Reizen met positieve impact

In de reiswereld vind je steeds meer sociale ondernemingen en ook Better Places is een sociale onderneming. Voor een sociale onderneming is een positieve bijdrage aan een mooiere wereld belangrijker dan veel geld verdienen. Als sociale onderneming vinden wij het belangrijk dat de mensen in de landen die we bezoeken optimaal profiteren van het toerisme. Dit betekent bijvoorbeeld dat mensen die voor je werken een eerlijk inkomen krijgen, dat je vaak verblijft in kleinschalige hotels en excursies doet die een authentieke ervaring bieden. Ook investeren wij een deel van onze winst in goede doelen.

Route voor de beste Cambodja vakantie

Start reis in Siem Reap

De eerste vier dagen van je Cambodja impactreis start je in Siem Reap. Twee hiervan zijn dagen die je naar eigen wens kan invullen. Op de laatste dag ga je het plattelandsleven van Cambodja ontdekken.

Dag 1 - Aankomst in Siem Reap

Je komt aan in Siem Reap. Vanuit de luchthaven word je naar je hotel gebracht waar je een briefing krijg over je Cambodja vakantie. De rest van de dag is ter vrije besteding.

Dag 2 - Siem Reap

De komende twee dagen kun je de omgeving van Siem Reap en de tempels van Angkor bezoeken. De tempels liggen verspreid over een groot gebied en je kunt ze op verschillende manieren bezoeken.  Huur bijvoorbeeld een brommertaxi of bezoek ze op de fiets. Angkor Thom, de voormalige hoofdstad, is zeker een bezoek waard. Hier kun je een bezoek brengen aan de 216 stenen gezichten van Bayon. Ook Ta Prohm, een tempel die overwoekerd is door een wurgvijg, is de moeite waard.

Dag 3 - Siem Reap

Nog een vrije dag om de prachtige ruïnes in de omgeving van Siem Reap te bezoeken.  Het is aan te raden om aan het einde van de middag Angkor Wat te bezoeken. Dit is ’s werelds grootste religieuze monument en het staat bovendien op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De zonsondergang is onvergetelijk mooi.

 Altijd al benieuwd geweest naar het leven van een monnik? Doe een excursie die je een kijkje geeft in het leven van een monnik in Siem Reap. Je lokale gids is een voormalige monnik. Je bezoekt met hem twee pagodas waar hij destijds heeft gewerkt.

Dag 4 - Siem Reap

Vandaag ga je het echte plattelandsleven van Cambodja ontdekken. Onder begeleiding van een Engelssprekende gids breng je een bezoek aan het dorpje Krabey Riel. Je bezoekt het huis van een familie. Daarna bezoek je de lokale markt van het dorp. Een klein stukje verder staat de ossenkar op je te wachten voor een kort ritje. Daarna ga je naar het Tonle Sap meer voor een boottocht naar drijvend dorp Mechrey. Je vaart langs drijvende huizen, scholen en nettenmakerijen. Na afloop rijd je terug naar Siem Reap waar je rond lunchtijd weer aankomt.

Door het boeken van een directe vlucht beperk je de CO2-uitstoot van je reis aanzienlijk. Maar er zijn nog veel meer redenen om een directe vlucht te boeken.

 

Stung Treng en Koh Trong

Na Siem Reap vervolg je je reis naar Stung Treng, vlakbij het Mekong gebied. Hier bezoek je imposante watervallen en ga je op zoek naar de zeldzame Irrawaddy dolfijn. Daarna gaat de reis verder naar Koh Trong, een klein eilandje.

Dag 5 - naar Stung Treng

Je privé auto met Engelssprekende chauffeur komt je na de lunch bij het hotel ophalen. Jullie gaan op weg naar Stung Treng in het wilde Noordoosten van Cambodja. Onderweg kun je stoppen om foto’s te maken of de benen te strekken. De rit duurt zo’n 4 uur.

Dag 6 - Stung Treng

Vandaag breng je met een gids een bezoek aan het Mekong gebied ten noorden van Stung Treng. Je rijdt in anderhalf uur richting de grens met Laos, waar je op de boot stapt en over de rivier naar de imposante Mekong watervallen vaart. Te voet bezoek je de watervallen en een klein vissersdorpje, waar je leert over traditionele medicijnen tegen bijvoorbeeld malaria en diarree die de mensen gebruiken. Vervolgens ga je naar het zuidelijke tipje van Hang Khone eiland, een van de 4000 eilanden waar dit gebied bekend om is. Per boot ga je op zoek naar de zeldzame Irrawaddy dolfijn. Na de lunch stap je in de kajak om door “flooded forest” en de “Ramsar wetlands” te peddelen. Het is een tocht langs bomen die uit het water steken. Aan het einde van de trip ga je per boot naar de auto die je naar Stung Treng brengt.

Dag 7 - naar Koh Trong

Per auto volg je de Mekong rivier naar het zuiden. Net buiten Kratie passeer je Kampi, de beste plek in Cambodja om Irrawaddy dolfijnen te spotten. Mocht je ze in Stung Treng niet hebben gezien, hier is de kans dat je ze ziet heel groot. Even verderop staat de bekende 100 pilaren pagode. De tempel is rijkelijk versierd met Boeddhabeelden en schilderingen. In Kratie neem je de ferry naar het eiland Koh Trong in de Mekongrivier. De auto gaat niet mee naar het eilandje, je bagage wel. Op Koh Trong staan motortaxi’s klaar om je naar je hotel te brengen, gewoon achterop de motor. Je bagage wordt apart vervoerd.

 

Mondulkiri en Phnom Penh

De volgende stop is Mondulkiri, waar je kennis maakt met de Phnong minderheid en op bezoek gaat bij een olifantenkamp. Hierna reis je verder naar de hoofdstad Phnom Penh.

Dag 8 - naar Mondulkiri

In de ochtend maak je met een lokale gids een mooie fietstocht over Koh Trong (ongeveer 9 km). Je fietst over smalle paden en langs traditionele Khmer huizen en -pagodes. Onderweg stop je zo vaak je maar wilt om bijvoorbeeld fruit te eten of te kijken naar het productieproces van lokale producten. Je kunt hier zelfs een boom planten met je eigen naam, als onderdeel van een rehabilitatie-project. Na de fietstocht word je weer achterop de brommer naar de ferry gebracht. Na de overtocht staat je auto al weer klaar om je naar Mondulkiri te brengen. In Kratie maak je een stop voor de lunch (inbegrepen) om vervolgens in in ongeveer 3 uur naar Mondulkiri te rijden.

Dag 9 - Mondulkiri

’s Ochtends word je opgehaald voor een leuke excursie. Allereerst bezoek je een dorp van de animistische Phnong minderheid. De Phnong zijn landarbeiders, maar jagen hoort ook nog steeds tot hun bezigheden. In het dorp staan nog enkele traditionele Phnong huizen. Na het bezoek aan het dorp wandel je door het bos naar een riviertje met een kleine waterval. Een prachtige plek voor een traditionele Phnong lunch. Na de lunch bezoek je een verantwoord olifantenkamp, waar de mahouts (olifantenverzorgers) je alles vertellen over deze imposante dieren: wat ze eten, hoeveel ze wegen, hoe oud ze worden en wat ze bijdragen aan het bos en het behoud ervan.

Dag 10 - naar Phnom Penh

Vandaag ga je naar hoofdstad Phnom Penh. De rit duurt ongeveer 6 uur. Onderweg heb je de mogelijkheid stops te maken en zo meer van het land te zien en te leren kennen.

Dag 11 - Phnom Penh

Je hebt vandaag een vrije dag in Phnom Penh. Je kunt een bezoek brengen aan het koninklijk paleis. Hier staat onder andere de bijzondere zilveren pagode, gemaakt met 5000 zilveren tegels, een Boeddha van emerald en een gouden Boeddha ingelegd met diamanten. Tijdens een bezoek aan de indrukwekkende “Killing Fields” en de Tuol Sleng gevangenis kun je in het duistere verleden van Cambodja duiken en leren over de Khmer Rouge periode.

 Tijdens je Cambodja vakantie kun je op verschillende plaatsen eten bij een lokale familie. "Bij aankomst trekt de vrouw des huizes mij meteen mee de keuken in. In no time zetten we samen een heerlijke maaltijd op tafel, die we met het hele gezin gezellig oppeuzelen. Een onvergetelijke ervaring voor ons, maar ook voor de familie." Moeder Phaen was dolblij met ons bezoek.

 

Koh Kong en Sihanoukville

Je Cambodja vakantie vervolgt zich naar Koh Kong, waar je een trek door de jungle kan maken. Daarna reis je verder naar Sihanoukville, waar je kan relaxen aan het strand.

Dag 12 - naar Koh Kong

Vandaag ga je per privé taxi naar Koh Kong. Bij de Tatai brug vlakbij de grens met Thailand stap je in de boot die je naar de Lodge brengt. De Lodge is prachtig gelegen, midden in de natuur en aan de rivier.  Tot het eind van de middag heb je tijd voor jezelf. Laat de natuurlijke omgeving op je inwerken en luister naar de junglegeluiden. Je mag gratis gebruik maken van de kajaks die bij het resort liggen. In de rivier kun je heerlijk zwemmen. Vandaag zijn alle maaltijden inbegrepen.

 Slaap middenin de natuur in de bijzondere Rainbow Lodge aan de Tatai rivier. De gebouwen gaan op in de natuur en zijn gebouwd van natuurlijke materialen. De accommodatie investeert in natuurbehoud projecten en (de educatie van) de lokale gemeenschap. Als je op zoek bent naar een off-the-beaten-track accommodatie waar je ook heerlijk kunt ontspannen, dan is dit de ideale lodge. Lees meer over de Rainbow lodge.

Dag 13 - Koh Kong

Vandaag kun je naar eigen inzicht besteden. De lodge kan verschillende activiteiten voor je regelen. Maak bijvoorbeeld een korte trek door de jungle van Koh Kong onder leiding van een lokale gids. De gids wijst je op de dieren die je onderweg kunt tegenkomen, zoals gekko’s, spinnen, slangen en kevers. De tocht duurt ongeveer twee uur en is goed te doen. Het lopen wordt uiteindelijk beloond met een prachtige waterval waar je kunt picknicken, zwemmen, zonnen en relaxen. Hier komen soms ook veel Cambodjaanse toeristen die een paar dagen vrij hebben. Vandaag zijn alle maaltijden inbegrepen.

Dag 14 - naar Sihanoukville

Het is tijd voor een paar dagen relaxen aan het strand. Per boot ga je terug naar de Tatai brug en dan per privé taxi door naar Sihanoukville. De rit duurt ongeveer 4 uur. Je blijft hier een nachtje slapen.

 

Koh Rong Samloem en Kampot

Na je rustige dag in Sihanoukville reis je door naar het eilandje Koh Rong Samloem, waar je kan genieten van een van de stranden of van de natuur. Daarna vervolg je je reis naar Kampot. Hier ga je zoutvelden, een tempel en peperplantages bezoeken.

Dag 15 - naar Koh Rong Samloem

Vandaag ga je naar een van de mooiste eilanden van Cambodja: Koh Rong Samloem. Je wordt opgehaald en naar de Serendipity Beach pier gebracht, waar een boot je binnen 1 uur naar Koh Rong Samloem zal brengen. In de vroege middag kom je aan op Koh Rong Samloem en heb je de rest van de dag vrij om te relaxen.

Dag 16 - Koh Rong Samloem

Je kunt genieten van de 5 stranden van het eiland. In een baai voor de kust van het eiland vind je Saracenen Bay, dat zich prijst met een 5 kilometer lang zandstrand. Zeker de moeite waard om te bezoeken. Daarnaast kun je ook genieten van de natuur op het eiland, want naast stranden vind je er ook bergen, watervallen en zoetwaterstromen. In de avond is het aan te raden vers gevangen vis te eten bij een van de vele restaurantjes.

Dag 17 - naar Kampot

Je laatste dag op Koh Rong Samloem is aangebroken. Je neemt de boot terug naar Sihanoukville waar een auto met chauffeur voor je klaar staat om je naar Kampot te brengen. Dit is een directe transfer en duurt ongeveer 2 uur.

Dag 18 - Kampot

Samen met een gids bezoek je vandaag per tuktuk de omgeving van Kampot. De tuktuk brengt je naar zoutvelden, naar een grot met een Angkor-era tempel en peper plantages. Je rijdt door een charmante omgeving met prachtige uitzichten. Voor de lunch wordt gestopt in Kep waar je heerlijk verse vis, krab of garnalen kunt eten (niet inbegrepen).

 

Beëindig je positieve impact reis in Phnom Penh

 

Dag 19 - naar Phnom Penh

Vandaag ga je per privé taxi naar Phnom Penh. De rit duurt ongeveer 4 uur. De rest van de dag kun je zelf invullen. Geniet nog een laatste avond van de Cambodjaanse keuken. Je hebt nog een keer de kans om gerechten te proberen die je in Nederland niet zo snel zou eten.

Dag 20 - Vertrek uit Phnom Penh

Helaas is je Cambodja vakantie ten einde gekomen. Je wordt op tijd voor je vlucht naar de luchthaven gebracht.

Doordat deze reis zo'n 3 weken duurt, heb je langer om de bestemming te verkennen. Bovendien zijn er meer voordelen van slow travel.

Ontvang een voorstel op maat

Geef je wensen door en ontvang een voorstel op maat.

 

Bekijk de positieve en negatieve impact van de Cambodja reis.

Ik ben benieuwd

Retour Amsterdam - Siem Reap: uitstoot per luchtvaartmaatschappij (kg CO2 p.p.)

Bijzondere accommodaties

Tijdens onze rondreizen door Cambodja maken we gebruik van kleinschalige accommodaties waar gastvrijheid hoog in het vaandel staat.

Bijzondere excursies

Je kunt tijdens je rondreis prachtige ervaringen opdoen bij de lokale gemeenschap en draagt daarmee meteen een steentje bij aan het goede dat toerisme kan brengen.

Reisadvies Cambodja

Alle praktische informatie voor een rondreis naar Cambodja. Van veiligheid en praktische tips, tot inentingen en geldzaken. 

Praktische informatie


Beste reistijd Cambodja

rondreis-cambodja

Beste reistijd Cambodja

 

Plasticvrij op reis

Wij streven ernaar dat reizigers in 2020 geen gebruik meer maken van single use plastic waterflesjes. Als reiziger gebruik je per week zo’n 15 waterflessen per persoon. Dit levert een gigantische afvalberg op en helaas komt veel plastic afval terecht in zee. Ontdek hoe je met een paar simpele tips minder wegwerpplastic kan gebruiken en ga plasticvrij op reis door Cambodja. Neem in ieder geval een hervulbare waterfles mee, in veel hotels kun je deze bijvullen met water uit grote containers.

Sustainable Development Goals

Eind 2015 hebben de Verenigde Naties 17 Werelddoelen opgesteld om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering: de Sustainable Development Goals. Deze doelen vormen een richtlijn om de wereld voor iedereen een betere plek te maken. Better Places wil graag een bijdrage leveren aan het bereiken van de Sustainable Development Goals. Wij geloven dat als je op een verantwoorde manier reist, toerisme de wereld een beetje mooier kan maken. Het mooie is, dat dit tegelijkertijd zorgt voor unieke, authentieke ervaringen.

Verminderen van CO2-uitstoot

Better Places is gestopt met het compenseren van de CO2-uitstoot van de reizen die zij organiseert. Compensatieprojecten, zoals bomen planten en kooktoestellen uitdelen, blijken weinig effect te hebben. Bovendien maken we met compenseren de uitstoot van broeikasgassen niet ongedaan. Daarom zetten we nu vol in op het verminderen van onze totale CO2e-uitstoot. Dat is inclusief het vervoer van en naar de bestemming. Dat betekent dat we steeds meer focussen op reizen binnen Europa, naar bestemmingen die ook per trein of auto bereikbaar zijn. Lees meer over onze weg van compenseren naar reduceren en true pricing.

Boeken zonder zorgen

Lees alles over onze speciale soepele boekingsvoorwaarden.