When Perry met Sally

In 1960 verhuist filmmaker Perry Henzell van Londen naar Jamaica waar hij de beeldschone Sally ontmoet. Het is liefde op het eerste gezicht. Sally, geboren en getogen op Jamaica, is architect, fotograaf en schrijver. Samen met haar man werkt ze aan de Jamaicaanse speelfilm ‘The Harder They Come’. De Jamaicanen spreken nog altijd over de “beste film die ooit gemaakt is”. De originele filmposter prijkt in de receptie van het hotel. Dertig jaar later koopt Sally een stuk grond met een vervallen huisje dichtbij de plek waar ze haar kindertijd doorbracht. In 1991 opent ze Jake’s Restaurant. Binnen de kortste keren vragen de gasten of ze ook kunnen blijven slapen. Dus bouwt Sally een paar kleurrijke cottages. Inmiddels is Jake’s de grootste werkgever in de hele regio. Juist doordat Sally de bewoners in dienst neemt en betrekt bij de activiteiten rondom het hotel is het zo’n geliefde plek bij de locals én toeristen.

Community based tourism in Jamaica

Sally is een echte pionier. Vanaf dag één ziet zij de waarde van ‘community based tourism’. Het is haar missie om te laten zien dat toerisme juist kan bijdragen aan betere leefomstandigheden van de lokale gemeenschap. In 1998 starten Sally en Perry stichting Breds, wat een afkorting is van ‘bredren’; Jamaicaanse slang voor ‘vriend’. De stichting verbindt de toeristensector met de lokale gemeenschap en zamelt geld in voor activiteiten en festivals voor educatieve projecten, sportprogramma’s en het behoud van cultuur, historie en natuur in Treasure Beach. De bekendste is de jaarlijkse Jakes Off-Road Triatlon, waar sportieve toeristen van over de hele wereld speciaal voor naar Jamaica komen. Al het verdiende geld gaat naar de programma’s van Breds.

Lokaal eten in Jamaica

Terwijl jij heerlijk in de schaduw van een palmboom een boekje zit te lezen, wandelt er een visser binnen met zijn vangst van de dag. Een tafereel dat niet ongebruikelijk is bij Jakes Treasure Beach. Alle gerechten in het restaurant worden bereid met lokale producten. Het menu is daarom seizoensgebonden en verandert dagelijks. De koks komen uit de regio en kunnen als geen ander de traditionele Jamaicaanse gerechten bereiden. Wat dacht je van papaya-pannenkoeken als ontbijt, of gepocheerde eieren van de boer met makreel, rechtstreeks uit de zee. Kennis moet je delen, vinden ze bij Jake’s. Daarom organiseren de koks regelmatig kooklessen, waarbij je leert koken met lokale kruiden en specerijen.

Bar op het water

Het is haast niet te geloven, maar midden op zee staat een bar op houten palen. De Pelican Bar is de meest bijzondere plek waar je ooit een biertje zult drinken. Een lokale visser genaamd Floyd droomde van een bar op het water, waar hij met zijn maatjes na een lange dag vissen kon bijkomen met een koud biertje. Waarom ook niet? Floyd verzamelde drijfhout en begon met het bouwen van zijn eigen paradijs. Bijna twintig jaar later maken tientallen toeristen per dag de boottocht van Treasure Beach naar de ongewone bar. Floyd zelf schenkt nog altijd de biertjes. De naam is te danken aan de pelikanen die verderop zoeken naar eten.

Genieten in Jamaica

Als de drukbezochte all-in resorts niet jouw ding zijn is Jake’s the place to be. In Treasure Beach kun je zonder schuldgevoel genieten van de natuur, het lekkere eten en de gastvrije mensen. Elke ochtend bij zonsopkomst is er een yoga-sessie. In de openlucht spa krijg je een massage met natuurlijke, lokaal geproduceerde oliën. Voor een actiever uitje bezoek je de Black River in de buurt, waar je zomaar een krokodil in het wild kunt zien. Maar je kunt ook gerust een hele dag in de tuin van Jakes genieten van de zon en een frisse cocktail.

Plan jouw reis naar Jamaica

Ben je op zoek naar een bijzondere Jamaica rondreis? Bij Better Places plan je je hele reis in overleg met Ellen, de reisexpert op Jamaica. Zij maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Bekijk onze voorbeeldreizen of vraag een reisvoorstel aan, rechtstreeks bij Ellen.