Beste Jamaica bezienswaardigheden volgens Ellen

  • Ga op zoek naar de mooiste watervallen
  • Koken met een rastagezin
  • Bamboevlotvaren op de Rio Grande
  • Wandelen in de groene natuur
  • Ontdek alles over het leven van Bob Marley
  • Betreed de ongebaande paden van Cockpit Country

Ga op zoek naar de mooiste watervallen

Als het om spectaculaire watervallen gaat, dan is Jamaica niet te verslaan. Het eiland heeft er tientallen en ze zijn allemaal anders. Dunn’s River Falls is de bekendste en daarom ook het drukst bezocht. Maar als je zorgt dat je er om negen uur ’s ochtends bent, heb je hem bijna voor jezelf alleen. Onbekender zijn de Reach Falls bij Port Antonio, de watervallen uit de film Cocktail. Hier kun je ook klimmen en het is een prachtige plek. Tot slot kan ik de Mayfield Falls aanraden, waarvoor je samen met een gids de jungle intrekt en door de rivier omhoog loopt.

Koken met een rastagezin in Ocho Rios

Het is erg leuk om als reiziger kennis te maken met de rastafari-cultuur. In Ocho Rios ligt een stuk land waar een rivier doorheen loopt en dat van een rastastel is. Hier kun je samen met de gastheer koken en daarvoor lokale producten uit de tuin halen. Bij het land hoort de Jamaica Natural Garden en ook voor kinderen is het hier erg leuk: er is alle ruimte voor een mooie ontdekkingstocht.

Bamboevlotvaren op de Rio Grande

Een van de Jamaica bezienswaardigheden of activiteiten is het vlotvaren. De Jamaicanen noemen het raften, maar het is raften op z’n Jamaicaans: in een rustig tempo. Bij Port Antonio kun je bamboevlotvaren op de rivier Rio Grande en dat is prachtig. Je vaart door de Blue Mountains Valley, er zijn geen wegen en het is er heerlijk rustig. Ik adviseer om iets later in de ochtend te beginnen, want dan kun je lekker lunchen bij Belinda’s Riverside Restaurant. Belinda is een vrouw op leeftijd die aan de oever zit te koken en dat is geweldig om mee te maken.

Ga wandelen in de groene natuur

Houd je van wandelen, dan zit je op Jamaica goed. Een bekende tocht is de Blue Mountains-nachtwandeling naar de top van Blue Mountain Peak, maar die is vrij zwaar. Een goed alternatief is Holeywell Park, een UNESCO-beschermd natuurgebied. Het groene berglandschap is hier prachtig, vol met enorme varens en orchideeën. Hier kun je zelf korte wandelingen maken of op pad gaan met een gids. Je hebt hier een geweldig uitzicht op het dal waarin Kingston ligt en je kunt er overnachten in een eenvoudig chalet.

Ontdek alles over het leven van Bob Marley

Zeg je Jamaica, dan zeg je Bob Marley en het is de moeite waard om een aantal plekken te bezoeken waar hij heeft geleefd. De meest commerciële plek is zijn graf in de buurt van Ocho Rios, waar vooral de lokale gidsen een bezienswaardigheid zijn. Zo stoned als een garnaal! In Kingston kun je de Tuff Gong-fabriek bezoeken waar Bob zijn opnamestudio had. Hier zie je hoe er nog steeds singles en lp’s worden gemaakt. Het Bob Marley Museum is gevestigd in het huis waar hij woonde toen hij al miljonair was. De Culture Yard is nog interessanter: dat is het ghetto in Kingston waar hij woonde als tiener. Je kunt hier het beste met een taxi naartoe gaan, of kiezen voor een begeleide wandeling. Dan zie je een totaal andere kant van Kingston.

Betreed de ongebaande paden van Cockpit Country

Op Jamaica wonen Maroons, afstammelingen van de Afrikaanse slaven. Het gebied waar ze wonen, Cockpit Country, is een waanzinnig stuk natuur en in het dorp Accompong kun je een wandeling maken met een Maroon. Samen loop je door het dorp, ontmoet je de locals, bezoek je een schooltje en eet je samen. Een mooie vorm van community-tourism, want de locals hebben dit zelf opgezet en het is totaal niet toeristisch. Accompong bereik je vanaf de zuidkust. Wil je vanaf het noorden Cockpit Country in, dan kun je avontuurlijke hikes door de rivier, jungle en grotten doen. Ze bieden ook kleinschalige homestays aan, een mooi initiatief van de lokale gemeenschap.

Plan jouw reis naar Jamaica

Ben je op zoek naar een bijzondere Jamaica rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Ellen, de reisexpert op Jamaica. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Ellen.

Jamaica met kinderen

Wil je graag naar Jamaica reizen met kinderen en ben je op zoek naar een bijzondere familiereis door dit mooie land? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert, die ervaring heeft met het organiseren van reizen met kinderen. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk hier onze voorbeeldreis Jamaica met kinderen.

Beste reistijd Jamaica

De beste reistijd voor Jamaica is in de maanden februari tot en met oktober. Ook in de overige maanden kan je prima reizen door Jamaica. Lees meer over de beste reistijd Jamaica.

Meer Jamaica inspiratie

Welke Jamaica bezienswaardigheden mag je niet missen? Daisy van All Day Every Daisy deelt haar ervaringen en vertelt je waarom jouw volgende vakantie naar Jamaica moet gaan.