In het zuiden van Limburg kun je sinds kort een nieuwe langeafstandswandeling maken: de Dutch Mountain Trail. Het is met ruim 100 km lengte en bijna 2000 hoogtemeters de zwaarste wandeling van Nederland. Deze wandeling is geschikt voor de ervaren en avontuurlijke wandelaar die op zoek is naar een uitdaging in eigen land! Je boekt deze reis bij Avontuur Dichtbij.

Waarom een groepsreis?

We krijgen steeds vaker verzoeken van reizigers die graag willen aansluiten bij een klein gezelschap voor een actieve (wandel)reis. Doordat we de groep klein houden, ervaar je het persoonlijke karakter, zoals je dat van ons gewend bent, en tegelijkertijd de gezelligheid van een groepsreis. Bovendien kunnen we onderweg gebruikmaken van kleinschalige accommodaties en gaat er altijd een ervaren gids mee. 

Win een Dutch Mountain Trail-reis

Speel mee met de Grote Nederlandse Wandelquiz van Columbus Travel en maak kans op één van de vijf volledig verzorgde Dutch Mountain Trail-reizen!

Doe de quiz

Anita Dutch Mountain Trail
Wandelvrouw Bregje wandelweekend Drenthe

Route Dutch Mountain Trail

Dag 1 - Treinstation Eygelshoven en Kerkrade

Afstand: 11 km

De trektocht Dutch Mountain Trail begint op treinstation Eygelshoven aan de Duitse grens. Hier kun je je bagage achter laten aan de bagagevervoerder die dit naar het eindpunt zal brengen van vandaag. Deze wandelvakantie begint rustig. Veel wandelaars moeten immers een stuk reizen om in het Zuid-Limburgse Eygselshoven te komen en de eerste wandeldag te starten.
Al snel laten we de drukte achter ons en worden we omringd door vogelgeluid en bossen. De eerste top die we tegenkomen is de Wilhelminaberg (225 meter). Via een steil paadje met steengruis klimmen we omhoog. Let op: wanneer het veel heeft geregend zijn de paden omhoog modderig en glad. Wandelstokken zijn hier dan aanbevolen. Vanaf deze top van de Wilhelminaberg hebben we een uitzicht over de omgeving en zien we het industriële landschap van deze regio. 

Door de bossen, langs de Anselerbeek bereiken we het mooie landgoed bij kasteel Erenstein. We kunnen hier even pauzeren onder het genot van een drankje. We overnachten in een oud klooster vlakbij Kerkrade.

Dag 2 - Kerkrade naar Vaals

Afstand: 18 km

We verlaten Kerkrade via onverharde wegen en steken de Duitse grens over zonder dat we er erg in hebben. Er zijn geen borden of markeringen. Wanneer we in de buurt van Horbach komen merken we ineens op dat mensen ons in het Duits groeten. Vandaag komen we meerdere keren piramideachtige blokken tegen. Ze zijn een visuele herinnering van de Siegfriedlinie: een verdedigingslinie die in de jaren ’30 werd gebouwd zodat Hitler zichzelf kon verdedigen tegen aanvallen vanuit het westen.
We lopen een tijdje over de grens tussen Nederland en Duitsland, voordat we het Duitse Orsbach bereiken. Hier ervaren we voor de eerste keer dat echte berggevoel. We hebben een prachtig uitzicht op het glooiende Nederlandse heuvellandschap. Via de top van de Schneeberg wandelen we naar Vaals. Vanaf hier nemen we de bus naar Vijlen, om daar te overnachten.

 

Dag 3 - Vaals naar Gulpen 

Afstand: 24 km

Deze dag is een lekkere kuitentrainer! Bovendien lopen we vandaag door Nederland, Duitsland én België. We starten met de beklimming van de Vaalserberg. De top van Vaalserberg is niet opgenomen in de 7 Summits, maar we beklimmen deze berg tijdens deze pittige bergwandeling wel. We kunnen hier even van de wandelroute afwijken om het Drielandenpunt te bezoeken en de toren te beklimmen.
Via bossen en weides in België en Nederland wandelen we in noordelijke richting, bergaf en weer bergop. Onderweg hebben we een paar prachtige uitzichtpunten, bijvoorbeeld op de wijndorpen Vijlen en Eys. De wandelroute loopt zelfs langs een paar wijngaarden in de omgeving van Wahlwiller. Kenmerkend tijdens deze Dutch Mountain Trail etappe zijn de vele kruisbeelden in de berm op kruispunten en de Jezusbeelden in bomen. Dit herinnert je steeds aan het katholieke karakter van Zuid-Limburg. Aan het einde van deze wandeldag beklim je de Eyserberg, om uiteindelijk af te dalen naar het leuke dorp Gulpen.

 

Dag 4 - Gulpen naar Slenaken

Afstand: 18 km


Kort na vertrek beklimmen we meteen de eerste berg van de dag: de Gulpenerberg. Aan de voet van het Mariabeeld hebben we een prachtig uitzicht op Gulpen en zien we de Eyserberg nog een keer. Vandaag zien we de Vaalserberg meerdere keren aan de horizon verschijnen terwijl we richting de Belgische grens wandelen. Op de top van de Hakkenberg staat een grenspaal. Hierna vervolg we de weg een tijdje door het bos. Uiteindelijk verlaten we de wandelroute om naar Slenaken te lopen. Hier overnachten we verdeeld over twee kleine herbergen.

Dag 5 - Slenaken naar Mesch

Afstand: 18 km

Deze wandeldag valt qua hoogteverschillen mee, dus we kunnen op ons gemak van Slenaken naar de wandelroute lopen. Via het Belgische dorp Plank komen we uiteindelijk terecht in het Belgische Sint-Martens-Voeren. Hier kunnen we een lunchplek uitzoeken of een Belgisch biertje laten inschenken. We zitten hier vrijwel op de Belgisch-Nederlandse grens, maar de huizen en bebouwing zien er heel anders uit.
Wanneer we Sint-Martens-Voeren verlaten beginnen we aan de klim van de vijfde top. We draaien nog eens om wanneer we de Kattenroth beklimmen: we hebben dan een mooi uitzicht op het dorp en de spoorbrug die langs het dorp loopt. We verlaten de route om te overnachten in een hoeve in het dorpje Mesch.

 

Dag 6 - Mesch naar Maastricht

Afstand: 17 km

Het is alweer de laatste dag van de Dutch Mountain Trail. We wandelen door het vlakke platteland met mooie vergezichten naar het stadje Eijsden. Hier nemen we de veerpont naar het Belgische Lanaye. 
Wanneer we in noordelijke richting naar Maastricht lopen weten we dat de laatste – en zwaarste – beklimming nog gaat komen: D’n Observant. Meerdere keren hebben we een mooi uitzicht over de Maas aan onze rechterhand. Om de laatste top te bereiken lopen we over smalle weggetjes en klauteren we via boomwortels omhoog.
Nadat we de zevende en laatste top hebben bereikt is het tijd om af te dalen naar Maastricht, via de ENCI-groeve bij de Sint Pietersberg. De pittige wandelroute eindigt bij het treinstation van Maastricht. Hier zal de bagage op ons wachten. Voordat we naar huis gaan, kunnen we eerst in het centrum van Maastricht vieren dat we het hebben gehaald!

 

Belangrijk om mee te nemen

Voor de Dutch Mountain Trail zijn goede wandelschoenen erg belangrijk. Neem ook kleding mee voor verschillende weertypen en neem snacks en water mee voor onderweg. Een EHBO setje is ook handig om mee te nemen. Wandelstokken zijn aanbevolen voor deze route.

 

Deze groepsreis is een ideale voorbereiding voor één van onze wandelreizen in Europa. Deze wandelreis wordt georganiseerd door Avontuur Dichtbij. Zij zijn gespecialiseerd in verrassende weekjes of weekendjes weg in Nederland en België. Alle reizen worden samengesteld door avontuurlijke experts die zelf ook de activiteiten en accommodaties testen. Zo weten zij zeker dat jij op de meest bijzondere plekken een geweldige ervaring beleefd. Je boekt deze reis dan ook bij Avontuur Dichtbij.