De beste reistijd in Cambodja wordt uiteraard met name bepaald door het klimaat van Cambodja. Maar wellicht speelt voor jou ook de vraag hoe druk het is in de verschillende maanden een rol. Voor de bestemming zelf is het eveneens beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Als je niet afhankelijk bent van de schoolvakanties is het een aanrader om buiten het hoogseizoen op vakantie naar Cambodja te gaan. Het voordeel van reizen buiten de schoolvakanties is bovendien dat de ticketprijzen vaak een stuk lager liggen. Onze lokale expert Jurry, die al jaren in Cambodja woont, geeft je graag advies.

De beste reistijd Cambodja is in de maanden november t/m april. In november, maart en april is het bovendien minder druk, dit zijn dan ook de meest ideale maanden voor je Cambodja rondreis.

Cambodja Klimaat

beste-reistijd-cambodja

Cambodja kent een tropisch moessonklimaat met een gemiddelde temperatuur die gedurende het hele jaar rond de dertig graden ligt. In het droge seizoen bereikt de temperatuur met gemiddeld 30 graden haar laagste punt, waarna dit snel oploopt naar gemiddeld 34 tot 37 graden in april. Zodra in mei het regenseizoen begint, loopt de gemiddelde temperatuur langzaam weer terug, alhoewel de gevoelstemperatuur niet lager lijkt. Dit komt door de hoge luchtvochtigheid; in het natte seizoen ligt deze boven de 80%. Het Cardamomgebergte en het Olifantgebergte zorgen ervoor dat de centraal gelegen laagvlakte van Cambodja niet altijd door regenbuien bereikt kan worden. Dit betekent dat landinwaarts de temperaturen flink op kunnen lopen, soms wel tot rond de veertig graden.

Regenseizoen Cambodja

Het regenseizoen loopt in Cambodja van mei tot en met oktober. De moesson komt vanaf het zuidwesten en zorgt voor relatief hoge hoeveelheden neerslag, vooral in de gebieden aan de kust. De vele regen kan overstromingen tot gevolg hebben. Vanaf november dalen de neerslagkansen snel, omdat de wind dan vanuit het noordoosten komt en voornamelijk drogere en koelere lucht aanvoert. Januari en februari zijn de droogste maanden in Cambodja.

De beste reistijd Cambodja is tijdens de droge periode, van november tot en met april. In maart en april valt wel al een stuk meer neerslag dan in de maanden januari en februari. In april begint het daarnaast al behoorlijk warm te worden. Daarna begint de moesson, maar tot en met augustus is een rondreis Cambodja nog goed te maken. In augustus is er al wel veel regen, maar dat zorgt ook voor unieke en heel mooie plaatjes. Juist dan is het land wel heel mooi. Een rondreis Cambodja is af te raden in de maand september, dan valt er te veel regen.

Drukte

beste-reistijd-cambodja

Het hoogseizoen Cambodja loopt van december t/m februari. De maanden november en maart t/m april kunnen worden gezien als tussenseizoen. Ideaal is dat het tijdens deze perioden minder druk is, maar er wel prima een rondreis Cambodja gemaakt kan worden. Tijdens de maanden mei t/m oktober is het het rustigst, maar dan is dan ook het regenseizoen.

Speciale Evenementen

beste-reistijd-cambodja

April: Khmer New Year
De Khmer vieren het nieuwe jaar met het houden van reinigingsceremonies, het bezoeken van tempels en het doen van traditionele spellen. Het feest duurt drie dagen lang en is zeker het bezoeken waard als je in Cambodja bent.

November: Waterfestival – Bon Om Thook
Het regenseizoen is tot een einde gekomen, en dat wordt gevierd! Er worden bootraces gehouden op de rivier, waar van te voren keihard voor getraind is. Tijdens het festival is er een enorme drukte in Phnom Penh en de hotels zijn binnen no-time vol. Houd hier dus rekening mee als je hierbij wilt zijn!

Plan jouw reis naar Cambodja

Ben je op zoek naar een bijzondere Cambodja rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Jurry, de reisexpert in Cambodja. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Jurry.

Reiservaringen Cambodja

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar Cambodja op TrustpilotRondreis of Reviews.