Top 5 bezienswaardigheden Maleisisch Borneo

  • Schildpadden spotten
  • Mount Kinabalu
  • Trekking naar wilde orang-oetans
  • Verblijf bij een lokale familie
  • Mulu National Park

1. Schildpadden spotten op Libaran Island

Maleisisch Borneo staat bekend om haar wildlife, van orang-oetans en neusapen tot dwergolifanten en zeeschildpadden. In de provincie Sabah kun je op verschillende plekken schildpadden zien. De meeste reizigers kiezen voor Selingan Island, maar als je net iets meer van de gebaande paden af wilt, is Libaran Island een aanrader. Hier komen in de zomermaanden zeeschildpadden aan land om hun eieren te leggen en met een beetje geluk kun je dat zien. Een bijzondere ervaring! Je slaapt in luxe glampingtenten en je kunt hier prachtig snorkelen. De onderwaterwereld in dit deel van Maleisisch Borneo is geweldig.

2. Bezienswaardigheden Maleisisch Borneo: Lupa Masa Jungle Camp

Het barst in Maleisisch Borneo van de indrukwekkende nationale parken en Kinabalu National Park is daar één van. In dit park ligt de hoogste berg van Zuidoost-Azië, Mount Kinabalu. Deze berg is maar liefst 4095 meter hoog. Als je fit bent, kun je de Mount Kinabalu beklimmen. Zie je dat niet zitten, dan kun je het ook bij kortere wandelingen houden. Aan de voet van Mount Kinabalu ligt bovendien Lupa Masa Jungle Camp, gelegen aan een prachtige rivier. Je slaapt hier in een tent of eenvoudig chalet en je kunt er allerlei survivalactiviteiten ondernemen. Ook is het mogelijk om een canopy walk boven de boomtoppen te doen, een jungletrek te maken of om te relaxen in de warmwaterbronnen van Poring.

Wil je zoveel mogelijk lokale excursies opnemen in je Maleisisch Borneo reis? Bekijk dan deze voorbeeldreis met maximale positieve impact.

3. Maak een trekking naar wilde orang-oetans

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Maleisisch Borneo zijn de orang-oetans. De meeste mensen die naar Maleisisch Borneo reizen, willen graag orang-oetans zien. 100% zekerheid om ze te spotten heb je in Sepilok, bij het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre. Hier worden de apen tijdelijk opgevangen, om later weer uitgezet te worden in het wild. Wil je liever wilde orang-oetans zien, dan is het gebied Batang Ai een aanrader. Vanuit Kuching is het zo’n vijf uur rijden tot een stuwmeer. Daar stap je de boot op en vaar je de rivier op, diep de jungle in. Je overnacht eerst in een dorpje en daarna ga je met je gids op pad, op zoek naar wilde orang-oetans. Deze tocht duurt vier tot zes dagen en onderweg slaap je in junglekampen. Basic en avontuurlijk, maar een geweldige ervaring.

4. Overnacht in een sfeervolle homestay

Bij Maleisisch Borneo denken de meeste mensen vooral aan natuur, maar ook op cultureel gebied heeft het veel te bieden. Er zijn verschillende leuke homestays waar je kunt overnachten bij mensen thuis. Zo zie je hoe het gewone leven van de locals eraan toegaat. Een mooie plek is bijvoorbeeld het longhouse van Saloma, een jonge vrouw van de Bidayuh-stam. Je logeert bij haar hartelijke familie, trekt samen met haar broer de jungle in, gaat zwemmen bij een waterval en helpt bij het verbouwen van groenten en fruit op hun eigen land. Je wordt echt even in de familie opgenomen. Als je meer over het lokale leven wilt leren, is het ook leuk om een kookworkshop te volgen. Dat kan bijvoorbeeld in Kota Kinabalu, waar je onder leiding van een lokale kok de lekkerste gerechten leert maken.

5. Ontdek de mooiste plekken van Mulu National Park

“Eén van mijn favoriete plekken in Maleisisch Borneo is Mulu National Park", zegt Nick. Dit afgelegen park ligt in het noorden van Sarawak en is UNESCO Werelderfgoed. Hier vind je de grootste ondergrondse grotten ter wereld, dikbegroeide jungle en indrukwekkende landschappen met kalkstenen pieken. Je kunt hier miljoenen vleermuizen uit de grotten zien vliegen, als ze op zoek gaan naar voedsel. Een boottocht over de Melinau Rivier is ook een aanrader en onderweg kun je een longhouse van de stam Penan bezoeken. Zwemmen in de rivier, wandelen in de jungle: Mulu National Park heeft genoeg te bieden om je dagen bezig te houden.

Plan jouw reis naar Maleisisch Borneo

Ben je op zoek naar een bijzondere Maleisisch Borneo rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Nick, de reisexpert in Maleisisch Borneo. Hij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Nick.

Maleisisch Borneo met kinderen

Maleisisch Borneo is volgens Nick bovendien erg geschikt voor een vakantie met zowel jonge als oudere kinderen. De bezienswaardigheden in Maleisisch Borneo zijn geweldig voor kinderen. Kinderen zullen genieten van de vele dieren en zich ongetwijfeld vermaken met een canopy tour. Het strand is een goede afsluiter van de reis, waar je vaak goed kunt snorkelen. Bekijk hier een voorbeeld van een familiereis.

Beste reistijd Maleisisch Borneo

Je kunt Maleisisch Borneo het hele jaar door bezoeken. De droge tijd loopt van maart tot en met oktober, maar ook dan kan er nog steeds een bui vallen. Lees meer over de beste reistijd Maleisisch Borneo.

Duurzaam reizen in Maleisisch Borneo

De unieke regenwouden van Maleisisch Borneo en haar dieren moeten beschermd worden. Daarom is het belangrijk dat je als reiziger zo duurzaam mogelijk reist. Slaap in kleinschalige ecolodges die zo min mogelijk impact hebben op de natuur en ga op pad met lokale gidsen die hun gebied op hun duimpje kennen. Zo leer je alles over de jungle en haar dieren, en ook over wat je kunt doen om die in stand te houden. Lokale gidsen komen meestal uit de gemeenschappen in de buurt. Zo draag je als reiziger je steentje bij aan de welvaart in die dorpen. Je kunt in Maleisisch Borneo bovendien kennismaken met lokale stammen en hun gebruiken. Zo help je hen om hun traditionele cultuur in stand te houden.Weten wat je nog meer kan doen? Neem een kijkje bij onze checklist voor duurzaam reizen.