De beste reistijd in Oezbekistan wordt uiteraard met name bepaald door het klimaat van Oezbekistan. Maar wellicht speelt voor jou ook de vraag hoe druk het is in de verschillende maanden een rol. Voor de bestemming zelf is het eveneens beter als het toerisme beter over het jaar gespreid is. Daarom kijken wij niet alleen naar het weer, maar ook naar de drukte in de verschillende maanden.

Als je niet afhankelijk bent van de schoolvakanties is het een aanrader om buiten het hoogseizoen op vakantie naar Oezbekistan te gaan. Het voordeel van reizen buiten de schoolvakanties is bovendien dat de prijzen vaak een stuk lager liggen. Onze lokale reisexpert Mahmud, die al zijn hele leven in Oezbekistan woont, geeft je graag advies.

De beste reistijd Oezbekistan is in het voor- en najaar. In de zomer kan het erg heet worden. Voor meerdaagse trektochten in de bergen is de zomer juist wel erg geschikt.

Oezbekistan klimaat

beste reistijd Oezbekistan

Het voor- en najaar zijn verreweg de beste tijd om te reizen en dat is ook het toeristenseizoen. Vanaf half april tot half juni en vanaf half augustus tot half november zijn de temperaturen overdag aangenaam (met maximaal 30-35 graden) en de avonden koel. De zon maakt overuren en je kunt optimaal gebruik maken van de vele terrassen in de schaduw. Wil je meerdaagse tochten in de bergen maken dan zijn de zomermaanden daar het meest geschikt voor. Tijdens de wintermaanden van november t/m februari raden we je niet aan om naar Oezbekistan te reizen.

Drukte

beste reistijd Oezbekistan drukte

In Oezbekistan is het hoogseizoen in april en mei en in september en oktober. Het tussenseizoen loopt van juni-augustus. Alle andere maanden zijn laagseizoen. Ook in het hoogseizoen valt de drukte in Oezbekistan echter nog erg mee.

Speciale Evenementen

beste reistijd Oezbekistan evenementen

Ramadan
In 2024 is de Ramadan van 11 maart t/m 10 april. Omdat Oezbekistan een vrij liberaal land is, waar de Islam niet door iedereen even streng wordt beleden, worden de geboden voor het vasten niet door iedereen nageleefd. Je zult als toerist dus overal gewoon kunnen eten en drinken. Verblijf je op het platteland of in een homestay dan zul je er wel rekening mee moeten houden. Sowieso getuigt het van respect om tijdens de ramadan niet al te openlijk op straat te eten of te drinken.

Silk & Spices Festival
In mei is het Silk & Spices festival in Boekhara, een festival dat wordt georganiseerd om de traditionele Oezbeekse cultuur uit te dragen. Hoogwaardig handwerk op het gebied van mozaïekleggen, tapijtweven en juwelen maken zijn te bewonderen. Er zijn vele optredens van muziekgroepen uit het hele land. Ook is er een kleurrijke optocht waarin de sfeer van de Zijderoute wordt opgeroepen.

Muziekfestival Shark Taronalari
In augustus is het internationale muziekfestival “Shark Taronalari” (oosterse melodieën) in Samarkand. Dit festival werd voor het eerst in 1997 georganiseerd en is in de loop der jaren steeds populairder en prestigieuzer geworden. Het tweejarige festival trekt duizenden deelnemers en bezoekers uit meer dan 50 landen aan.

Atlas Bayrami Festival
Het Atlas Bayrami Festival in Margilan wordt in de eerste helft van september georganiseerd en is het traditionele textielfestival. Omdat Margilan in de mulit-culturele Fergana vallei ligt kunnen bezoekers van dit festival kennismaken met de grote diversiteit in textieltradities en – stijlen van Oezbekistan, Kazachstan, Kirgistan en Tadzjikistan. Er zijn tentoonstellingen te zien, maar ook voorstellingen van muziekgroepen, koorddansers, traditioneel worstelen en marionettenspelers.

Plan jouw reis naar Oezbekistan

Ben je op zoek naar een bijzondere Oezbekistan rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Mahmud, de reisexpert in Oezbekistan. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Mahmud.

Reiservaringen Oezbekistan

Bekijk meer reiservaringen van reizigers die op reis gingen naar Oezbekistan op TrustpilotRondreis of Reviews.