keer samen met haar terug wilde naar Nicaragua”, zegt Timo enthousiast. “Tijdens mijn reis door Midden-Amerika heb ik vier landen gezien: Nicaragua, Costa Rica, Guatemala en Honduras. Allemaal mooi, maar Nicaragua was mijn favoriet. Dit jaar besloten we terug te gaan. We wilden niet met een groep, maar helemaal op de bonnefooi reizen zagen we ook niet zo zitten. We spreken geen Spaans en we wilden ter plekke geen tijd verliezen met regelwerk."

Nicaragua vakantie op maat

Via internet vond Timo Better Places en hun aanpak sprak hem meteen aan. “Ik wil graag bij een lokale organisatie boeken, omdat je geld dan direct bij de locals terecht komt”, zegt hij. “Ik vind het belangrijk dat zij ook van het toerisme profiteren. Bij Better Places boek je bij een lokaal reisbureau, maar je krijgt wel ANVR-garanties. Dat is een veilig idee. Ook is het fijn dat je bij Better Places flexibel bent: je zit niet vast aan vaste reisprogramma’s, maar je kunt je reis helemaal op maat maken.”

"Het bezoek aan een koffieplantage in Nicaragua was een hoogtepunt"

Onbekende plekken Nicaragua

Timo had een aantal wensen voor de reis, waaronder een bezoek aan Isla de Ometepe, een vulkanisch eiland in het meer van Nicaragua, en een verblijf in het regenwoud. De lokale reisexpert van Better Places stelde mede op basis daarvan een reisplan van 23 dagen samen. “Daar hebben wij weer wat dingen in aangepast en uiteindelijk lag er een reis naar wens voor ons klaar”, zegt Timo. “Met daarin niet alleen de bekende plekken, maar ook onbekende plaatsen waar niet iedereen naartoe gaat. Dat vind ik één van de voordelen van een lokale reisagent: hij kent ook de onbekendere plekken die de moeite waard zijn. Zowel voor als tijdens onze reis was het contact met de reisexpert goed. Hij reageerde steeds snel op onze vragen en toen er tijdens onze trip een orkaan op Nicaragua af leek te stevenen, zorgde hij meteen dat we een dag eerder weg konden van de kust.”

Gevarieerde Nicaragua vakantie

Timo en Ursula maakten een gevarieerde reis. Ze reisden onder andere naar verschillende regenwouden en natuurparken, ze bezochten een lokale koffie- en cacaoplantage, voeren diep de jungle in naar het Spaanse fort El Castillo, zagen schildpadden bij Playa El Coco, bezochten Isla Ometepe en de steden Granada en Léon. Ze sloten hun reis af bij Laguna Apoyo, een kratermeer waar je heerlijk kunt zwemmen. “Alle bestemmingen waren prachtig, maar onze favoriet was Isla de Ometepe”, zegt Timo. “Dit eiland bestaat uit twee vulkanen en het is er heel rustig. We hebben er gekajakt over het meer en samen met een gids verkenden we het eiland. Het is een prachtige plek. Ook ons bezoek aan de koffie- en cacaoplantage was heel bijzonder. Het is mooi om te zien hoe cacao groeit en wordt verwerkt en we lunchten er ook bij locals thuis. Dat was een hele leuke ervaring.”

Slapen in ecolodges

De reis was perfect geregeld. Timo en Ursula hadden overal privétransfers en ze sliepen in mooie hotels. In de natuurparken overnachtten ze meestal in een mooi gelegen ecolodge, die op een duurzame manier werd gerund. “We zijn verschillende keren met een lokale gids op pad geweest en dat was steeds heel leerzaam”, zegt Timo. “Nicaragua heeft een turbulente geschiedenis en onze gidsen hadden soms de burgeroorlog nog meegemaakt. Hun verhalen brachten die geschiedenis tot leven. Nicaragua is een prachtig land met enorm veel variatie: van vulkanen en regenwoud tot steden en strand. Het is er niet toeristisch, het is relatief veilig en de sfeer is heel bijzonder. Het is echt een grote aanrader.”

Plan jouw reis naar Nicaragua

Ben je op zoek naar een bijzondere Nicaragua rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Ernesto, de reisexpert in Nicaragua. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Ernesto.

Gerelateerde klantervaringen

Nicaragua ervaringen

Timo en Ursula deelden hun reisverslag Nicaragua. Bekijk meer reiservaringen van reizigers die met Better Places op reis gingen naar Nicaragua op Reisgraag of Rondreis.